ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

БЕОГРАД, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Парастосом у цркви Светог Марка у Београду данас је обиљежено 18 година од страдања српских цивила у нападу хрватске војске на Медачки џеп 1993. године.
Парастосу су присуствовали чланови Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини "Суза", као и представници Документационо-информационог центра "Веритас".
У акцији хрватске војске на Медачки џеп, односно српска села Медак, Дивосело и Читлук, од 1. до 17. септембра 1993. године, убијено је 88 Срба.
Према подацима "Веритаса”, хрватска војска предала је српској страни 52 леша, а припадници Унпрофора су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена, а 2000. године, пронађено је још 11 лешева скривених у септичкој јами.
Предсједник "Веритаса" Саво Штрбац рекао је да је 1993. године у селима Медачког џепа живјело 600 људи, а да су у акцији хрватских снага та села уништена по систему `спржене земље'.
Он је навео да је 36 убијених цивила било старије од 60 година, а међу страдалима било је и 17 жена.
Представник Удружења "Суза" Чедомир Марић рекао је да су у акцији хрватске војске спаљене куће и имања, са основим циљем да се Срби не врате на своја огњишта.
Хашки трибунал је у јулу 2001. године подигао оптужницу против тројице хрватских генерала, Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, за злочине у Медачком џепу.
Бобетко је умро у априлу 2003. године, а предмете против Адемија и Норца Хашки трибунал је 2005. године пребацио хрватском правосуђу.
Норац је за ратне злочине у Госпићу и Медачком џепу осуђен на 15 година затвора и очекује се да ускоро буде пуштен, јер је у затвору од 2001. године.
Рахим Адеми је ослобођен оптужби.

 

Извор: срна