ПЈЕВАЧ: НЕМА СТВАРНЕ ПОЛИТИЧКЕ ВОЉЕ ДА СЕ ПРОЦЕСУИРАЈУ ЗЛОЧИНЦИ

Парастос страдалим Србима у Медачком џепу служен је у цркви Св. Марка у Београду
Парастос страдалим Србима у Медачком џепу служен је у цркви Св. Марка у Београду

Предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач оцијенио је данас да у Хрватској нема стварне политичке воље да се процесуирају они који су починили злочине над Србима прије више од двије деценије.

 

"Непризнавање злочина почињених над Србима данас, како смо сведоци, прате трагови рехабилитације усташтва и фашизма", рекао је Пјевач новинарима испред цркве Светог Марка у Београду, уочи парастоса страдалима током агресије хрватске војске на Медачки џеп прије 22 године. 

 

Он је оцијенио да појава кукастог крста и иницијативе за обнављање усташког поздрава "За дом спремни" не могу никоме ништа добро донијети, а Хрватска се мора суочити са почињеним злочинима, а "Медачки џеп" је један од најстрашнијих. 

 

Пјевач је подсјетио да је приликом тог напада код Госпића убијено 88 особа српске националности, од којих 36 цивила. Међу убијенима је и 17 жена, као и његова мајка. 

 

"За почињене злочине нико до данас није осуђен, напротив свједоци смо да хрватски министар (бранитеља Предраг) Матић предлаже да се уведе медаља `Медачки џеп`", истакао је Пјевач. 

 

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да у Хрватској постоје двоструки стандарди и када је ријеч о суђењу за ратне злочине и у односу према жртвама. 

 

"Тако се српске жртве негирају и минимализују, а хрватске глорификују. Нема ни спремности да се донесе закон којим би било омогућено да се чланови породица страдалих Срба новчано обештете, нити спремности да таквим правним актом жртве и породице страдалих добију бар моралну сатисфакцију", рекао је Линта, уз напомену да је стање у Хрватској данас генерално лоше. 

 

Миле Рајчевић из Дивосела код Госпића који је дошао да присуствује парастосу у Београду рекао је новинарима да је у том погрому страдало 30 становника Дивосела, а било је доста страдалих и у Читлуку и околним селима. 

 

"Данас једино рушевине и гробља говоре да се тамо некада живјело. Преко љета неко и дође да обиђе гробља а поменута села су скоро без живља", рекао је Рајчевић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

ХРВАТИ ЈОШ НИСУ СПРЕМНИ ДА СЕ СУОЧЕ СА ПРОШЛОШЋУ

Парастос Србима убијеним у акцији ''Медачки џеп'' (Најава)

Суд није видео масакр у Лици

Медачки џеп - Јадовно 1941.