РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ПУШТЕН ИЗ ЗАТВОРА

Medacki_dzep

ЗАГРЕБ, 25. НОВЕМБРА (СРНА) - Ратни злочинац Мирко Норац пуштен је јутрос из затвора у Липовици након што је одлежао двије трећине казне од 15 година на коју је осуђен због злочина над српским цивилима током рата у Хрватској.
Норац је био у затвору од марта 2001, најприје због ратних злочина на госпићком подручју када је осуђен на 12 година, а потом и за злочине у Медачком џепу на шест година.
Врховни суд Хрватске одредио му је јединствену казну од 15 година. У затвору је дипломирао, оженио се и постао отац. Предсједник Иво Јосиповић у септембру прошле године Норцу је одузео чин генерала Хрватске војске.
Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је раније Срни да излазак Норца на слободу забрињава Србе из Хрватске, а требало би да забрине и Хрвате, као и цијелу међународну заједницу.
То значи, рекао је Штрбац, да се Хрвати, генерално гледано, нису ни почели суочавати са прошлошћу и ти њихови судови од Норца праве још већег националног јунака.
"То је порука Србима да се они који су их ликвидирали на најмонструозније начине и даље славе као национални хероји у Хрватској. Јасно је свима, а Србима посебно, да повратка у значајнијем броју у Хрватску нема", нагласио је Штрбац.
Према његовим ријечима, Хрватска је једина држава на овим просторима која слави и оне своје осуђене ратне злочине и оне неправоснажне у Хагу као Анту Готовину, јер ових му дана Задар, његов матични град, додјељује годишњу награду, а у основној школи у сред Загреба висе његове слике.
"Тога на другим странама нема, људи који су по БиХ и по Србији већ издржали те казне за ратне злочине, за њих се не чује", примјетио је Штрбац.
Осим Норца, након истека двије трећине казне из затвора су пуштени Хрвоје Петрач и Леон Сулић.
Према писању хрватских медија, Комисија за условни отпуст средином септембра једногласно је одлучила да Петрача и Сулића пусти на условну слободу јер су обојица приложила опсежну љекарску документацију о нарушеном здрављу, док за Норца одлука наводно није била једногласна због изостанка кајања.
Петрач, који је прије суђења више од године дана бјежао хрватском правосуђу, служио је казну од седам и по година затвора због отмице сина пензионисаног генерала Владимира Загорца и изнуде новомарофског предузетника Мирослава Маткуна, која му истиче у марту 2013.
Сулић је због привредног криминала од 15,5 милиона куна (2,1 милион евра) у "Кроацијабусу" 2007. осуђен на казну од седам година затвора, коју му је Врховни суд смањио на пет година.
У априлу ове године неправоснажно је осуђен на двије године затвора јер се разним малверзацијама на штету "Кроацијабуса" домогао стана вриједног више од 589.000 куна (79.600 евра)

 

Извор: срна