РУГАЊЕ НЕВИНИМ ЖРТВАМА НОРЧЕВОГ ЗЛОЧИНА СЕ НАСТАВЉА

Мирко Норац

БЕОГРАД, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Београдско Удружење породица несталих и погинулих "Суза" оцијенило је данас да најава пуштања на слободу хрватског генерала Мирка Норца, пет година прије истека казне за ратне злочине, показује да држава Хрватска нема снаге да се истински суочи са злочинима над српским цивилима.
"Починиоци тих злочина и даље уживају ореол хероја и почасних чланова у многим хрватским градовима", наводи се у саопштењу.
Истиче се да се Норац ниједног тренутка није покајао за злочине и да није дошло до преваспитавања, јер је за вријеме суђења и издржавања казне остао убијеђен да је убиство српских цивила "исправна ствар".
Удружење наводи да су породице погинулих и несталих из Госпића, Дивосела, Читлука и Почитеља одлуку о пуштању Норца дочекали као још једну велику људску неправду коју им је нанијела држава Хрватска.
"Норац се ниједног тренутка није покајао због тога што је лично убио непознату женску особу, што је одговоран за ликвидацију најмање 50 цивила у Госпићу у јесен 1991. године, као и што је водио злогласну акцију у Медачком џепу у којој је убијено 88 људи, добрим делом цивила", наводи се у саопштењу.
Удружење породица несталих и погинулих "Суза" је апеловало на све у Хрватској који не подржавају злочин над невиним цивилима и војницима да дигну свој глас, осуде злочин и јавним наступима искажу свој став.
Бивши хрватски генерал Мирко Норац, осуђен на 15 година затвора због ратног злочина над цивилима српске националности у Госпићу и Медачком џепу, требало би да на условну слободу буде пуштен 25. новембра, након одслужења двије трећине казне.    

 

Извор: срна