СУТРА 21 ГОДИНА ОД СИСТЕМАТСКОГ И НАМЈЕРНОГ УБИЈАЊА СРБА

БЕОГРАД, 8. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Сутра се навршава 21 година од злочина хрватске војске у Медачком џепу у којем је по принципу "спржена земља" убијено 88 Срба, међу којима 17 жена.

 
У Медачком џепу хрватска војска извршила је агресију на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ.

Из Документационо-информационог центра "Веритас" истичу да је у априлу 1991. године у Дивоселу живјело 344, у Почитељу 307, а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности, а да у септембру ове године у Читлуку и Почитељу живе по три становника, док је Дивосело пусто.

У саопштењу се подсјећа да се трагедија у Медачком џепу одвијала пред очима Унпрофора, који није био само пасивни посматрач.

Као илустрацију димензија злочина који су у том дијелу Хрватске почињени над Србима, "Веритас" цитира изјаву команданта Унпрофора генерала Жана Кота који је 19. септембра обишао то подручје.

"Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња. У неколико села кроз која смо данас прошли разарање је потпуно, систематско и намјерно", написао је генерал Кот послије агресије хрватске војске на Медачки џеп.

Из "Веритаса" указују да овај опис затеченог стања и чињеница да у тој акцији није било рањеника упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених, а да су упркос томе најодговорнији - избјегли одговорност.

"Пуштање осуђеног генерала Мирка Норца на условни отпуст, ослобађање Велибора Шолаје, одбране са слободе Јосипа Крмпотића и Јосипа Мршића, непроцесуирање адмирала Давора Домазета и многих других учесника у овој акцији, показују да Хрватска још није спремна да се суочи са тамнијом страном недавне прошлости", поручују из "Веритаса".

У саопштењу се истиче и да све то одвраћа прогнане Србе да се врате у пуста и шикаром обрасла села Медачког џепа.

У агресији на села у области Медачког џепа страдало је 88 Срба, 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих је 26 било старије од 60 година.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Хрвати мучили Србе толико да их породице ни мртве нису препозналe

Лазар Лукајић: Лички завет

Нису поштедели ни жене ни децу