Датум и вријеме објављивања: 8.3.2013 13:28

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА СРБЕ УБИЈЕНЕ У ГРАБОВИЦИ ?

Брчко

БРЧКО, 8. МАРТА /СРНА/ – У брчанском насељу Грбавица данас је служен парастос за 13 бораца Војске Републике Српске из Грбавице, који су, након заробљавања, мучки побијени 8. марта 1993. године.Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске у оставци Петар Ђокић рекао је након парастоса да је ово један од најтежих злочина у протеклом рату, с обзиром на мали број становника ове мјесне заједнице. 

Ђокић је навео да је Грбавица изашла из протеклог рата са мање од једне трећине становништва. 

"Правда је, нажалост, још успавана и питамо се колико још времена треба да прође да починиоце стравичног злочина стигне заслужена казна", рекао је Ђокић. 

Јован Пудић, чији су син Синиша и брат Мирослав убијени у протеклом рату, рекао да су породице страдалих изгубили сваку вјеру у правосудне органе у БиХ. 

Мира Пудић, сестра убијеног Младена Милића, каже да ће породице тражити помоћ од тужилаштва Србије да би овај злочин био процесуиран. 

"Кажу да је правда достижна. Видјећемо колико ћемо још дуго да чекамо. Остаје нам једино нада у Бога", рекла је Мира Пудић. 

Помен на мјестом гробљу у брчанском предграђу Грбавица служио је протојереј-ставрофор Славко Максимовић, који је рекао да вјерује да ће одговорни за злочине бити изведени пред суд. 

"Неправда нас убија више него гробови ових јунака којима данас служимо парастос. Ништа не може да нас утјеши, осим нада и вјера у Бога и правду", рекао је Максимовић. 

Парастосу су, осим породица страдалих, присуствовали представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта. 

Овим поводом представници борачких и других удружења и организација Републике Српске и дистрикта положили су вијенце и цвијеће на споменик жртвама протеклог рата у насељу Грбавица, на којему су исписана имена 43 Грбавичана и 22 мјештана сусједних села. 

Тринаест бораца Војске Републике Српске из Грбавице мучки су побијени 8. марта 1993. године након заробљавања. 

У одбрани Грбавице је током четворогодишње борбе у протеклом рату страдало 43 мјештана, бораца Војске Републике Српске и још 22 борца из сусједних мјесних заједница.

 

 Извор: срна

Назад