Датум и вријеме објављивања: 13.3.2014 11:55

Извјесно је шта би било са Теслом да је остао у завичају

Смиљан

Отац Николе Тесле био је православни свештеник, а то би био и он да се није посветио науци. У том смислу, нема места дилеми да ли је био Србин или Хрват, каже манекенка, која је потомак великог научника. 

Отац Николе Тесле је био православни свештеник, а то би био и он да се није посветио науци. У том смислу, нема места дилеми да ли је био Србин или Хрват. У време кад је рођен, Хрватска није ни постојала, већ је то била Војна крајина, односно Аустроугарска. Између осталог, то је управо територија са које је пре 20 година протерано скоро 250.000 Срба, тако да могу да претпоставим да би се то десило и Тесли да је живео у то време. Са друге стране, наши политичари га се сете само када им одговара, а убеђена сам да мало ко од њих и зна шта је Тесла урадио!“, каже Слађана Тесла, једна од малобројних рођака проналазача који је променио свет.

- Тесла је био Србин! Ту нема расправе! Али, то и није толико битно. Много важније од тога је шта је урадио. Сви волимо из свег гласа да вичемо: „Наш! Наш!“, а нико није ништа урадио за њега! Ставили су га на новчаницу и назвали аеродром по њему и мисле да је то довољно! Једини који се труди да нешто заиста уради је Вук Јеремић, који се у УН-у труди да дан Теслиног рођења буде проглашен за светски дан науке – додаје Слађана, која је потомак Тесле по деди, односно његовом брату од стрица.

Слађана није једини рођак овог генија, али је најпознатији. У својој манекенској каријери радила је за креаторе попут Валентина и Вивијен Вествуд, а данас ради као продуцент, модни кореограф и кастинг директор. Открива да за свој изглед може да захвали и генима.

 

Девастирано гробље у Смиљану, родном мјесту Николе Тесле

 

- Многи ми кажу да на Николу имам карактерне црте лица – кошчато лице, неправилан профил, продоран поглед. Висока сам и нисам крупне грађе. С друге стране, од деде се разликујем по интересовањима. Одувек сам била друштвењак. Одлично су ми ишли страни језици, а занимала ме је и историја уметности. Међутим, пре неколико година почела сам да се интересујем за метафизику и тада сам помислила: „Ево га Тесла у мени!“. Он се, као и ја сада, током живота бавио оним духовним у човеку. Сматрам да је исто као и ја веровао да људи нису ни свесни своје снаге и шта су све способни да ураде. Важно је да размишљамо позитивно јер сви смо ми магнети који привлаче своју стварност! – закључује она.

Никола и Слађана Тесла деле страст према лепим одевним предметима и добром стајлингу.

- Изучавајући фотографије и историјске податке о Тесли, приметила сам да је имао страст према моди, да не кажем да је био помало кицош. Волео је одлична одела и квалитетне ципеле. Код њега је све увек било на свом месту – објашњава Слађана, која у шали каже и да понекад, као Тесла, опсесивно пере руке.

 

Извор: ИНТЕРМАГАЗИН

 

Везане вијести: 

Гробница без обиљeжја у Смиљану - сјећање на злочин 5. марта

Назад