Датум и вријеме објављивања: 21.1.2014 9:22

КАПЕТАН ДРАГАН ОСАМ ГОДИНА ЛИШЕН СЛОБОДЕ!

Капетан Драган

На Јовањдан, пре осам година у Аустралији ухапшен је Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган. На захтев Хрватске државе, а под оптужбама да је извршио ратне злочине на територији у областима окупиране Републике Српске Крајине, где су он и његове јединице деловале.


Све је почело септембра 2005. године када су одређени медији у Аустралији објавили чланке под називом „ Српски комадант ескадрона смрти жив и здрав подучава голф у Перту“. Недуго затим уз озбиљну медијску хајку долази и до хапшења са циљем да се Капетан Драган у најкраћем року испоручи Хрватској и да се преко њега суди и целом српском народу који је у Крајини бранио свој кућни праг.

Посебно занимљиво је то, да за осам година нису обелодањење тачке оптужнице по којима га Хрватска терети и само захваљујући упорности, непоколебљивости и потпуном правном упоришту које Капетан Драган и његов правни тим имају уз себе он још увек није испоручен.

Поставља се питање, ко и из ког разлога у затвору држи човека против кога не постоји јасна оптужница, ко и за чији интерес покушава да српски народ додатно представи као злочиначки и због чега се нити једна власт у Србији од тог тренутка није реаговала да заштите права човека који се у најтежим тренуцима за наш народ ставио на располагање својој држави.

Подсећамо да је Драган Васиљковић, још 1991. Године основао фонд под називом „ Капетан Драган“ и да је тај фонд прикупио милионе долара помоћи за 67.000 ратних жртава, укључујући и 12.000 ратне сирочади. Фондација је уједно имала и кључну улогу у снабдевању српских болница и становништва медицинском опремом, материјалима и лековима током периода санкција. Једини "грех" Капетана Драгана је то, што је успешно организовао одбрану РСК, и српског народа коме су поново 90-тих година прошлог века претиле усташке каме и нови „Јасеновац“ и „Јадовно“ као за време Анте Павелића и фашистичке НДХ.

Српски сабор Заветници апелује на државне органе РС да узму у заштиту Драгана Васиљковића, да покажу макар мало како националног тако и личног достојанства.

 

Српски сабор Заветници


 

Назад