Датум и вријеме објављивања: 14.10.2013 14:51

Лозница: Дан када су Немци стрељали 3.000 цивила, међу њима и бебу од три дана

Njemci

Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије данас ће у Драгинцу код Лознице организовати комеморативну свечаност за 2.950 брутално ликвидираних цивила 1941. године.

 

Код спомен костурнице у Драгинцу венце ће уз државне и војне почасти положити високи представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Града Лознице, представници Основне Школе "14. октобар" у Драгинцу као и представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, саопштило је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Присутнима ће се обратити и државни секретар у том министарству Негован Станковић.

Спомен-костурница у селу Драгинац сведочи о првом масовном злочину почињеном над цивилима у времену Другог светског рата на територији тада окупиране Србије, када је током једног дана, 14. октобра 1941. извршена одмазда стрељањем 2.950 цивила.

У јесен 1941. јединице Вермахта кренуле су у офанзиву са циљем да поврате изгубљене територије у западној Србији. Једна казнена експедиција упутила се ка Крупњу, али је на мосту преко Јадра код места званог Гајића Стена у близини Драгинца заустављена и разбијена од стране партизанских одреда 14. октобра 1941.

Немачке окупационе снаге су као одмазду за овај пораз из Драгинца и околине сакупиле и потом на неколико места у Драгинцу стрељале цивиле, а најмлађа жртва је била стара свега три дана. Након тога су их све затрпали у заједничке гробнице, које су после рата уређене и обележене, а 1961. сви посмртни остаци пренети су у заједничку спомен-костурницу изван села. Спомен-костурница је обележена гранитним спомеником висине седам метара, аутора Остоје Горданића Балканског.

На меморијалу су исписани спомен-текстови. На месту ранијих гробница остале су уређене хумке на којима се налазе плоче са стиховима Ðорђа Радишића. Спомен-костурница у потпуности је обновљена средствима Министарства рада и социјалне политике 2011. године. Злочин у Драгинцу је претходио сличним трагичним догађајима у Краљеву и Крагујевцу у октобру исте године.

 

Извор: Танјуг

 

Назад