Датум и вријеме објављивања: 15.12.2013 12:28

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 99 ГОДИНА ОД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

Prvi rat

БЕОГРАД, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Лазаревцу ће данас бити обиљежено 99 година од Колубарске битке, уз одавање државних и војних почасти у Спомен-цркви са костурницом Светог Димитрија, у чијој крипти почива више од 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.


Централну државну манифестацију, коју организује Влада Србије, предводиће премијер Ивица Дачић, који ће у тој цркви положити вијенац. 

Вијенце ће положити и висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Србији, бројних општина, невладиних организација опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и други. 

Државне и војне почасти биће одате код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца и код Спомен-храма светог Ђорђа са костурницом у Ћелијама код Лајковца, гдје ће бити настављено обиљежавање годишњице овог значајног историјског догађаја. 

Колубарска битка је најважнија битка између Србије и Аустро-угарске у Првом свјетском рату. 

Сукоб је вођен крајем 1914. године на фронту дужем од 200 километара. 

Иако је цијели свијет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успјешну противофанзиву против бројније и боље опремљене војске Аустро-угарске. 

Значај битке огледа се у томе што Аустро-угарска није успјела да уништи Краљевину Србију, па су зато централне силе морале да се боре на три фронта.

 

Извор: срна

Назад