Датум и вријеме објављивања: 23.10.2010 15:11

ПИСМО ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ ФОТИЈА МИНИСТРУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Р. ХРВАТСКЕ Г. ТОМИСЛАВУ КАРАМАРКУ

ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

Поштовани господине министре,

Обраћамо Вам се поводом све чешћих претњи свештеницима Српске Православне Цркве Епархије далматинске, као и напада на наше црквене објекте. Наше цркве осим што су изложене провалама, појединцима, на жалост, служе «као огласне табле», на којима се све чешће исписују претње Србима и Српској Православној Цркви у Хрватској.

Верујем да Вам ове ствари нису непознате и да од својих сарадника већ имате о томе сазнања. Међутим, ми руковођени духовном и пастирском одговорношћу, осећамо потребу да Вам додатно скренемо пажњу на овај феномен, који у многоме асоцира на период Другог светског рата. Тада су, као што Вам је добро познато, на овим просторима многи невини људи страдали само зато што су друге вере и друге нације и то им је најчешће била једина и довољна кривица.

Због поменутих претњи свештенству, као и претећих натписа на црквеним објектима и наш народ почиње са зебњом да гледа у будућност, па стога апелујемо на Вас и Ваше Министарство да учините све у оквиру својих овлаштења, како би заштитили нашу Цркву и народ, као и наше црквене објекте, који су у највећој мери заштићени споменици културе Републике Хрватске.

Као прилог овом кратком обраћању Вама као Министру унутрашњих послова и одговорној личности за мир и безбедност свих грађана Р. Хрватске, шаљемо Вам и кратке извештаје са веб сајта Епархије далматинске о нападима на свештенике и имовину Српске Православне Цркве Епархије далматинске у току 2010. године.

С поштовањем,

Епископ далматински

ФОТИЈЕ

Шибеник, 20. 10. 2010. год.

НАПАДИ НА СВЕШТЕНИКЕ И ИМОВИНУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ У ТОКУ 2010. ГОДИНЕ.

14. 02. 2010. год. - НЕОФАШИСТИЧКИ И УСТАШКИ ГРАФИТИ У ЗАДРУ

 

У недељу 14. фебруара 2010. године, на цркви светог пророка у Задру, по ко зна који пут, исписани су неофашистички и усташки графити.

Протојереј-ставрофор Петар Јовановић, задарски свештеник, пријавио је и овај случај полицији, од којих је добио обавештење да су графите исписала двојица малолетника, а да полиција даље ради на овом случају.

После недавне најаве задарског градоначелника да ће у Задру из «здравствених разлога» бити срушено осамдесетак у рату порушених кућа православних Срба, ово је нови вид притиска и претњи на «остатак остатака» Срба задарског краја.

17. 02. 2010. год. - НОВИ НАПАДИ НА КУЋЕ СРБА-ПОВРАТНИКА У ДАЛМАЦИЈИ

Да за Србе-повратнике у Далмацији и даље нема мира, види се из најновијих напада на њихове куће у Добропољцима и Бргуду. У Добропољцима су непознати починитељи провалили у кућу Рајка Шапоње и потпуно је девастирали, а вредније ствари су украдене. Истога дана можда и исти непознати починитељи у српском селу Бргуд провалили су врата на већем броју тек обновљених српских кућа.

Ови случајеви вандализма и насилништва према Србима-повратницима су пријављени полицији, која интензивно трага за починитељима.

17. 04. 2010. год. - ПРЕТЕЋИ ГРАФИТИ НА ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ СВ. ПЕТРА И ПАВЛА У СИЊУ

У ноћи између 17. и 18. априла 2010. г. на цркви Св. Петра и Павла у Сињу исписани су велики графити увредљиве и претеће садржине. Графити садржавају усташке символе и натписе „Србе на врбе“ и налазе се на свим странама цркве.

Надлежни парох јереј Борис Медак случај је пријавио полицији и истрага је у току.

22. 04. 2010. год. - ПОЛОМЉЕН КРСТ У ВАРИВОДАМА

У ноћи између четвртка и петка (22.-23. 04. 2010. г.) у српском селу Вариводе између Скрадина и Книна, непознати хулиган или више њих, поломио је крст који је подигнут као споменик цивилима који су након Олује на звјерски начин убијени.

Колико забрињава овакав вандализам, још више забрињава чињеница да починиоци овог покоља никада нису кажњени за ово недјело, па самим тим је на индиректан начин овај злочин оправдан. На мјесто догађаја изашла је полиција која је извршила увиђај и остаје нам да се надамо да се неће завршити све на „материјалној штети“ као што се обично досад дешавало када је у питању напад на Србе и српску имовину.

09. 05. 2010. год. - ПОНОВО НАПАДИ НА СВЕТИЊЕ У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Дана 09.05. 2010.г. надлежни свештеник протојереј-ставрофор Здравко Тепић пријавио је полицији да је црква  св. Јована у Баљцима проваљена и опљачкана. Непознати пљачкаши су насилно провалили у храм и опљачкали црквени инвентар.

Полиција је извршила увиђај на лицу мјеста, а за починитељима се трага.

09. 05. 2010. год. - ХРАМ СВ. ГЕОРГИЈА У КНИНУ ПОНОВО НА МЕТИ ВАНДАЛА

У последњих три године, храм Св. Георгија је по пети пут проваљен и о томе је обавјештена книнска полиција која је извршила увиђај и трага за починиоцима.

Послије неколико сличних напада и савјета полиције постављена су нова, јача улазна врата али ни то није спријечило вандале да развале и та врата и испретурају цијели храм. Иако је цијели догађај окарактерисан као дјело из користољубља, тешко се отети утиску да се не ради само о томе. Поготово је овај немили догађај повриједио книнске Србе, јер се десио само неколико дана након храмовне славе ове древне книнске светиње и неколико дана уочи Спасовдана, који ова парохија слави као своју другу славу.

11. 05. 2010. год. - НЕПОЗНАТИ ПОЧИНИОЦИ ПОНОВИЛИ СВОЈЕ НЕДЈЕЛО

Послије само два дана од задњег скрнављења храма Св.Георгија у Книну, након којег су полицијски службеници извршили увиђај, ова светиња је поново на удару вандала. Провалници су по истом сценарију провалили улазна врата и испретурали комплетан олтар и то на дан када православни Срби славе свог великог светитеља, Св. Василија Острошког.

Провалници су својом смјелошћу показали да им ништа није свето и да немају ни страха Божијег, којег би требало да имају кад се већ не плаше полиције.

Кнински Срби су уплашени за своју сигурност и огорчени што се све ово дешава управо у вријеме када молитвено прослављају неколико великих празника.

23. 06. 2010. год. - ПРОВАЉЕН ХРАМ СВ. ГЕОРГИЈА У КНИНУ

У ноћи са сриједе на четвртак (23.-24. 06. 2010.) провалници су по већ познатом сценарију напали ову древну книнску светињу. Разваљена су улазна врата и испретурана је унутрашњост храма. Службеници полицијске станице у Книну су направили увиђај и већ у току дана привели починиоце. Ради се о истој двојици малољетника који су и у прошла два случаја починили исто недјело.

26. 07. 2010. год. - ВЕРБАЛНИ НАПАД НА ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНИКА У ЗАДРУ

У уторак 26. 07. 2010. г. непознати човек је телефонски назвао протојереја-ставрофора Петра Јовановића у Задру , претио му и вређао га на верској и националној основи, поред тог говорећи да он може да иде у Србију, јер ће они овде основати „Хрватску православну Цркву“ и одузети црквене објекте СПЦ.

Отац Петар је овај случај грубога кршења људских и верских права и напад на њега лично као православног свештеника пријавио задарској полицији која ради на његовом расветљавању.

08. 08. 2010. год. - ВЕРБАЛНИ НАПАД НА СВЕШТЕНИКА У СКРАДИНУ

Дана 08. 08. 2010. г. у јутарњим часовима непознато лице телефоном је назвало Црквену општину Скрадин и притом провоцирао и вређао на верској и националној основи протонамесника Саву Миланковића.

Ово је још један од немилих догађаја који су у задње време све учесталији. Након ове провокације отац Саво је обавијестио полицију, која је покренула истрагу.

16. 08. 2010. год. - ВАНДАЛИЗАМ У ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ У БЕНКОВЦУ

У православном градском гробљу у Бенковцу у ноћи са 16. на 17.08.2010.г. непознати починиоци су разбили седам споменика, а дрвене крстове исчупали и разбацали по гробљу.

Овај вандалски напад је још један у низу напада на православне светиње у Далмацији. Надлежни свештеник протонамјесник Љубомир Црнокрак је одмах обавијестио полицију, која је извршила увиђај , а за починиоцима се трага.

21. 09. 2010. год. - ВАНДАЛИ НАПАЛИ ХРАМ СВ. ГЕОРГИЈА У КНИНУ

У последњих пет дана храм Св. Георгија у Книну је два пута био мета вандала.У првом наврату уочи празника Рођења Пресвете Богородице (21.09.) храм је проваљен и испретурана је његова унутрашњост. Након овог немилог догађаја врата су додатно ојачана како провалници не би могли провалити. У другом наврату су уочи Крстовдана (27.09.) исти починиоци,у немогућности да уђу у унутрашњост храма каменим блоковима покушавали развалити храмовна врата. Полиција је извршила увиђај и пронашла починиоце.

Оно што посебно жалости јесте чињеница да су напади на храм Св.Георгија у последњих неколико година постали свакодневица, неријетко се скрнаве и гробнице на гробљу око храма. Починиоци готово увијек буду пронађени али судећи по њиховој упорности, не и адекватно кажњени, што шаље поруку да нападање православних храмова у Хрватској изгледа није кажњиво.

15. 10. 2010. год. - ПРИЈЕТЊЕ ПРАВОСЛАВНОМ СВЕШТЕНИКУ У КНИНУ

Дана 15. 10. 2010. г. (петак) у послеподневним часовима у 14.45. упућен је анонимни позив Црквеној општини книнској - трећој парохији, свештенику Сави Мајсторовићу, који је садржавао вријеђање на националној и вјерској основи: “шта ћеш овде четниче, псовање, марш преко Дрине у четничку Србију..., понављајући то неколико пута, шта ћеш сада радити када дође хрватска православна црква”.

Овај случај пријављен је полицији, која је извршила увиђај.

15. 10. 2010. год. - ПОНОВО ПРИЈЕТЊЕ ПРАВОСЛАВНОМ СВЕШТЕНИКУ У ЗАДРУ

Дана 15. 10. 2010. г. (петак) у послеподневним часовима упућен је анонимни позив Црквеној општини задарској, свештенику Петру Јовановићу, који је садржавао вријеђање на националној и вјерској основи: ...„ђубре четничко одлази из Хрватске. Ово је хрватска православна црква и немаш што тражити овдје, марш из Хрватске“...

Овај случај свештеник Петар Јовановић је пријавио полицији, која је извршила увиђај.

Извор:
ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

Назад