Датум и вријеме објављивања: 7.7.2010 9:29

PRENOSIMO: Kome smeta novopostavljena ploča u Slani

Samo nekoliko dana trebalo je da ploča postavljena u čast za preko 8.000 žrtava ustaških logora Slana i Metajna, postavljena 26. juna ove godine u uvali Slana, bude netragom uklonjena. Počinitelji, naravno nepoznati. Prvobitna ploča postavljena 1975. godine nestala je početkom 90-ih. Dugi niz godina, osim ruševina logorskih zgrada nije bilo znakova da je na tom mjestu bio jedan od logora smrti, što je uvalu činilo jednom od poželjnih destinacija za kupače.

Srpsko narodno vijeće i Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaškog logora "Jadovno 1941" iz Banjaluke pokrenuli su početkom godine inicijativu za obnovu za koju su dobili suglasnost Ministarstva kulture, pod uslovom da se postavi replika ploče na istoj lokaciji, istih dimenzija i sadržaja.

Skrnavljenje spomenika – hrvatski specifikum

Gradonačelnik Novalje na čijem se području nalazi Slana, protivio se sadržaju teksta obrazlažući to "retorikom koja nije sukladna današnjici", tražeći da mu se definira koliko je to "na tisuće nedužnih ljudi", ali se kasnije složio s postavljanjem.

Predsjednik SNV Milorad Pupovac najoštrije je osudio taj čin divljaštva, a o tome je govorio i u Saboru. - Moja je dužnost da se pobudi interes javnosti i da stvorim atmosferu u kojoj nikom neće smetati ovakve spomen-ploče, rekao je i naglasio da je nedopustivo da se takve stvari događaju i da bi bilo sramotno ako bi takvo što ostalo bez reagiranja policije, kao i javnosti.

- Neću reći da sam očekivao, ali sam se pribojavao da bi se tako nešto moglo dogoditi, govori predsjednik banjalučkog udruženja Dušan Bastašić.

- Činjenica da je skup obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Jadovnog bio prijavljen i da je tu bio i predsjednik Ivo Josipović koji se poklonio žrtvama ulijevala nam je nadu da se to ipak neće dogoditi. O tome ne mogu ništa drugo reći nego da je to nastavak kontinuiteta zatiranja istine o Jadovnom i pokušavanja skrivanja onog što se tamo dogodilo. Uzaludan je to posao jer će se istina otkriti, koliko god se skriva.

Bastašić od nadležnih organa očekuje da nađu tko je oskrnavio znamenje istine i sjećanja u jednom registriranom spomen području jer je to, osim u Hrvatskoj, zaista velika rijetkost. - Nisam čuo da se nešto slično negdje skoro dogodilo osim s privremenom nestankom table na ulazu u Aušvic.

Bastašiću smeta i što su se neki mediji raspisali o takozvanom incidentu na Jadovnom. - Kasnije se na njihovu sramotu ispostavilo da je djevojka nezakonito privedena i da joj je onemogućeno prisustvo vjerskom obredu zbog čega je i došla na Jadovno, a nakon toga i kažnjena zbog nečega za što nije smjela biti kažnjena, a to je nošenje zvaničnih obilježja Srbije. Nije imala nikakvu četničku kokardu već zvanični grb Srbije na tradicionalnoj srpskoj kapi. Ne znam da li bi se išta dogodilo nekom ko bi došao s tirolskim šeširom i austrijskim grbom na njemu, kaže Bastašić.

Velika sramota za naše društvo

- Interesantno je da mediji u Hrvatskoj ćute o nestanku ploče, pa se stiče dojam da su maltene skloni onima koji su izvršili skrnavljenje. Neobjavljivanje vijesti koja je sigurno bolna po hrvatsku javnost budi sumnju u demokratičnost i objektivnost nekih hrvatskih medija.

Na vijest o nestanku spomen ploče reagirala je i predsjednica SABA Vesna Čulinović Konstantinović. - Uklanjanjem spomen ploče opet netko liječi svoje komplekse i nastoji skrivati i mijenjati istinu o povijesnim događajima. Istina je samo jedna, pa koliko god to nekome smetalo. Činjenica da je do sada uništeno ili oštećeno na hiljade spomenika i spomen-ploča jasno govori o efikasnosti policije i našeg pravnog sustava.

Vesna Čulinović Konstantinović smatra da bi policija trebala obilaziti područja spomenika koja su osim na meti vandala i onih koji pokušavaju iskrivljavati historiju, i na meti skupljača sekundarnih sirovina.

- Svaki uništeni spomenik ili spomen ploča velika je sramota za naše društvo jer se tu, osim o necivilizacijskom obračunu s onima koji drugačije misle radi i u uništavanju umjetničkih djela što je svakako velika većina spomenika NOB. Konačno, obnova uništenih spomenika ide iz džepova svih nas, što je dodatni razlog da se nađu počinitelji i spriječe slična nedjela.

Podsjećanja radi, ploča iz Slane nije jedino obnovljeno spomen obilježje koje je uništeno. Tako je uz prisustvo tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića na kosturnicu ispred Bakićevog spomenika na Petrovoj gori postavljen mramorni poklopac s natpisom koji je nakon nekog vremena polomljen i uklonjen.

Nenad Jovanović

SRPSKO NARODNO VIJEĆE

Назад