Датум и вријеме објављивања: 13.5.2013 9:28

СЈЕЋАЊЕ НА СЛАВНИ РАТНИ ПУТ СЕМБЕРСКИХ БРИГАДА

Бијељина

БИЈЕЉИНА, /СРНА/ - У Бијељини су јучер, поводом 21 године од формирања Војске Републике Српске /ВРС/, положени вијенци на централни споменик браниоцима у Отаџбинском рату и служен парастос за погинуле борце Семберије.Источно-босански корпус ВРС-а чинила су два батаљона, четири пука и осам бригада, а корпусом су до краја рата командовали пуковник Никола Денчић, пуковник Драгутин Илић и генерал-мајор Новица Симић. 

За стварање Српске животе је дало 100 припадника Гарде "Пантери", која је одликована орденом Немањића и орденом Карађорђеве звијезде. 

На бранику отаџбине животе је положило 139 припадника Прве семберске лаке пјешадијске бригаде, која је одликована Карађорђевом звијездом, као и Друга семберска лака пјешадијска бригада, чијих је 150 бораца погинуло за одбрану Српске. 

У борбама су погинула 44 војника Треће семберске лаке пјешадијске бригаде, а осам припадника ове ратне јединице још се воде као нестали. 

За стварање Републике Српске животе су дала 404 борца Друге мајевичке лаке пјешадијске бригаде, која је одликована медаљом Петра Мркоњића, као и Трећи мјешовити артиљерисјки пук у чијим су редовима погинула 24 борца. 

У јединицама артиљерије током рата погинуло је 56 војника, а њих шест још се воде као нестали. 

За одбрану отаџбине животе је дало 38 припадника Трећег батаљона војне полиције, ратне јединице која је одликована медаљом Петра Мркоњића. У ратним јединицама везе и логистике погинуло је осам бораца ВРС-а. 

 

Извор: срна

Назад