Датум и вријеме објављивања: 12.2.2014 9:58

СТЕПИНАЦ – ВАТИКНОВ "СВЕТАЦ" КОЈИ ЈЕ ПОДРЖАВАО ЗЛОЧИНЕ УСТАША

Степинац

БЕОГРАД, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Намјера Ватикана да Алојзија Степинца прогласи за свеца наишла је на жестоку осуду код потомака оних чији су очеви и дједови доживјели најстрашније злочине за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/, јер је један од заговорника тих звјерства у оквиру Католичке цркве био управо овај кардинал, рекао је Срни предсједик Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.  

"Доказано је да је Степинац позивао своје свештенство да подржи и брани нову католичку државу Хрватску и да је био упознат о стравичним злочинима у концентрационом логору `Јасеновац` и другим логорима широм НДХ, али да се није томе јавно противио", подсјећа Будимир.  

Он додаје да Степинац ни послије ослобођења није промијенио своје мишљење, због чега је пред Врховним судом тадашње Народне Републике Хрватске осуђен на 16 година затвора, на губитак политичких и грађанских права у трајању од три године, а казна му је затим преиначена на кућни притвор.  

"Ово би на неки начин требало да буде награда за његов допринос који је дао у стварању НДХ и злочинима који су се десили над Србима, Јеврејима, Ромима и другима који су били против ове фашистичке творевине. У том времену, осим физичке ликвидације, насилно је покатоличено око 250.000 православних Срба, који нису имали други избор", наглашава Будимир.  

Он очекује да ће прогресивне снаге и у оквиру католичке вјере наћи начина да се супротставе оваквом поступку и зауставе ову срамну намјеру да за свеца добију особу која то ничим није заслужила. 

Коментаришући најаву да Ватикан и папа Фрањо планирају да папиним декретом учине и посљедњи корак и Алојзија Степинца прогласе за свеца, Будимир каже да је послије беатификације овог кардинала било потребно да се деси неко чудо да би био проглашен за свеца.  

"И наравно, како то често бива у католичкој вјери, чуда се дешавају баш онда када они планирају да се десе. Тако је било и у овом случају. Наиме, ватикански префект Ангело Амото саопштио је да је надлежна љекарска комисија утврдила случај `чудесног оздрављења`, вјерника након разговора са `блаженим` Степинцем и о томе је обавијестио папу Фрању. Овако је испуњен и посљедњи услов у поступку канонизације Алојзија Степинца", појашњава Будимир. 

Ватикан је званично потврдио да ће кардинал Алојзије Степинац ускоро бити проглашен за свеца. 

На миси у римској цркви Светог Јеронима кардинал Ангело Амато, префект Конгрегације за проглашавање светих, најавио је да ће папа Фрањо прогласити Степинца светим на основу налаза љекарске комисије да је "блажени" учинио "чудесна оздрављења" вјерника.  

Кардинал Амато одржао је мису на датум смрти Алојзија Степинца, који је преминуо у Крашићу прије 54 године. 

Очекује се да ће Алојзије Степинац бити проглашен светим до краја ове године. 

Степинац је одмах по уласку Нијемаца у Загреб 10. априла 1941. подржао оснивање НДХ, пружао је подршку усташком режиму, а 1945. борио се за очување тог режима. 

У његовом сједишту у Каптолу послије рата нађена је усташка документација и злато које су усташе опљачкале од Срба и Јевреја.

 

Извор: срна

Назад