Датум и вријеме објављивања: 28.1.2013 7:38

Свеће за жртве холокауста

Свеће за жртве Холокауста

Берлин -- Немачка обележава Дан сећања на жртве холокауста паљењем свећа и полагањем венаца на местима злочина из Другог светског рата. Меркел: Вечно смо одговорни.

 

Посебна седница немачког Бундестага, посвећена жртвама национал-социјализма и Међународном дану холокауста биће одржана у среду.

Немачка канцеларка Ангела Меркел навела је у својој јучерашњој видео-поруци пред дан сјећања на жртве Холокауста, указала да Немачка "има вечну одговорност" за злочине које су починили нацисти.

''Морамо јасно рећи, генерација за генерацијом, и поновити опет: са храброшћу, грађанском храброшћу, сваки појединац може да помогне да више не буде ни расизма ни антисемитизма",додала је Меркелова. 

"Суочавамо се са нашом историјом, не кријемо ништа, не потискујемо ништа. Морамо се суочити са тим како би показали да ћемо у будућности бити добар партнер од поверења, као што смо то већ сада", закључила је немачка канцеларка пред Дан сећања на жртве холокауста, али и годишњицу од како је Адолх Хитлер 30. јануара пре 80 година дошао на власт. 

У Немачкој се обележава Дан сећања на жртве холокауста, дан када је 1945. године совјетска војска ослободила Аушвиц, највећи логор смрти Другог светског рата. 

Полагањем венаца и паљењем свећа Међународни дан сећања на жртве холокауста обележен је и у Србији.

 

Молитве у Аушвицу и Варшави, церемоније у Лондону, Москви...

Фото: Бета/АП

Преживели у холокаусту, политичари, верски лидери су свечаним молитвама обележили данашњи дан, али и упозорењима да се такве страхоте никада више не смеју догодити. 

Одржана је церемонија у граду где је био тај логор на југу Пољске. 

Церемонија у граду Освјенћим (на немачком Аушвиц) је почела молитвом за жртве и преживеле у холокаусту у цркви Божје милости, која се налази у близини некадашњег логора, а главно обележавање сећања на холокауст одржано је испред споменика жртвама. 

У оквиру овогодишње комеморације, у музеју Аушвиц-Биркенау данас је отворена и нова руска изложба о историји СССР-а, у знак сећања на дан када је, пре 68 година, Црвена армија ослободила заробљенике из "логора смрти", а поставку је припремио Централни музеј Великог отаџбинског рата у Москви. 

Међу учесницима церемоније у Аушвицу су и председник руског парламента Сергеј Наришкин, пољски министар културе Богдан Здројевски, бивши заробљеници, представници свестенства и политичари из бројних земаља, наводе пољски медији. 

Истовремено, у Варшави су одржане молитве испред споменика учесницима устанка Варшавског гета 1943. године, преноси АП. 

Сећање на жртве холокауста обележено је и у Москви, уз паљење свећа у Јеврејском музеју и Центру за толеранцију, преноси Итар-Тасс. 

Руски рабин Берел Лазар позвао је учеснике церемоније да никада не забораве страхоте холокауста, ма како болне биле, а амерички председник Барак Обама је обећао да ће радити на спречавању геноцида. 

"Одајемо почаст сећању на шест милиона Јевреја и милионе недужних жртава чији су животи трагично узети током холокауста пре више од 60 година", рекао је Обама, истакавши да је ова годишњица "тренутак за акцију", пренео је АФП. 

"Морамо да се обавежемо на одупирање мржњи и прогону у свим облицима. САД, заједно са неђународном заједницом, решене су да стану на пут сваком тиранину или диктатору који врши злочине над људима и да остану верне принципу 'никада више'", нагласио је он. 

У Ватикану, папа Бенедикт XВИ упозорио је, у својој недељној мотиви, да "сећање на ову огромну трагедију, која је пре свега тако снажно погодила јеврејски народ, треба за све да буде стално упозорење да страхоте из прошлости више никада не смеју да се понове". 

 

 

Извор: ТАНЈУГ

Назад