ИМЕНА ЖРТАВА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА У ЛИВНУ И ОКОЛИНИ ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ 1941.

Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костију из јаме Камешнице

Latinica

         У љето 1991. године, када је у штампу кренуло прво издање књиге „Огњена Марија ливањска“, педест година након тог крвавог љета 1941, којем је посвећена, још није био дефинитивно утврђен ни списак стратишта, а камоли имена свих жртава усташког геноцида на подручју Ливна и Ливањског поља. Ти  подаци нијесу у потпуности сређени ни до данас и како вријеме пролази, све је мање наде и изгледа да ће тај тужни и застрашујући именик икада бити комплетиран, јер је из дана у дан све мање свједока и савременика,  поузданих и вјеродостојних.

         Уз све то, на овим просторима је у међувремену прогрмио још један рат, догодили се нови злочини и погроми над преосталим српским живљем, дотле да је готово у потпуности  остварен паклени наум  усташких идеолога и твораца „Независне, Војујуће, Усправне, Божје“ Хрватске на чијој територији  неће бити Срба.

         (У ливањском крају је, иначе, некада живјело подједнако Срба и Хрвата. Половином деветнаестог вијека било их је отприлике по 10.000. Број Срба се временом смањивао тако  да их је, рецимо, на попису из 1931. године од уклупно 22.772 становника у Ливну и селима око Ливањског поља било свега 5.693, односно око 25 одсто. Шездесет година касније, на попису из 1991. године, тај проценат је пао испод десет одсто, односно од  укупно 39.516 становника ливањске општине било је  само 3.780 Срба. Данас, пак, Срба тамо практично више и нема и тај проценат се може мјерити промилима.)

         Списак жртава који слиједи само унеколико је допуњен и поправљен у односу на онај из 1991. када је у Ливну била подигнута крипта и уписана имена страдалих Срба.  Списак зато ни сада нема претензија да буде коначан већ и даље остаје отворен, остаје покушај да се од заборава отргне и сачува макар оно што заборав и вријеме нијесу већ сасвим замели. Тако и даље остаје позив и апел свима који на било који начин могу помоћи да се спискови употпуне и утврди пуна истина. А иза сваког евентуално изостављеног или криво уписаног имена не стоји намјера већ је то углавном посљедица заборављања и ћутања у једном времену кад се о овоме није смјело говорити зарад мира у кући, зарад наводног братства и јединства.

         Из Ливна и села у ливањскоj котлини, у којима су уочи Другог свјетског рата живјели Срби, што у редовима Народноослободилачке војске, што у свакојаким ратним страдањима, понајвише као жртве усташког геноцида, по најновијим подацима, од 1941 – 1945. године пало је око двије хиљаде жртаваа, односно сваки трећи становник српске националности. Наравно, гро, више од три четвртине, чине жртве усташких покоља. Тај број се, по до сада прикупљеним  подацима, попео на готово 1.600 и у односу на податке из 1991. већи је за око четрдесет нових имена ( и за  Србе у ливањском крају, као уосталом и у већини других подручја у Херцеговини, Босни и Хрватској, посебно је трагичан био период од јуна до септембра 1941. када је пало готово 99 одсто свих жртава усташког геноцида).

         Усташко немилосрђе су највише осјетили Челебић, Голињево, Горњи и Доњи Рујани, сам град Ливно, Губер Велики, Лиштани, Чапразлије, Поток, Смрчани,  Главице, Бојмунти, Поточани, Жабљак, Застиње, Прилука, Сајковић и Радановци (споменуо сам  само она села у којима је било више од десет убијених).

         Марљиви и аналитични Мићо Радета, члан одбора који се деведеситих година бавио вађењем костију из јама и неoпојених безимених гробница, односно прикупљањем података и комплетирањем спискова жртава, несумњиво је најзаслужнији човјек што су ови подаци  у посљедњи час истргнути из чељусти заборава. Он је, уз остало, направио и малу статистику жртава по братствима, животној доби и мјестима страдања.

         Усташе су, тако, у овом дијелу западне Херцеговине побиле највише  Пажина (161 жртва),  Ерцега (126),  Лалића  (116), Вујановића (97), Бошковића (74), Радета (63), Ждера (60), Црногораца (58), Цвијетића (56), Козомара (55),  Киса (54),  Шуњки (40), Радића (38), Стојанаца (37),  Милутина (35),  Раца (32),  Арнаута и Ратаља (по 30),  Бачковића (26), Росића и Јагодића (по 23),  Лаганина (18), Митровића (17), Радоја и Тошића (по 13),Буловића, Марића и Стојића (по 12) и Загораца и Вулета (по 11 жртава) - опет, од укупно 107 српских братстава из овог краја, која су крваво осјетила усташку мржњу,  истичем само она  која су у покољима изгубила више од десет чланова.

         Посебно су потресни подаци о старосној структури жртава међу којима је било и тек рођене, само неколико сати старе дјеце и стогодишњих стараца. По анализи Мића Радете, од близу 1.600 жртава усташког геноцида на ливањском подручју било је  шесто седамдесет троје испод  осамнаест година, а од тога чак двјеста четрдесет осморо дјеце до шест година!

         Гро жртава је пао на  седамнаест губилишта око Ливањског поља.           Предњачи Пролог, ледина  на шеснаестом километру пута Ливно – Сплит испод истоименог села гдје је, по досадашњим сазнањима, уморено 466 Срба из Ливна и околних села, углавном мушкараца од 18 до 60 година, и 50 доведених из Далмације. Сви они су били затрпани  у темеље припремљене уочи рата за жичну жељезницу, два рова по готово седамдесет метара дугачка, четири широка и три метра дубока.

         (Око довођења Срба из других крајева, првенствено из Далмације, и њихових погубљења на стратиштима у околини Ливна, до данас трају недоумице и нагађања. Никада  није до краја и сасвим утврђен ни њихов број, ни одакле су све довођени и на којим су стратиштима завршили. Недоумица, чини се, једино нема  за групу Далматинаца из Врлике који су побијени у Прологу.

         Наиме, у књизи „Документи о протународном раду и злочинима једног дијела католичког клера“, аутори Јожа Хорват и Зденко Штанбук, пишући о злочинима појединих далматинских фрањеваца, посебно истичу примјер фра Ивана Хрстића, као заклетог непријатеља српског народа:

         „Он је – пишу Хорват и Штанбук – с осталим по њему сакупљеним усташама у Сињу, судјеловао у разоружању југословенске војске и организирао усташки логор у Сињу. Судјелује у прогону српаскога живља у Врлици, те је са два камиона одвезао похапшене Србе из села Маховица у Сињ. Будући да су се у то вријеме вршили покољи Срба у Ливањском котару, то је он дао наређење да се заточеници Срби, који су доведени из Врлике, одведу у Ливањско Поље, гдје су августа мјесеца 1941 године сви побијени и бачени у угљенокоп у селу Прологу. Кад су Талијани  преузели цивилну власт у Далмацији,фра Иван Хрстић је отишао у домобранске војне свећенике и добио чин бојника. Судјеловао је у војним походима на Козари и Босанској Крајини гдје су његове јединице  вршиле звјерства над српским народом...“)

          Са овог губилишта, као што је већ описано,  успио је да побјегне само Илија – Иле Радета, али је он готово до краја живота ћутао и сем  најповјерљивијим, није смио  да прича о ономе шта је видио и преживио у Прологу – Удба му је запријетила да ћути и не ремети  међунационалне односе! Тако је ова мамутска гробница  четрдесет година зарастала у траву и на њу је  подсјећао само скромни безимени споменик на којем су се, како су се примицале ратне буре  деведесетих година прошлог вијека и изнова васкрсавало усташтво, на разне начине иживљавали не само потомци усташких кољача него и многи од оних који су 1941. године и током Другог свјетског рата до рамена окрвавили руке и због тога никоме никада нијесу положили рачуна.

         Нијесу како доликује сахрањени ни побијени у школи у Челебићу, по броју жртва другом усташком стратишту, гдје је уморено триста седамдесеторо, углавном нејачи. И ово губилиште је, како је већ описано, својевремено обиљежено до бесмисла скромном спомен плочом подигнутом над хумком на оближњем Барјаку гдје су жртве затрпане у некадашњем мајдану шљунка. Од тог спомен обиљежја сада је остала само руина од камене ограде.

 

Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костију из јаме Камешнице

Група ливањских Срба-добровољаца на вађењу костију из јаме Камешнице

 

         По броју жртава слиједе јаме Камешница и Равни долац.

         Камешница се налази на истоименој планини, двадесетак километара јужно од Ливна. Дубока је 40 метара, а у њу је, колико је до сада        утврђено, на Огњену Марију 1941. године, што из ливањског села Голињево, што из сусједног Присоја са подручја  општине Дувно, убачено око 270 стараца, жена и дјеце (непобитно је доказано да је од 256 житеља Голињева 46 зрелих мушкараца побијено  у Прологу, а свих 210 осталих сјутрадан је бачено у јаму Камешницу). Ова јама је, као и многе друге, била забетонирана 1962. године, а на  малој мраморној плочи, испод неизбјежне петокраке, написано је:

          „Усташе, слуге фашистичког окупатора, 30. јула 1941. године, на овом мјесту су, на звјерски начин стријељали и бацили у јаму 250 жена, дјеце и стараца из Голињева и Присоја. У знак сјећања на ове жртве фашистичког терора спомен  плочу подиже Мјесна организација Удружења бораца НОР-а Подхум. Септембра 1962. године.“

         Јама је отворена у прољеће 1991.  и у њој је Миро Куртовић, познати спелеолог и новинар, родом из Требиња, четрдесет година након покоља, први пут запалио свијећу и означио почетак велике акције вађења посмртних остатака.

 

Будо Симоновић креће у амбис јаме Равни долац 3.6.1991. Педесет година касније над јамом Равни долац - свијећа, крст и пушка

Будо Симоновић креће у амбис
јаме Равни долац 3.6.1991.

Педесет година касније над јамом
Равни долац - свијећа, крст и пушка

 

         Јама Равни долац на Динари, два сата хода сјеверозападно од села Доњи Рујани, по казивању, прије свега четрнаесторо преживјелих из овог пакла, прогутала је 204 живота од укупно 218, поглавито жена, дјевојака и дјеце из овог и сусједног села Горњи Рујани, које су  усташе, њихове комшије, ту убацили такође на Огњену Марију, 30. јула 1941. године.

 

Злогласна Сајдина Пећина поред јаме Равни долац

Злогласна Сајдина Пећина поред јаме Равни долац

 

         ( Мићо Радета је дошао до податка да су у овом безданом гротлу на Динари скончале 163 српске душе, углавном из Доњих Рујана, али тај податак стоји под знаком питања, пошто је приликом вађења костију из јаме у прољеће 1991. несумњиво извађено  укупно 203 лобање. Разлика  се може дијелом објаснити причама преживјелих да је међу убаченим  било и  неких из других крајева који су се тог дана затекли на подручју Рујана, који су однекуд доведени или успут похватани. Сви преживјели се, рецимо, сјећају једног чобанчета, можда нечијег најамника - нико му није упамтио име ни откуд је био -  којег су усташе ухватили у планини код овацаи потјерали га заједно са њима. И њега су са осталима бацили у јаму,  а неко од преживјелих је касније  у његовој торби нашао једну шерпицу која је  некима од њих  можда и коначно живот спасила – данима су у њу хватали  спасоносне капи росе које су се сливале низ мокре, окрвављене и црвима загађене литице педесет метара дубоке јаме.)

         Кости из ове јаме су извађене тек почетком јуна 1991. и сахрањене у крипти у Ливну.

         Јужно од Горњих Рујана, у масиву Динаре, налази се и јама  Развала, у којој је тог пакленог дана смрт нашло осамдесеторо нејачи, углавном из овог села. И њихови посмртни остаци су извађени тек четрдесет година касније, у прољеће 1991.

         По броју жртава слиједи шума Копривница  на путу Купрес – Бугојно у којој је на два стратишта побијено укупно шездесет Срба, углавном из Ливна. Најприје је 15. јула 1945. на стратишту званом Кожварица побијено једанаест угледних Срба - Ливњака, познатих трговаца, а потом су данима  свој стравични „пут у Србију“ у Копривници, на мјесту Мала или Купрешка врата завршавале и њихове породице – укупно четрдесет и деветоро чељади. Посмртни остаци ових шездесет жртава и данас почивају на тим стратиштима јер је ратна олуја 1992. године  осујетила наум њихових потомака  да их  сахране како доликује.

         И на стратишту Трњаци подно села Лиштани побијено је четрдесет и деветоро, највише жена и дјеце из овог села. Њихови посмртни остаци су својевремено  извађени и сахрањени на лиштанском гробљу, али без икаквог видљивог обиљежја.

 

Шесторо Црногораца преживјелих у јами Бикуши

Шесторо Црногораца преживјелих у јами Бикуши

 

         У јами Бикуши, сјеверно изнад Челебића, смрт је нашло 46, претежно зрелих мушкараца и углавном из овог села. Над јамом, из које нијесу повађене све кости, подигнут је безимени спомен-обелиск, а она је карактеристична по томе што је у њој, више него и на једном другом  губилишту у овом дијелу  Херцеговине преживјело  и спасило се највише убачених.

 

 

Миро Куртовић креће у јаму Тушницу са припремљене платформе Поп Мирко Јамеџија држи опело над јамом Тушницом

Миро Куртовић креће у јаму Тушницу
са припремљене платформе

Поп Мирко Јамеџија држи опело
над јамом Тушницом

 

         Јама Тушница или Јеловача  налази се на истоименој планини, двадесетак километара југоисточно од Ливна. У то гротло, дубоко дванаест метара, са веома широким  отвором и глатким зидовима, усташе су убациле педесеторо српске нејачи из Потока и Смрчана. Четрнаесторо од њих је  преживјело и осам дана касније  спашено из јаме. Јама није била  забетонирана нити на било који начин обиљежена, а кости страдалих су из ње извађене такође 1991. године.

         Јама Самоград, западно од села Чапразлије, била је гробница двадесетосморо Срба из овог села. Њихови посмртни остаци су извађени и сахрањени у заједничкој гробници на двадесетогодишњицу овог усташког злочина, 30. јула 1961. године.

         И јама Пропунта налази се у рејону Рујана, тачније у непосредној близини Доњих Рујана, али су је усташе заобишле у први мах и гро  српске нејачи повели и уморили у много удаљенијој  јами Равни долац. Касније су објашњавали да су тако поступили јер нијесу  жељели да им се дјеца плаше од „српских лешина“. Свеједно,  и та јама је постала гробница за, колико је до сада утврђено,  троје Срба, накнадно ухваћених, оних који су некако успјели да побјегну са других губилишта.

         Горњорујанске усташе, међутим, нијесу много хајали да ли ће им се дјеца плашити, већ су и јаму Провалију  у пољу поред села напунили „српским месом“, односно убацили у њу тринаесторо својих комшија.

         А јама Сухача остаће да се памти као прво, већ у јуну 1941. године отворено  усташко губилиште, а јама изнад села Луснић по трагичној судбини четири лијепе  дјевојке из Челебића и по томе што никоме, сем изгледа Владу Шуњки, није успјело да је  нађе, а камоли да се спусти у њу и извади  посмртне остатке страдалих у њој.

         Од губилишта изван територије  ливањске општине на којима су страдали и Ливњаци посебно је крвава Борова глава, петнаестак километара удаљена од Ливна  на путу према Купресу гдје је убијено четворо Срба из сусједних ливањских села и чак  185 Срба из купрешког села Вуковско. На територији бугојанске општине је и губилиште Занесовићи гдје су, изгледа, побијена три  понајвиђенија ливањска Србина – др Душан Митровић, Рајко Маргетић, адвокат и др Крсто Зубић, судија, прве  жртве из града Ливна.

         Ваља, иначе, нагласити да за комплетирање спискова жртава и отимање злочина од заборава, готово ни од какве користи нијесу били споменици својевремено подигнути над појединим јамама и губилиштима јер су на њима жртве најчешће претваране у бројеве, а гдјегдје чак није отворено ни написано, да се зна и памти док је свијета и вијека, ни ко је поморио толики немоћни и безгрешни народ.

         Но, и такви какви су били, представљали су ипак неку опомену и какав-такав биљег и брану забораву. Сада више нема ни њих. Распомамљени потомци усташких кољача су у недавним ратним олујама, разгоропађени, ваљда,  што је највећи број Срба овог пута на вријеме умакао и склонио се изван домашаја њихове крваве руке, своју мржњу искалили на спомен-обиљежјима која су свједочила о злочинствима њихових предака, покушавајући тако да избришу и потоњи траг о томе  

         У иновираном списку жртава дата су углавном имена страдалих од усташке руке током тог првог злосрећног ратног прољећа и љета 1941. Усташе су, наравно, убијале и докрајчивале жртве и касноје, током наредне три ратне године и њихово немилосрђе је стизало Србе са овог подручја и у другим крајевима, па су се и имена неких од тих жртава нашла у овом списку (сем имена жртава уз која су, у највећем броју, дати и основни подаци - име оца, година рођења и година смрти - наглашено је и гдје је ко убијен).

         Слиједи именик жртава по мјестима и губилиштима:

 

БИЛА

 

1. Козомара Пере Владо

1892 -1941.

Стратиште

Пролог

2. Козомара Пере Илија

1896 -1941.

 „

 „

3. Козомара Пере Гојко

1909 -1941.

 „

 „

4. Козомара Раде Ђорђе

1886 -1941.

 „

 „

5. Козомара Раде Јово

1890 -1941.

 „

 „

6. Козомара Ђорђа Лука

1908 -1941.

 „

 „

 

БОЈМУНТИ

 

1. Видовић Вукосава Вујо

1883 -1941.

Стратиште

Челебић

2. Вујичић Илије Васо

1905 - 1941.

 „

 „

3. Вујичић Јована Божо

1865 -1941.

 „

 „

4. Вујичић Јове Душан

 — 1941.

 „

 „

5. Вујичић Јове Божо

 — 1941.

 „

 „

6. Вујичић Радосава Стево

 — 1941.

 „

 „

7. Вујичић Стеве Васо

 — 1941.

 „

 „

8. Давидовић Пере Јово

1893 -1941.

9. Давидовић Пере Лазо

1913 -1941.

 „

 „

10. Кисо Ђуре Ђуро

1884 -1941.

 „

 „

11. Кисо Илије Ружа

1896 -1941.

 „

 „

12. Кисо Марка Јово

1925 -1941.

 „

 „

13. Кисо Јове Мирко

1937 -1941.

 „

Трњаци (Лишт.)

14. Коњикушић Бојана Јован

1850 -1941.

 „

Челебић

15. Коњикушић Вукосава Никола

1930 -1941.

 „

 „

16. Коњикушић Вукосава Тодор

1870 -1941.

 „

 „

17. Коњикушић Николе Вукосав

1900 -1941.

 „

 „

18. Милутин Марка Марко

1898 -1941.

 „

 „

19. Нинковић Вукосава Ђурађ

1883 -1941.

 „

 „

20. Петровић Гаје Томо

1905 -1941.

 „

 „

21. Росић Јове Мијо

1905 -1041.

 „

 „

22. Шуњка Голуба Никола

1888 - 1941.

 „

 „

23. Шуњка Николе Илинка

1889 -1941.

 „

 „

24. Шуњка Гаје Илија

1890 -1941.

 „

 „

 

ВРБИЦА

 

1. Шуњка Тодора Стеван

1877 - 1943.

Стратиште

Чатрња

 

ГЛАВИЦЕ

 

1. Ерцег Малише Перо

1908 - 1941.

Стратиште

Пролог

2. Ерцег Малише Урош

1911 - 1941.

 „

 „

3. Ерцег Малише Милан

1914 - 1941.

 „

 „

4. Козомара Јована Ђорђе

1881 - 1941.

 „

 „

5. Козомара Ђорђе Раде

1917 - 1941.

 „

 „

6. Козомара ж. Ђорђе Ружа

1880 - 1941.

 „

 „

7. Козомара Боже Вуко

1900 - 1941.

 „

 „

8. Ристић Голуба Перо

1885 - 1941.

 „

 „

9. Ристић ж. Пере Мила

1895 - 1941.

 „

 „

10. Ристић Пере Душан

1917 - 1941.

 „

 „

11. Ристић Пере Рајко

1925 - 1941.

 „

 „

12. Ристић Голуба Марко

1890 - 1941.

 „

 „

13. Ристић ж. Марка Јелка

1900 - 1941.

 „

 „

14. Ристић Марка Раде

1920 -1941.

 „

 „

15. Ристић Марка Иле

1923 - 1941.

 „

 „

16. Ристић Голуба Риисто

1885 - 1941.

 „

 „

17. Симић Јове Саво

1910 - 1941.

 „

 „

18. Симић Јове Шпиро

1914 - 1941.

 „

 „

19. Симић Илије Марко

1890 - 1941.

 „

 „

20. Симић Илије Мијо

1888 - 1941.

 „

 „

21. Симић Марка Стојан

1911 - 1941.

 „

 „

22. Шешум Раде Остоја

1879 - 1941.

 „

 „

23. Шешум Остоје Лука

1902 - 1941.

 „

 „

 

 

Споменик над јамом Камешницом која је тридесетгодина била забетонирана

 

Споменик над јамом Камешницом која је тридесет година била забетонирана

ГОЛИЊЕВО 

 

1. Бошковић Лазе Јово

1881 - 1941.

Стратиште

Пролог

2. Бошковић ж. Јове Анђа

1885 - 1941.

 „

Камешница јама

3. Бошковић Јове Мирко

1914 - 1941.

 „

Пролог

4. Бошковић Јове Даринка

1927 - 1941.

 „

Камешница

5. Бошковић Јове Ђорђе

1925 - 1941.

 „

 „

6. Бошковић Јове Мирјана

1929 - 1941.

 „

 „

7. Бошковић Јове Љубица

1931 - 1941.

 „

 „

8. Бошковић ж. Мирка Вида

1918 - 1941.

 „

 „

9. Бошковић Лазе Перо

1884 - 1941.

 „

 „

10. Бошковић ж. Пере Ружа

1890 - 1941.

 „

 „

11. Бошковић Пере Марко

1905 - 1941.

 „

Проог

12. Бошковић Пере Томо

1910 - 1941.

 „

 „

13. Бошковић ж. Марка Даринка

1905 - 1941.

 „

Камешница

14. Бошковић Марка Предраг

1928 - 1941.

 „

 „

15. Бошковић Марка Боса

1925 - 1941.

 „

 „

16. Бошковић Марка Радојка

1923 - 1941.

 „

 „

17. Бошковић Марка Анђа

1936 - 1941.

 „

Камешница

18. Бошковић ж. Тома Стана

1911 - 1941.

 „

 „

19. Бошковић Томе Момчило

1932 - 1941.

 „

 „

20. Бошковић Томе Анђа

1934 - 1941.

 „

 „

21. Бошковић Томе Милица

1938 - 1941.

 „

 „

22. Бошковић ж. Нике Ружа

1880 - 1041.

 „

 „

23. Бошковић Нике Лазо

1913 - 1941.

 „

Пролог

24. Бошковић Нике Лука

1904 - 1041.

 „

 „

25. Бошковић ж. Лазе Радојка

1920 - 1941.

 „

Камешница

26. Бошковић ж. Луке Милица

1910 - 1941.

 „

 „

27. Бошковић Луке Даница

1932 - 1941.

 „

 „

28. Бошковић Луке Анђа

1934 -1941.

 „

 „

29. Бошковић Луке Илија

1936 -1941.

 „

 „

30. Ћурковић Јове Марко

1890 - 1941.

 „

Пролог

31. Ћурковић ж. Марка Јања

1890 - 1941.

 „

Камешница

32. Јовановић Луке Саво

1890 - 1941.

 „

 „

33. Јовановић ж. Саве Сава

1897 - 1941.

 „

 „

34. Јовановић Саве Лука

1918 - 1941.

 „

 „

35. Јовановић Саве Гојко

1920 - 1941.

 „

 „

36. Митровић Мије Иле

1880 - 1941.

 „

Пролог

37. Митровић ж. Иле Милица

1884 -1941.

 „

Камешница

38. Митровић Иле Паво

1910 - 1941.

 „

Пролог

39. Митровић Иле Перо

1915 - 1941.

 „

 „

40. Митровић Иле Раде

1925 - 1941.

 „

 „

41. Митровић ж. Паве Драгиња

1910 - 1941.

 „

Камешница

42. Митровић Паве Душан

1931 - 1941.

 „

 „

43. Митровић Паве Зора

1932 - 1941.

 „

 „

44. Митровић Паве Љубица

1937 - 1941.

 „

 „

45. Митровић Паве Ружа

1938 - 1941.

 „

 „

46. Митровић ж. Пере Јања

1918 - 1941.

 „

 „

47. Митровић Пере Мирко

1938  - 1941.

 „

 „

48. Митровић Пере Љубица

1940  - 1941.

 „

 „

49. Пажин ж. Јове Стана

1885  - 1941.

 „

 „

50. Пажин ж. Симе Симеуна

1895  - 1941.

 „

 „

51. Пажин Јове Стојан

1911 - 1941.

 „

Пролог

52. Пажин ж. Стојана Зорка

1915 - 1941.

 „

Камешница

53. Пажин Стојана Драгиња

1937 - 1941.

 „

 „

54. Пажин Стојана Раде

1940 - 1941.

 „

 „

55. Пажин Стојана Драго

1941 - 1941.

 „

 „

56. Пажин Симе Нико

1918 - 1941.

 „

Пролог

57. Пажин ж. Нике Мара

1920 - 1941.

 „

Камешница

58. Пажин Лазе Симо

1901 - 1941.

 „

Пролог

59. Пажин ж. Симе Милева

1901 - 1941.

 „

Камешница

60. Пажин Симе Рајко

1923 - 1941.

 „

 „

61. Пажин Симе Боса

1926 - 1941.

 „

 „

62. Пажин Симе Душан

1928 - 1941.

 „

 „

63. Пажин Симе Момир

1935 - 1941.

 „

 „

64. Пажин Симе Момчило

1937 - 1941.

 „

 „

65. Пажин Симе Ратко

1941 - 1941.

 „

 „

66. Пажин Шћепана Лазо

1861 - 1941.

 „

 „

67. Пажин Лазе Мирко

1914 - 1941.

 „

 „

68. Пажин ж. Мирка Стана

1916 - 1941.

 „

 „

69. Пажин Мирка Стојанка

1937 - 1941.

 „

 „

70. Пажин Мирка Стојан

1940 - 1941.

 „

 „

71. Пажин Марка Паво

1908 - 1941.

 „

Пролог

72. Пажин ж. Паве Милица

1910 - 1941.

 „

Камешница

73. Пажин Паве Марко

1932 - 1941.

 „

 „

74. Пажин Паве Драгиња

1934 - 1941.

 „

 „

75. Пажин Паве Стојан

1937 - 1941.

 „

 „

76. Пажин Паве Мара

1940 - 1941.

 „

 „

77. Пажин Марка Петар

1910 - 1941.

 „

Пролог

78. Пажин ж. Петра Љубица

1915 - 1941.

 „

Камешница

79. Пажин Петра Иконија

1937 - 1941.

 „

 „

80. Пажин Петра Стојан

1941 - 1941.

 „

 „

81. Пажин ж. Марка Стана

1881 - 1941.

 „

 „

82. Пажин Ристе Раде

1871 - 1941.

 „

 „

83. Пажин ж. Раде Стана

1891 - 1941.

 „

 „

84. Пажин Раде Урош

1913 - 1941.

 „

Пролог

85. Пажин Раде Ђорђе

1920 - 1941.

 „

 „

86. Пажин Раде Анђа

1927 - 1941.

 „

Камешница

87. Пажин ж. Уроша Ружа

1920 - 1941.

 „

 „

88. Пажин Уроша Рајко

1934 - 1941.

 „

 „

89. Пажин Уроша Боривој

1936 - 1941.

 „

 „

90. Пажин Шћепана Томо

1876  - 1941.

 „

 „

91. Пажин ж. Томе Мара

1881 -1941.

 „

 „

92. Пажин Мије Бошко

1881 -1941.

 „

Пролог

93. Пажин ж. Бошка Јелена

1891 – 1941.

 „

Камешница

94. Пажин Бошка Винка

1923 -1941.

 „

 „

95. Пажин Бошка Мара

1925 -1941.

 „

 „

96. Пажин Бошка Милан

1927 -1941.

 „

 „

97. Пажин Бошка Дејан

1929 -1941.

 „

 „

98. Пажин Бошка Војин

1931 – 1941.

99. Пажин ж. Пере Анђа

1909 -1941.

 „

 „

100. Пажин Пере Владо

1928 -1941.

 „

 „

101. Пажин Артеније Раде

1885 -1941.

 „

Пролог

102. Пажин ж. Раде Драшкуша

1890 -1941.

 „

Камешница

103. Пажин Раде Лазо

1919 -1941.

 „

 „

104. Пажин Раде Саво

1924 -1941.

 „

 „

105. Пажин ж. Лазе Љубица

1921 -1941.

 „

 „

106. Пажин Артеније Маркица

1888 -1941.

 „

Пролог

107. Пажин ж. Маркице Тодора

1893 -1941.

 „

Камешница

108. Пажин Маркице Ненад

1929 -1941.

 „

 „

109. Пажин Маркице Нико

1931 -1941.

 „

 „

1110. Пажин Маркице Љепосава

1936 -1941.

 „

 „

111. Пажин Маркице Невенка

1938 -1941.

 „

 „

112. Пажин Артеније Стојан

1891 -1941.

 „

Пролог

113. Пажин ж. Стојана Јованка

1895 -1941.

 „

Камешница

114. Пажин Стојана Татомир

1928 -1941.

 „

 „

115. Пажин Стојана Грујица

1930 -1941.

 „

 „

116. Пажин Стојана Љубица

1932 -1941.

 „

 „

117. Пажин Артеније Иле

1893 -1941.

 „

Пролог

118. Пажин ж. Иле Стана

1896 -1941.

 „

Камешница

119. Пажин Иле Стево

1927 -1941.

 „

 „

120. Пажин Иле Перо

1929 -1941.

 „

 „

121. Пажин Иле Нико

1931 -1941.

 „

 „

122. Пажин Иле Билић

1934 -1941.

 „

 „

123. Пажин Иле Радивоје

1937 -1941.

 „

 „

124. Пажин Јове Бошко

1896 -1941.

 „

Пролог

125. Пажин ж. Бошка Милица

1900 -1941.

 „

Камешница

126. Пажин Бошка Миро

1919 -941.

 „

Пролог

127. Пажин Бошка Раде

1921 -1941.

 „

 „

128. Пажин Бошка Стојан

1923 -1941.

 „

 „

129. Пажин Бошка Ружа

1925 -1941.

 „

Камешница

130. Пажин ж. Мире Милка

1920 -1941.

 „

 „

131. Пажин Мате Лазо

1861 -1941.

 „

 „

132. Пажин Тодора Јован

1895 -1941.

 „

Пролог

133. Пажин ж. Јована Стана

1900 -1941.

 „

Камешница

134. Пажин Јована Љубица

1925 -1941.

 „

Камешница

135. Пажин Јована Даница

1927 -1941.

 „

 „

136. Пажин Јована Живојин

1935 -1941.

 „

 „

137. Пажин Јована Никола

1939 -1941.

 „

 „

138. Пажин Илије Алекса

1886 -1941.

 „

Пролог

139. Пажин Илије Нико

1896 -1941.

 „

 „

140. Пажин ж. Алексе Мара

1892 -1941.

 „

Камешница

141. Пажин Алексе Олга

1923 -1941.

 „

 „

142. Пажин Алексе Мила

1925 -1941.

 „

 „

143. Пажин Алексе Бранко

1927 -1941.

 „

 „

144. Пажин ж. Нике Стана

1901 -1941.

 „

 „

145. Пажин Нике Радојка

1925 – 1941.

 „

 „

146. Пажин Нике Мара

1931 -941.

 „

 „

147. Пажин Нике Милојко

1941 -1941.

 „

 „

148. Пажин ж. Луке Стана

1885 -1941.

 „

 „

149. Пажин Луке Михајло

1910 -1941.

 „

Пролог

150. Пажин ж. Михајла Стана

1913 -1941.

 „

Камешница

151. Пажин Михајла Божо

1934 -1941.

 „

 „

152. Пажин Михајла Вишња

1936 -1941.

 „

 „

153. Пажин Луке Рајко

1921 -941.

 „

 „

154. Пажин Луке Рајка

1923 -1941.

 „

 „

155. Пажин Луке Жарко

1925 -1941.

 „

 „

156. Пажин Луке Јелица

1928 -1941.

 „

 „

157. Пажин Мије Ристо

1890 -1941.

 „

Пролог

158. Пажин ж. Ристе Милица

1895 -1941.

 „

Камешница

159. Пажин Ристе Живојин

1929 -1941.

 „

 „

160. Пажин Ристе Ружа

1931 -1941.

 „

 „

161. Пажин Ристе Мара

1933 -1941.

 „

 „

162. Пажин Ристе Борко

1935 -1941.

 „

 „

163. Пажин Ристе Мирјана

1939 -1941.

 „

 „

164. Пажин Мије Ђорђе

1882 -1941.

 „

Пролог

165. Пажин ж. Ђорђе Анђа

1885 -1941.

 „

Камешница

166. Пажин  Ђорђа Илија

1918 -1941.

 „

Пролог

167. Пажин Ђорђа Владо

1920 -1941.

 „

 „

168. Пажин Ђорђа Мирослав

1923 -941.

 „

Камешница

169. Пажин Ђорђа Мара

1925 -1941.

 „

 „

170. Пажин Ђорђа Љубо

1927 -1941.

 „

 „

171. Пажин Ђорђа Раде

1929 -1041.

 „

 „

172. Пажин Саве Шпиро

1910 -1941.

 „

Пролпг

173. Пажин ж. Шпире Милица

1912 -1941.

 „

Камешница

174. Пажин Шпире Стево

1930 -1941.

 „

 „

175. Пажин Шпире Слободан

1934 -1941.

 „

 „

176. Пажин Шпире Раде

1937 -1941.

 „

 „

177. Пажин Нике Маркица

1907 -1941.

 „

Пролог

178. Пажин ж. Маркице Љубица

1909 -1941.

 „

Камешница

179. Пажин Маркице Момчило

1929 -1941.

 „

 „

180. Пажин Маркице Даница

1931 -1941.

 „

 „

181. Пажин Маркице Видосава

1933 -1941.

 „

 „

182. Пажин Маркице Милица

1937 -1941.

 „

 „

183. Пажин Маркице Угљеша

1940 -1941.

 „

 „

184. Пажин Томе Илија

1936 -1941.

 „

 „

185. Ратаљ Иле Раде

1911 -1941.

 „

Пролог

186. Ратаљ ж. Раде Анђа

1916 -1941.

 „

Камешница

187. Ратаљ Иле Иле

1881 -1941.

 „

Пролог

188. Ратаљ ж. Иле Јованка

1888 -1941.

 „

Камешница

189. Ратаљ Иле Јела

1925 -1941.

 „

 „

190. Ратај Иле Анђа

1927 -1941.

 „

 „

191. Ратаљ Марка Бошко

1881 -1941.

 „

Пролог

192. Ратаљ ж. Бошка Зорка

1890 -1941.

 „

Камешница

193. Ратаљ Бошка Мара

1925 -1941.

 „

 „

194. Ратаљ Бошка Војко

1927 -1941.

 „

 „

195. Ратаљ Саве Томо

1913 -1941.

 „

Пролог

196. Ратаљ ж. Томе Јела

1916 -1941.

 „

Камешница

197. Ратаљ Томе Милица

1934 -1941.

 „

 „

198. Ратаљ Јове Петар

1908 -1941.

 „

Пролог

199. Ратаљ ж. Петра Божица

1910 -1941.

 „

Камешница

200. Ратаљ Петра Ђорђе

1930 -1941.

 „

 „

201. Ратаљ Петра Милица

1932 -1941.

 „

 „

202. Ратаљ Петра Нико

1934 -1941.

 „

 „

203. Ратаљ Петра Лазар

1938 -1941.

 „

 „

204. Ратаљ Петра Јован

1935 -1941.

 „

 „

205. Тошић Стојана Перо

1891 -1941.

 „

Пролог

206. Тошић ж. Пере Јока

1893 -1041.

 „

Камешница

207. Тошић Стојана Томо

1894 -1941.

 „

 „

208. Тошић ж. Тоше Ћуркуша

1896 -1941.

 „

 „

209. Тошић Тома Милица

1923 -1941.

 „

 „

210. Тошић Томе Мирјана

1925 -1941.

 „

 „

211. Тошић Томе Милан

1927 -1941.

 „

 „

212. Тошић Томе Стојан

1929 -1941 .

 „

 „

213. Тошић Стојана Саво

1896 -1941.

 „

Пролог

214. Тошић ж. Саве Мара

1897 -1941.

 „

Камешница

215. Тошић Саве Ружа

1926 -1941.

 „

 „

216. Тошић Саве Милан

1928 -1941.

 „

 „

217. Тошић Саве Ненад

1930 -1941.

 „

 „

218. Ждеро Иле Милан

1918 -1941.

 „

Пролог

219. Ждеро ж. Милана Милица

1921 -1941.

 „

Камешница

220. Ждеро Милана (новорођенче старо

1 дан)

 „

 „

221. Ждеро ж. Раде Анђа

1886 -1941.

 „

 „

222. Ждеро Раде Миле

1918 – 1941.

 „

Пролог

223. Ждеро Раде Милица

1923 -1941.

 „

Камешница

224. Ждеро ж. Миле Милица

1921 -1941.

 „

 „

225. Ждеро Саве Нине

1841 -1941.

 „

 „

226. Ждеро Нине Радован

1902 -1941.

 „

Пролог

227. Ждеро ж. Радована Стана

1907 - 1941.

 „

Камешница

228. Ждеро Радована Петар

1933 -1941.

 „

 „

229. Ждеро Радована Момчило

1935 -1941.

 „

 „

230 Ждеро Радована Михајло

1936 -1941.

 „

 „

231. Ждеро Радована Мирјана

1939 -1941.

 „

 „

232. Ждеро Радована Ратко

1941 -1941.

 „

 „

 

         НАПОМЕНА: Случај Голињева и прича о страдањима Срба из овог села најбоља је илустрација, како систематског и добро планираног усташког наума  да не утекне српског ува, тако и мука у прикупљању података о жртвама тог сулудог плана. Кад сам  почетком јуна 1991. године први пут дошао у Ливно и започео  истраживања и прикупљање грађе за ову књигу, ливањски парох, поп Мирко Јамеџија (родом је из Гламоча) казао ми је да је у Голињеву побијено око сто Срба. Неколико дана касније позвао ме телефоном и рекао  да је у међувремену дознао за још око четрдесет жртава у овом селу. Захваљујући понајвише  упорности и систематичности Мића Радете, његовој вјештини и угледу који је  тих деведесетих година прошлог вијека уживао и међу Србима и међу Хрватима и међу Муслиманима у Ливну и околини  (можда и зато што му је син ожењен Хрватицом), застрашујући  списак голињевских жртава је готово удвостручен. Он је од једне старе племените Хрватице, добродушне а бистроумне и памтљиве, која је у вријеме покоља у Голињеву била већ стасала дјевојка,  на вјеру божју (заклео јој се и одржао ријеч да је неће одати ни на мукама старца Вујадина) сазнао и записао  имена домаћина  свих шездесет затртих српских домова у овом селу и чланова њихових породица. Она му је казала да су се крволоци послије покоља фалили да су смакли двјеста педесет и шест Срба!

         Причу старе Хрватице потврдиле су и неке голињевске одиве удате у другим селима, које су случајно претекле. Оне су, рецимо, баш као и стара Хрватица, једнодушно доказивале да је голињевска породица Ратаљ била знатно бројнија него што се раније мислило, да и у најновијем списку недостаје још најмање десет имена Ратаља, а у питању су најчешће била тек рођена и још некрштена дјеца, односно да је поред  двјеста тридесет и двоје одраслих који су побијени у Голињеву и чија су имена непобитно утврђена било још и двадесет и четворо некрштене дјеце, углавном из породица Ратаљ, Ждеро и Пажин.

         (Мићо Радета трврди да му је  један Голињевац, некадашњи хрватски оружник, који, колико се зна, није учествовао у том покољу нити окрвавио руке или се на какав други начин огријешио и истакао у злостављању Срба, те 1991. године, повјерио да су главни организаторуи покоља у Голињеву били  сеоски кнез Анте Кулиш и његов шурак, злогласни усташки емигрант Мате Водопија. Већина осталих крвопија је била из Вржерала и Подградине.)

 

ГУБЕР ВЕЛИКИ

 

1. Арнаут Боже Цвијо

1888 -1941.

Стратиште

Пролог

2. Арнаут Боже Петар

1900 -1941.

 „

 „

3. Арнаут Боже Раде

1902 -1941.

 „

 „

4. Арнаут Боже Шпиро

1907 -1941.

 „

 „

5. Арнаут Цвије Војко

1914 -1941.

 „

 „

6. Арнаут Луке Милош

1903 -1941.

 „

 „

7. Арнаут Луке Томо

1914 -1941.

 „

 „

8. Арнаут Васе Иле

1881 -1941.

 „

 „

9. Арнаут Иле Јово

1902 -1941.

 „

 „

10. Арнаут Иле Васо

1908 -1941.

 „

 „

11. Арнаут Марка Богдан

1909 -1941.

 „

 „

12. Арнаут Марка Нико

1913 -1941.

 „

 „

13. Арнаут Марка Митар

1920 -1941.

 „

 „

14. Арнаут Марка Ратко

1923 -1941.

 „

 „

15. Бајило Ђуре Марко

1914 -1941.

 „

 „

16. Дувњак Лазе Мирко

1900 -1941.

 „

 „

17. Ждеро Боже Милан

1901 -1941.

 „

 „

18. Ждеро Боже Милош

1916 -1941.

 „

 „

19. Ждеро Нике Ђорђе

1907 -1941.

 „

 „

20. Илукић Илије Јово

1904 -1941.

 „

 „

21. Лаганин Иле Марко

1886 -1941.

 „

 „

22. Лаганин Марка Богдан

1916 -1941.

 „

 „

23. Лаганин Марка Нико

1922 -1941.

 „

 „

24. Лаганин Стојана Раде

1906 -1941.

 „

 „

25. Лаганин Стојана Бранко

1905 -1941.

 „

 „

26. Лаганин Нике Саво

1893 -1941.

 „

 „

27. Лаганин Нике Нине

1891 -1941.

 „

 „

28. Лаганин Нине Томо

1911 -1941.

 „

 „

29. Лаганин Нине Јово

1916 -1941.

 „

 „

30. Лаганин Ристе Перо

1890 -1941.

 „

 „

31. Лаганин Ристе Милан

1897 -1941.

 „

 „

32. Лаганин Ристе Раде

1903 -1941.

 „

 „

33. Лаганин Милана Иле

1924 -1941.

 „

 „

34. Лаганин Петра Стојан

1906 -1941.

 „

 „

35. Лаганин Петра Рајко

1920 -1941.

 „

 „

36. Лаганин Нике Васо

1921 -1941.

 „

 „

37. Лаганин Стојана Петар

1907 -1941.

 „

 „

38. Наерловић Тодора Перо

1890 -1941.

 „

 „

39. Наерловић Марка Паво

1918 -1941.

 „

 „

40. Никић Павла Милан

1894 -1941.

 „

 „

41. Пажин Стева Јово

1880 -1941.

 „

 „

42. Пажин Јове Мићо

1910 -1941.

 „

 „

43. Пажин Јове Милош

1915 -1941.

 „

 „

44. Пажин Стеве Нико

1872 -1941.

 „

 „

45. Пажин Нике Стеван

1900 -1941.

 „

 „

46. Пажин Стевана Борис

1922 -1941.

 „

 „

47. Пажин Пере Богдан

1918 -1941.

 „

 „

48. Пажин Пере Иле

1924 -1941.

 „

 „

49. Пажин Васе Шпиро

1908 -1941.

 „

 „

50. Пажин Васе Лазо

1910 -1941.

 „

 „

51. Покрајац Петра Саво

1896 -1941.

 „

 „

52. Радета Саве Трифко

1906 -1941.

 „

 „

53. Радета Мије Раде

1917 -1941.

 „

 „

54. Радета Боже Стево

1920 -1941.

 „

 „

55. Радета Марка Васо

1890 -1941.

 „

 „

56. Радета Крсте Нико

1865 -1941.

 „

 „

57. Радета Иле Нико

1921 -1941.

 „

 „

58. Радета Крсте Маркица

1922 -1941.

 „

 „

59. Радета Пере Стево

1892 -1941.

 „

 „

60. Радета Пере Данило

1908 -1941.

 „

 „

61. Радета Пере Гавро

1908 -1941.

 „

 „

62. Радета Раде Лазо

1907 -1941.

 „

 „

63. Радета Иле Иле

1887 -1941.

 „

 „

64. Радета Иле Раде

1915 -1941.

 „

 „

65. Радета Нике Лазо

1880 -1941.

 „

 „

66. Радета Лазе Предраг

1908 -1941.

 „

 „

67. Радета Лазе Иле

1919 -1941.

 „

 „

68. Радета Нике Михајло

1875 -1941.

 „

 „

69. Радета Михајла Тугомир

1914 -1941.

 „

 „

70. Радета Михајла Мирко

1921 -1941.

 „

 „

71. Радета Томе Мићо

1904 -1941.

 „

 „

72. Радета Илије Лука

1889 -1941.

 „

 „

73. Радета Боже Лука

1884 -1941.

 „

 „

74. Радета Луке Страило

1914 -1941.

 „

 „

75. Радета Луке Славко

1917 -1941

 „

 „

76. Радета Боже Васо

1881 -1941.

 „

 „

77. Радета Васе Рајко

1918 -1941.

 „

 „

78. Радета Паве Тоша

1894 -1941.

 „

 „

79. Радета Тоше Живојин

1924 -1941.

 „

 „

80. Радета Паве Саво

1897 -1941.

 „

 „

81. Радета Бојана Михајло

1892 -1941.

 „

 „

82. Радета Иле Радомир

1920 -1941.

 „

 „

83. Радета Ције Весо

1919 -1941.

 „

 „

84. Радета Пере Нико

1897 -1941.

 „

 „

85. Радета Пере Стојан

1880 -1941.

 „

 „

86. Радета Стојана Слободан

1918 -1941.

 „

 „

87. Радета Јове Лазо

1902 -1941.

 „

 „

88. Радета ЈовеВладо

1912 -1941.

 „

 „

89. Радета Лазе Славко

1923 -1941.

 „

 „

90. Радета Паве Крсто

1914 -1941.

 „

 „

91. Радета Јове Јово

1897 -1941.

 „

 „

92. Радета Марка Живко

1910 -1941.

 „

 „

93. Радета Јове Бошко

1920 -1941.

 „

 „

94. Радета Раде Трифко

1925 -1941.

 „

 „

95. Радета Пере Владо

1925 – 1941.

 „

 „

96. Радета Боже Здравко

1914 -1941.

 „

 „

97. Радета Боже Божо

1924 -1941.

 „

 „

98. Радета Јове Нине

1919 – 1941.

 „

 „

99. Радета Томе Крсто

1881 -1941.

 „

 „

100. Радета Томе Станко

1890 -1941.

 „

 „

101. Радета Нике Мићо

1918 -1941.

 „

 „

102.Радета Саве Миле

1890 -1941.

 „

 „

103. Радета Миле Нине

1921 -1941.

 „

 „

104. Рацо Томе Раде

1885 -1941.

 „

 „

105. Рацо Томе Мијо

1881 -1941.

 „

 „

106. Рацо Мије Мићо

1915 -1941.

 „

 „

107. Рацо Стојана Ђорђе

1888 -1941

 „

 „

108. Рацо Ђорђа Спасоја

1921 -1941.

 „

 „

109. Рацо Стојана Јово

1884 -1941.

 „

 „

110. Рацо Стојана Паво

1886 -1941.

 „

 „

111. Рацо Стојана Митар

1882 -1941.

 „

 „

112. Рацо Јове Раде

1919 -1941.

 „

 „

113. Рацо Паве Војин

1914 -1941.

 „

 „

114. Рацо Митра Драшко

1913 -1941.

 „

 „

115. Рацо ж. Митра Мара

1880 -1942.

 „

 „

116. Тришо Миле Петар

1900 -1941.

 „

 „

117. Арнаут ж. Марка Тодора

1880 – 1942.

Крузи

118. Лаганин Ристе Крсто

1906 – 1941.

Пролог

119. Радета ж. Бошка Богдана

1923 – 1942. 

Крузи

 

ГУБЕР МАЛИ

 

1. Козомара Паве Митар

1878 -1941.

Страти-ште

Пролог

2. Козомара Митра Јово

1906 -1941

 „

 „

3. Козомара Митра Божо

1913 -1941.

 „

 „

4. Покрајац Петра Томо

1884 -1941.

 „

 „

5. Покрајац Петра Раде

1900 -1941.

 „

 „

6. Шормаз Луке Нико

1921 -1941.

 „

 „

 

ГУБИН

 

1. Иветић Јове Петар

1880 – 1941.

Стратиште

Пролог

2. Броћета Иле Божо

1909 – 1941.

 „

 „

3. Пајчин Илије Божо

1916 – 1943.

Бителићка греда

 

ЖАБЉАК 

 

1. Бобушић Лазе Илија

1890 -1941.

Страти-ште

Пролог

2. Бошњак Иле Паво

1901 -1941.

 „

 „

3. Митранић Стојана Раде

1910 -1941.

 „

 „

4. Митранић Марка Стојан

1882 -1941.

 „

 „

5. Митранић Стојана Стаменко

1912  - 1941.

 „

 „

6. Митранић Мије Перо

1909 -1941.

 „

 „

7. Митранић Марка Мијо

1865 -1941.

 „

 „

8. Митранић Мије Маркица

1923 -1941.

 „

 „

9. Митранић Мије Паво

1925 – 1941.

 „

 „

10. Марић Тоше Бошко

1906 -1941.

 „

 „

11. Ловрен Илије Саво

1912 -1941.

 „

 „

12. Вулета Боже Ђорђе

1871 -1941.

 „

 „

13. Вулета Ђорђа Саво

1916 -1941.

 „

 „

14. Вулета Ђорђа Божо

1918 -1941.

 „

 „

15. Вулета Косте Вилим

1920  1941.

 „

 „

16. Вулета Косте Недељко

1915 -1941.

 „

 „

17. Вулета Марка Перо

1890 -1941.

 „

 „

18. Вулета Пере Никола

1917 -1941.

 „

 „

19. Вулета Пере Марко

1915 – 1941.

 „

 „

20.Вулета Ђорђа Стојан

1915 – 942

убјен у

Жабљаку

21. Митранић Станка

1891 – 1942

 

ЗАСТИЊЕ

 

1. Бошковић Илије Божо

1909 – 1941.

Стратиште

Пролог

2. Ждеро Симе Тодор

1903 – 1941.

3. Ждеро ж. Тодора Ана

1913 – 1941.

Убијена

У Застињу

4. Ковљеновић Јове Ристо

1893 – 1941.

 „

5. Марић Цвије Милан

1889 – 1941.

6. Марић ж. Милана Анђа

1893 – 1942.

Крузи

7. Марић Милана Грозда

1920 – 1942.

8. Марић Милана Недељко

1928 – 1942.

9. Пажин Раде Петар

1886 – 1942.

 „

10. Пажин Раде Марко

1908 – 1941.

 „

Пролог

11. Пажин Нике Пане

1888 – 1941.

 „

 „

12. Пажин Нике Крстан

1890 – 1941.

 „

 „

13. Пажин Лазе Марко

1890 -1941.

 „

 „

14. Пажин Пере Томо

1908 – 1941.

 „

Ливно

15. Пажин Лазе Јефто

1871 – 1941.

 „

Пролог

16. Росић Петра Тодор

1877 – 1941.

 „

 „

17. Црногорац Тоде Стојан

1893 – 1941.

18. Црногорац Лазе Јово

1888 – 1941.

19. Црногорац Павла Петар

1926 – 1941.

 

КОМОРАНИ

 

1. Ждеро Трифка Шпиро

1905 -1941.

Стратиште

Пролог

2. Ждеро Шпире Живко

1923 – 1941.

 „

 „

3. Ждеро ж. Раде Мара

1902 – 1941.

 „

 „

4. Ждеро Раде Ружа

1926 – 1941.

 „

 „

5. Ждеро Раде Љубо

1930 – 1941.

 „

 „

6. Ждеро Раде Бошко

1932 – 1941.

 „

 „

7. Ждеро Раде Угљеша

1936 – 1941.

 „

 „

8. Ждеро Раде Веселин

1939 – 1941.

 „

 „

 

 

Наслаге костију жртава из Пролога

 

Наслаге костију жртава из Пролога

 

 ЛИВНО

 

1. Анђић ж. Николе Милка

1870 – 1941.

Стратиште

Копривница

2. Анђић Пере Драго

1897 – 1041.

 „

Пролог

3. Арнаут Ђуре Душан

1914 – 1941.

 „

 „

4. Арнаут Ђуре Бранко

1918 – 1941.

 „

 „

5. Бабић Симе Дане

1890 – 1941.

6. Бајило Михајла Јово

1864 – 1941.

 „

Копривница

7. Бајило ж Јове Риста

1870 – 1941.

 „

 „

8. Бајило Јове Угљеша

1910 – 1941.

 „

 „

9. Бајило Јове Стојанка

1921 – 1941.

 „

 „

10. Бајило ж. Угљеше Добрица

1915 – 1941.

 „

 „

11. Бајило Угљеше Милун

1937 – 1941.

 „

 „

12. Бајило Угљеше Драган

1939 – 1941.

 „

 „

13. Барош Петра Обрад

1896 – 1941.

 „

 Пролог

14. Белензада Здравко

1925 – 1941.

 „

 „

15. Бесара Пантелије Јован

1893 – 1941.

 „

 „

16. Бесара Владе Влајка

1929 – 1941.

 „

Копривница

17. Билбија Илије Бранко

1921 – 1941.

 „

 Пролог

18. Бокић Јове Ковиљка

1912 – 1941

Копривница

19. Бокић Јове Милан — Мишо

1938 – 1941.

 „

 „

20. Бокић Јове Драган

1940 – 1941.

 „

 „

21. Велимир Луке Михајло

1906 - -941

22. Видовић Игњатија Урош

1898 – 1941.

 „

Копривница

23. Вулета Нике Драго

1908 – 1941.

 „

Пролог

24. Вулета Ристе Стеван

1881- 1941.

 „

 „

25. Глигић ж. Нике Драгиња

1878 – 1941.

 „

Копривница

26. Глигић Нике Веселинка

1907 – 1941.

 „

 „

27. Глигић Нике Ранко

1912 – 1941.

 „

 „

28. Глигић Нике Милена

1919 – 1941.

 „

 „

29. Добријевић Петра Јово

1889 – 1941.

Пролог

30. Добријевић  Јове Саво

1919 – 1941.

31. Добријевић ж. Јове Ђука

1893 – 1941.

32. Дувњак Гавро

1889 – 1941.

 „

 „

33. Дувњак Гавре Живко

1924 – 1941.

 „

 „

34. Ђуран Јове Димитрије

1869 – 1941.

 „

 „

35. Ђуран Димитрија Илија

1897 – 1941.

 „

 „

36. Ђуран Димитрија Петар

1913 – 1941.

 „

 „

37. Ђуран Ристе Гојко

1903 – 1941.

 „

 „

38. Ждеро Стојан

1871 – 1941.

 „

39. Ждеро Шпиро

1889 – 1941.

 „

 „

40. Загорац Симе Глиго

1888 – 1941.

41. Загорац Симе Никола

1883 – 1941.

42. Загорац Нике Војин

1906 – 1941.

 „

 „

43. Зељковић Јове Милан

1911 – 1941.

 „

 „

44. Зубић  др Крсто

1891 – 1941.

 „

Занатовићи

45. Зубић ж. Крсте Обренија

1901 – 1941.

 „

Копривница

46. Ивица Тоде Никола

1905 – 1941.

 „

 „

47. Ивица ж. Николе Смиља

1907 – 1941.

 „

 „

48. Ивица Николе Крсто

1930 – 1941.

 „

 „

49. Ивица Николе Илија – Ицо

1935 – 1941.

 „

 „

50. Јовановић Саве Ранко

1900 – 1941.

 „

 „

51. Коњик Ђуре Љубомир

1912 – 1941.

Пролог

52. Коњик Ђуре Милан

1899 – 1941.

 убијен

  у болници

53. Козомара Илије Славко

1923 – 1941.

 „

 Пролог

54. Краварушић Боже Илија

1891 – 1941.

 „

 „

55. Краварушић Боже Никола

1888 – 1941.

 „

Копривница

56. Краварушић Илије Томо

1923 – 1941.

 „

Пролог

57. Кујунџић Косте Милојко

1894 – 1941.

 „

 Копривница

58. Кујунџић ж. Милојка Даница

1900 – 1941.

 „

 „

59. Кујунџић Милојка Драгица

1920 – 1941.

 „

 „

60. Кујунџић Милојка Угљеша

1921 – 1941.

 „

Пролог

61. Кујунџић Милојка Зоран

1923 – 1941.

 „

 „

62. Кујунџић Симе Миле – Мијан

1913 – 1941.

 „

 „

63. Лалић  Јове Тодор

1875 – 1941.

 „

 „

64. Лалић Тодора Рајко

1906 – 1941.

 „

Копривница

65. Лалић ж. Рајка Ангела

1911 – 1941.

 „

 „

66. Лалић Рајка Здравко

1938 – 1941.

 „

 „

67. Лалић Тодора Слободан

1923 – 1941.

 „

Пролог

68. Лалић Стевана Илија

1888 – 1941.

 „

 „

69. Ловрен Томе Данило

1899 – 1941.

 „

 „

70. Ловрен Данила Владимир

1923 – 1941.

 „

 „

71. Ловрен Илија

1880 – 1941.

 „

 „

72. Љубоја Николе Симо

1896 – 1941.

73. Љубоја Симе Никола

1894 – 1941.

74. Маљковић Саве Милан

1903 – 1941.

75. Маљковић Саве Илија

1905 – 1941.

 „

 „

76. Маљковић Саве Ранко

1909 – 1941.

 „

 „

77. Маљковић Саве Славко

1915 – 1941.

 заклан

у болници

78. Маргетић Јефте Симо

1881 – 1941.

 „

Копривница

79. Маргетић ж. Име Мара

1889 – 1941.

 „

 „

80. Маргетић Симе Ранко

1909 – 1941.

 „

Занесовић

81. Марић Ристе Милојко

1899 – 1941

убијен

у Ливну

82. Миличевић Никола

1906 – 1941.

 „

Пролог

83. Митранић Тоде Ђуро

1892 -1941.

84. Митранић Ђорђа Владимир

1923 – 1941

85. Митровић др Душан

1900 – 1941.

 „

Занатовићи

86. Митровић ж. Душана Ранка

1906 – 1941.

 „

Копривница

87. Митровић Душана Весна

1930 – 1941.

 „

 „

88. Митровић Душана Здравко

1932 – 1941.

 „

 „

89. Наерловић Марка Божо

1885 – 1941.

 „

 „

90. Наерловић ж. Боже Јованка

1891 – 1941.

 „

Копривница

91. Наерловић Боже Веселинка

1912 – 1941.

 „

 „

92. Наерловић Боже Мирјана

1915 – 1941.

 „

 „

93. Наерловић Луке Светозар

1913 – 1941.

 „

Пролог

94. Никић Павла Милан

1896 – 1941.

95. Новаковић Бошка Драгомир

1926 – 1941.

 „

Копривница

96. Обрадовић Јове  Јулка

1889 – 1941.

 „

 „

97. Павловић Ристо

1889 – 1941.

 „

Пролог

98. Павловић Николе Живко

1900 – 1941.

 „

Копривница

99. Паројчић Васе Јово

1924 – 1941.

 „

Пролог

100. Пејић Михајла Јованка

1922 – 1941.

 „

 „

101. Покрајац Луке Војин

1906 – 1941.

 „

 „

102. Пуцарић Симе Стака

1889 – 1941.

 „

Копривница

103. Пуцарић Милан

1923 – 1941.

 „

Пролог

104. Радета Нике Шпиро

1888 – 1941.

 „

 „

105. Радета Бојана Томо

1888 – 1941.

 „

Копривница

106. Радета ж. Томе Тарса

1895 – 1941.

 „

 „

107. Радета Томе Богдана

1923 – 1941.

 „

 „

108. Радета Томе Софија - Соња

1925 – 1941.

 „

 „

109. Радета Бојана Раде

1898 – 1941.

 „

 „

110. Радета ж. Раде Веселинка

1900 – 1941.

 „

 „

111. Радета Раде Милош

1926 -1941.

 „

 „

112. Радета Раде Дејан

1929  1941.

 „

 „

113. Радета Раде Никола

1932 -1941.

 „

 „

114. Радић Илија

1889 – 1941.

 „

 Пролог

115. Радоја Боже Алекса

1913 – 1941.

116. Рашковић Ђуро

1905 – 1941

117. Рудић Мара

1908 – 1941

Копривница

118. Секулић Јефто

1851 – 1941.

 „

 Пролог

119. Секулић Саво

1886 -1941.

 „

 „

120. Секулић Николе Миро

1917 – 1941.

 „

 „

121. Сердаревић Тодора Дане

1900 – 1941.

 „

 „

122. Сердаревић Тодора Љубо

1904 -1941.

 „

 „

123. Сердаревић Момчило

1922 – 1941.

 „

 „

124. Скакић Вуке Владо

1892 – 1941.

125. Станишић Јосифа Коста

1884 – 1941.

126. Станишић ж. Косте Даница

1892 – 1941.

 „

 „

127. Станишић Косте Савета

1921 – 1941.

 „

 „

128. Стевић Николе Мирко

1902 – 1941.

 „

Копривница

129. Стевић ж. Мирка Савка

1906 – 1941.

 „

 „

130. Стевић Мирка Драгица

1926 – 1941.

 „

 „

131. Стевић Мирка Дејан

1928 – 1941.

 „

 „

132. Стевић Мирка Даница

1932 – 1941.

 „

 „

133. Стевић Мирка Драгољуб

1933 – 1941.

 „

 „

134. Стричевић Саве Душан

1922 -1941.

 „

 Пролог

135. Томовић Анастасија Љубо

1889 – 1941.

 „

136. Томовић Анастасија Урош

1892 – 1941.

 „

 „

137. Ћевап Никокле Милан

1915 – 1941.

138. Ћевап  Шпире Никола

1913 – 1941.

139. Ћурковић  Илије Јово

1889 – 1941.

140. Ћурковић ж. Јове Јованка

1893 – 1941

убијена

у Јасеновцу

141. Ћурковић Јове Ђуро

1917 – 1941.

142. Шормаз Саве Анђелко

1884 – 1941

Копривница





 

ЛИШТАНИ

 

1. Цвијетић Лазе Анђа

1890 – 1941.

Стратиште

Пролог

2. Цвијетић Петра Нико

1907 – 1941.

 „

 „

3. Цвијетић Луке Миле

1890 – 1941.

 „

 „

4. Цвијетић Луке Илија

1916 – 1941.

 „

 „

5. Цвијетић Луке Марко

1923 – 1941.

 „

 „

6. Цвијетић Миле Ђорђе

1907 – 1941.

 „

 „

7. Цвијетић Марка Јово

1899 – 1941.

 „

 „

8. Цвијетић Марка Нико

1902 – 1941.

 „

 „

9. Цвијетић Тодора Љубица

1914 – 1941.

 „

 „

10. Цвијетић Тодора Божо

1884 – 1941.

 „

 „

11. Цвијетић Боже Владислв

1907 – 1941.

 „

 „

12. Цвијетић Боже Милан

19.. - 941.

 „

 „

13. Цвијетић Боже Саво

1920 – 1941.

 „

 „

14. Цвијетић Боже Илија

1922 – 1941.

 „

 „

15. Цвијетић Петра Тодор

1890 – 1941.

 „

Трновци

16. Цвијетић Тодора Петар

1923 – 1941.

 „

 „

17. Цвијетић Тодора Марија

1919 – 1941.

 „

 „

18. Цвијетић Тодора Стана

1925 – 1941.

 „

 „

19. Цвијетић Тодора Здравко

1928 – 1941.

 „

 „

20. Цвијетић Миле Божица

1900 – 1941.

 „

 „

21. Цвијетић Николе Војислав

1923 – 1941.

 „

 „

22. Цвијетић Николе Илија

1925 – 1941

 „

 „

23. Цвијетић Николе Босиљка

1928 – 1941.

 „

 „

24. Цвијетић Николе Цветко

1930 -1941.

 „

 „

25. Цвијетић Николе Даница

1935 – 1941.

 „

 „

26. Цвијетић Нике Анђа

1938 – 1941.

 „

 „

27. Цвијетић Нике Милан

1940 – 1941.

 „

 „

28. Цвијетић Пере Боја

1919 – 1941.

 „

 „

29. Цвијетић Пере Љубица

1916 – 1941.

 „

 „

30. Цвијетић Стевана Љуба

1907 – 1941.

 „

 „

31. Цвијетић Ђорђа Петар

1933 – 1941.

 „

 „

32. Цвијетић Ђорђа Цвијета

1936 – 1941.

 „

 „

33. Цвијетић р. Радета Јока

1870 – 1941.

 „

 „

34. Цвијетић Илије Живко

1938 – 1941.

 „

 „

35. Цвијетић р. Подрожић Сава

1885 – 1941.

 „

 „

36. Цвијетић Петра Марија

1935 – 1941.

 „

 „

37. Цвијетић Боже Божо

1937 – 1941.

 „

 „

38. Цвијетић Боже Марија

1935 – 1941.

 „

 „

39. Цвијетић Боже Љепосава

1924 – 1941.

 „

 „

40. Цвијетић Боже Сава

1934 – 1941.

 „

Трњаци

41. Цвијетић Јове Анђа

1933 – 1941.

 „

 „

42. Цвијетић Јове Мирко

1935 – 1941.

 „

 „

43. Цвијетић Нике Петар

1926 – 1941.

 „

 „

44. Цвијетић р. Ерцег Тодора

1872 – 1941.

 „

 „

45. Цвијетић Стевана Сава

1912 – 1941.

 „

 „

46. Цвијетић Владе Мирко

1925 – 1941.

 „

 „

47. Цвијетић р. Црногорац Љубица

1923 – 1941.

 „

 „

48. Цвијетић Владе Милица

1932 – 1941.

 „

 „

49. Цвијетић Владе Драгиња

1935 – 1941.

 „

 „

50. Цвијетић Владе Јованка

1937 – 1941.

 „

 „

51. Цвијетић ж. Илије Манда

1914 – 1941.

 „

 „

52. Цвијетић Илије Милан

1935 – 1941.

 „

 „

53. Цвијетић Илије Зорка

1937 – 1941.

 „

 „

54. Цвијетић р. Радоја Марија

1897 – 1941.

 „

 „

55. Цвијетић Владе Госпава

1930 – 1941.

 „

 „

56. извјесни Јаков, звани „Јаловаш“

19... – 1942.

убијен

у Лиштанима

 

ОЏАК

 

1. Арнаут Николе Стана

1870 – 1941.

Стратиште

Трновац

2. Арнаут Николе Илија

1908 – 1941.

 „

 „

3. Арнаут ж. Илије Анђа

1911 – 1941.

 „

 „

4. Арнаут Николе Марија

1919 – 1941.

 „

 „

5. Арнаут Илије Милош

1928 – 1941.

 „

 „

6. Арнаут Илије Љубица

1931 – 1941.

 „

 „

7. Арнаут Илије Софија

1934 – 1941.

 „

 „

 

ПОДГРЕДА 

 

1. Ђуран Симе Божо

1894 – 1941.

Стратиште

 Пролог

2. Јагодић Иле Бранко

1914 – 1941.

 „

3. Јагодић Стојана Божо

1894 – 1941.

 „

 „

4. Јагодић Мије Никола

1922 – 1942.

 убиојен

у Гламочу

5. Јагодић Мије Саво

1902 – 1941.

 убијен

у Ливну

 

ПОТОК 

 

1. Марић Илије Матија

1… — 1941.

Стратиште

Пролог

2. Марић ж. Матије Стана

1… — 1941.

 „

Тушница

3. Марић Матије Анђелко

1923 – 1941.

 „

Пролог

4. Марић Матије Драгица

1936 – 1941.

 „

Тушница

5. Марић Матије Илинка

1938 – 1941.

 „

 „

6. Марић Матије Радојка

1941 – 1941.

 „

 „

7. Рацо Томе Риста

1881 – 1941.

 „

 „

8. Рацо Пере Урош

1914 – 1941.

 „

Пролог

9. Рацо ж. Уроша Љубица

1915 – 1941.

 „

Тушница

10. Рацо Уроша Паво

1935 – 1941.

 „

 „

11. Рацо Уроша Владимир

1938 – 1941.

 „

 „

12. Рацо Уроша Ратко

1940 – 1941.

 „

 „

13. Рацо Марка Јово

1908 – 1941.

 „

Пролог

14. Рацо Јове Мирко

1919 – 1941.

 „

 „

15. Рацо Јове Спасоје

1922 – 1941.

 „

 „

16. Рацо Јове Нико

1925 – 1941.

 „

 „

17. Рацо Марка Милош

1904 – 1941.

 „

 „

18. Рацо Милоша Богдан

1932 – 1941.

 „

Тушница

19. Рацо Милоша Јања

1935 – 1941.

 „

 „

20. Рацо ж. Луке Анђа

1909 – 1941.

 „

 „

21. Рацо Луке Саво

1928 – 1941.

 „

 „

22. Рацо Луке Рајко

1035 – 1941.

 „

 „

23. Рацо Луке Марко

1936 – 1941.

 „

 „

24. Рацо Луке Илија

1939 – 1941.

 „

 „

25. Рацо Луке Зорка

1932 – 1941.

 „

 „

26. Рацо Милоша Мија

1939 – 1941.

 „

 „

 

ПОТОЧАНИ 

 

1. Јагодић Ђуре Цвијо

1901- 1941.

Страти-ште

Пролог

2. Јагодић Ђуре Живко

1918 – 1941.

 „

 „

3. Јагодић Нике Михајло

1920 – 1941.

 „

 „

4. Јагодић Пере Јово

1920 – 1941.

 „

 „

5. Јагодић Тоде Перо

1879 – 1941.

 „

 „

6. Јагодић Јефте Митар

1891 – 1941.

 „

 „

7. Јагодић Митра Јово

1916 – 1941.

 „

 „

8. Јагодић Јове Новица

1919 – 1941.

 „

 „

9. Јагодић Јове Душан

1921 – 1941.

 „

 „

10. Јагодић Томе Данило

1900 – 1941.

 „

 „

11. Јагодић Томе Милан

1903 – 1941.

 „

 „

12. Јагодић Пере Јаков

1888 – 1941.

 „

 „

13. Јагодић Васе Мирко

1919 – 1941.

 „

 „

14. Јагодић Томе Живко

1915 – 1941.

 „

 „

15. Јагодић Саве Нико

1884 – 1941.

 „

Борова Глава

16. Јагодић Нике Спасоје

1912 – 1941.

 „

 „

17. Јагодић Саве Перо

1891 – 1941.

 „

Пролог

18. Јагодић Тривуна Јово

1875 – 1941

 „

 „

19. Јагодић Јове Раде

1906 – 1941.

 „

 „

20. Милисав Ђорђа Милорад

1919 – 1941.

 „

Борова Глава

21. Милисав Ђорђа Душко

1922 – 1941.

 „

 „

22. Цвијетић Пере Стојан

1916 – 1941.

 „

Пролог

 

ПРИЛУКА 

 

1. Ерцег Томе Божо

1881 – 1941.

Стратиште

Пролог

2. Ерцег Боже Лука

1905 – 1941.

 „

 „

3. Ерцег Томе Марко

1914 – 1941.

 „

 „

4. Ерцег Луке Илија

1870 – 1941.

 „

 „

5. Ерцег Илије Илија

1894 – 1941.

 „

 „

6. Ерцег Илије Рајко

1923 – 1941.

 „

 „

7. Ерцег Јове Лука

1912 – 1941.

 „

 „

8. Ерцег Јове Душан

1920 – 1941.

 „

 „

9. Ерцег Стојана Стојан

1918 – 1941.

10. Љубоја Мирка Симо

1903 – 1941.

 „

 „

11. Љубоја Симе Илија

1921 – 1941.

 „

 „

12. Михајло Илије Илија

1921 – 1941.

 „

 „

13. Михајло Илије Душан

1925 – 1941.

 „

 „

 

ПРОВО

 

1. Маљковић Симе Јованка

1902 – 1942.

убијена

под Сокоцем

2. Михаљица Нике Мијо

1915 – 1943.

 убијен

у логору

3. Мрвић Пере Јока

1890 – 1944.

убијен

 у Прову

4. Покрајац Луке Стеван

1894 -1942.

убијен

на Бителића

греди

 

РАДАНОВЦИ

 

1. Бикић Мије Илија

1900 – 1941.

Стратиште

Челебић

2. Бикић Јове Јова

1882 – 1941.

 „

 „

3. Ђукић Лазе Никола

1870 – 1941.

 „

Љубунчић

4. Ненадић У. Даринка

. . .1941.

 „

Челебић

5. Ненадић У.

. . . . – 1941.

 „

 „

6. Вујановић Шпире Неђо

1913 – 1941.

 „

 „

7. Ерцег Илије Пантелија

1875 – 1941.

 „

Винковци

8. Ерцег Пантелије Симо

1906 – 1941.

 „

 „

9. Ерцег Раде Мијо

1894 – 1941.

 „

 „

10. Ерцег Јанка Бојан

1905 – 1941.

 „

 „

  

РАПОВИНЕ

 

1. Арнаут Крстана Никола

1893 – 1941.

Страти-ште

Пролог

2. Арнаут Лазе Божо

1910 – 1941.

 „

 „

3. Арнаут Николе Радован Малиша

1920 – 1941.

 „

 „

4. Арнаут Лазе Перо

1916 – 1941.

убијен

на подручју

Мркоњић Града

  

РУЈАНИ ГОРЊИ

 

1. Бошковић Раде Нико

1864 - 1941.

Стратиште

Пролог

2. Бошковић Раде Миле

1886 - 1941.

 „

 „

3. Бошковић Миле Илија

1899 - 1941.

 „

 „

4. Бошковић Цвитка Анђа

1870 - 1941.

 „

 „

5. Бошковић Јове Марија

1907 - 1941.

 „

 „

6. Бошковић Јове Савка

1912 - 1941.

 „

јама Равни долац

7. Бошковић Толе Раде

1928 - 1941.

 „

 „

8. Бошковић Толе Миленко

1930 - 1941.

 „

 „

9. Бошковић Толе Лука

1934 - 1941.

 „

 „

10. Бошковић Луке Марта

1870 - 1941.

 „

 „

11. Бошковић Миле Љуба

1920 - 1941.

 „

 „

12. Буловић Петра Васо

1888 - 1941.

 „

Пролог

13. Буловић Петра Филип

1890 - 1941.

 „

 „

14. Буловић Филипа Илија

1920 - 1941.

 „

 „

15. Буловић Филипа Милка

1923 - 1941.

 „

јама Провалија -

Горњи Рујани

16. Буловић Филипа Зорка

1926 - 1941.

 „

 „

17. Буловић Филипа Раде

1930 - 1941.

 „

 „

18. Буловић Филипа ж. Мара

1892  -1941.

 „

 „

19. Буловић Марка Бошко

1927 - 1941

 „

јама Развала -

Горњи Рујани

20. Буловић Марка Светко

1936 — 1941

 „

 „

21. Буловић ж. Васе Стана

1890 - 1941.

 „

 „

22. Буловић Васе Ружа

1922 - 1941.

 „

Убијена у Ливну

23. Буловић ж. Марка Ана

1905 - 1941.

 „

јама Развала -

Горњи Рујани

24. Ћалић ж. Николе Анђа

1905 - 1941.

 „

 „

25. Ћалић Николе Деса

1926 - 1941.

 „

 „

26. Ћалић Нике Мара

1930 - 1941.

 „

 „

27. Ћалић Нике Боја

1934 - 1941.

 „

 „

28. Ђуран Ђуре Божо

1938 - 1941.

 „

јама Провалија -

Горњи Рујани

29. Ерцег Стевана Јово

1873 - 1941.

 „

Пролог

30. Ерцег Стевана Нико

1876 - 1941.

 „

 „

31. Ерцег Јове Божо

1900 - 1941.

 „

 „

32. Ерцег Јове Марко

1906 - 1941.

 „

 „

33. Ерцег Марка Мара

1912 - 1941.

 „

јама Развала -

Горњи Рујани

34. Ерцег Марка Цвита

1906 - 1941.

 „

 „

35. Ерцег Марка Драгиња

1910 - 1941.

 „

 „

36. Ерцег Марка Анђа

1934 - 1941.

 „

 „

37. Ерцег Марка Боја

1937 - 1941.

 „

 „

38. Ерцег Мрка Јово

1939 - 1941.

 „

 „

39. Ерцег Петра Илија

1933 - 1941.

 „

 „

40. Ерцег Петра Миле

1936 - 1941.

 „

 „

41. Ерцег Петра Рајко

1938 - 1941.

 „

 „

42. Ерцег Боже Лука

1929 - 1941.

 „

 „

43. Ерцег Боже Анђа

1932 - 1941.

 „

 „

44. Ерцег Боже Љубица

1934 - 1941.

 „

 „

45. Ерцег Боже Милица

1937 - 1941.

 „

 „

46. Ерцег Боже Мирко

1939 - 1941.

 „

 „

47. Ерцег Јове Боја

1890 - 1941.

 „

 „

48. Ерцег Нике Мара

1923 - 1941.

 „

 „

49. Ерцег Нике Божо

1926 - 1941.

 „

 „

50. Ерцег Илије Стана

1916 - 1941.

 „

 „

51. Ерцег Боже Љуба

1926 - 1941.

 „

 „

52. Ерцег Боже Гвозда

1929 - 1941.

 „

 „

53. Ерцег Боже Славка

1931 - 1941.

 „

 „

54. Ерцег Боже Љепосава

1936 - 1941.

 „

 „

55. Ерцег Боже Марија

1912 - 1941.

 „

 „

56. Ерцег Нике Марко

. . . . - 1941.

 „

Убујен у Доњим

Рујанима

57. Ерцег Боже Ружа

1925 - 1941.

 „

јама Развала -

Дорњи Рујани

58. Ерцег Боже Боја

1927 - 1941.

 „

 „

59. Кисо Јове Митар

1890 - 1941.

 „

Пролог

60. Кисо Јове Васо

1899 - 1941.

 „

 „

61. Кисо Јове Илија

1906 - 1941.

 „

 „

62. Кисо Митра Никола

1920 - 1941.

 „

 „

63. Кисо Митра Миле

1925 - 1941.

 „

 „

64. Кисо Николе Миле

1908 - 1941.

 „

 „

65. Кисо Лазе Мијо

1896 - 1941.

 „

 „

66. Кисо Мије Саво

1920 - 1941.

 „

 „

67. Кисо Мије Душан

1922 - 1941.

 „

 „

68. Кисо Ђуре Љубо

1898 - 1941.

 „

 „

69. Кисо Ђуре Раде

1914 - 1941.

 „

 „

70. Кисо Ђуре Марко

1910 - 1941.

 „

 „

71. Кисо Ђуре Божо

1904 - 1941.

 „

 „

72. Кисо Јове Марија

1908 - 1941.

 „

јама Провалија -

Горњи Рујани

73. Кисо Васе Милица

1930 - 1941.

 „

 „

74. Кисо Васе Боја

1934 - 1941.

 „

 „

75. Кисо Васе Рајко

1937 - 1941.

 „

 „

76. Кисо Васе Савка

1940 - 1941.

 „

 „

77. Кисо ж. Илије Љуба

1909 - 1941.

 „

јама Развала -

Горњи Рујани

78. Кисо Илије Даница

1928 - 1941

 „

 „

79. Кисо Илије Данило

1931 - 1941.

 „

 „

80. Кисо Илије Мира

1935 - 1941.

 „

 „

81. Кисо Илије Милица

1939 - 1941.

 „

 „

82. Кисо Илије Петар

1939 -1941.

83. Кисо Јове Анђа

1910 - 1941.

 „

 „

84. Кисо Митра Милица

1927 - 1941.

 „

 „

85. Кисо Митра Перо

1929 - 1941.

 „

 „

86. Кисо Митра Јово

1931 - 1941.

 „

 „

87. Кисо Митра Лука

1933 - 1941.

 „

 „

88. Кисо Митра Мара

1935 - 1941.

 „

 „

89. Кисо Митра Ружа

1938 - 1941.

 „

 „

90. Кисо Петра Мара

1887 - 1941.

 „

јама Провалија -

Горњи Рујани

91. Кисо Петра Аница

1921 - 1941.

 „

јама Развала -

Горњи Рујани

92. Кисо Петра Боја

1925 - 1941.

 „

 „

93. Кисо Петра Јока

1930 - 1941.

 „

 „

94. Кисо ж. Мије Ружа

1890 - 1941.

 „

 „

95. Кисо Мије Владо

1926 - 1941.

 „

 „

96. Кисо Мије Томо

1929 - 1941.

 „

 „

97. Кисо Мије Божо

1931 - 1941.

 „

 „

98. Кисо Мије Ђуро

1935 - 1941.

 „

 „

99. Кисо Мије Драгиња

1939 - 1941.

 „

 „

100. Кисо ж. Николе Боја

1880 - 1941.

 „

 „

101. Кисо Мије Стеванија

1910 - 1941.

 „

 „

102. Кисо Миле Мара

1926 - 1941.

 „

 „

103. Кисо Николе Марко

1926 - 1941.

 „

 „

104. Кисо ж. Боже Мара

1904 - 1941.

 „

 „

105. Кисо Боже Љубица

1935 - 1941.

 „

 „

106. Кисо Боже Милица

1938 - 1941.

 „

 „

107. Кисо Јове Петар

1882 - 1941.

 убијен

 у Д.Рујнима

108. Стојанац Марка Петар

1902 - 1941.

 „

Пролог

109. Стојанац Јове Божо

1896 - 1941.

 „

 „

110. Стојанац Јове Лука

1890 - 1941.

 „

 „

111. Стојанац Јове Миле

1880 - 1941.

 „

 „

112. Стојанац Миле Мијо

1921 - 1941.

 „

 „

113. Стојанац Јове Марко

1866 - 1941.

 „

 „

114. Стојанац ж. Марка Анђа

1870 - 1941.

 „

 „

115. Стојанац Марка Боја

1885 - 1941.

 „

 „

116. Стојанац Нике Јања

1927 - 1941.

 „

 „

117. Стојанац Петра Никола

1930 - 1941.

 „

 „

118. Стојанац Петра Сава

1932 - 1941.

 „

 „

119. Стојанац Петра Саво

1935 - 1941.

 „

 „

120. Стојанац Петра Даница

1939 - 1941.

 „

 „

121. Стојанац Миле Мара

1925 - 1941.

 „

 „

122. Стојанац Миле Стана

1930 - 1941.

 „

 „

123. Стојанац Јове Нико

1883 - 1941.

 убијен

у Бачкој Тополи

124. Стојанац ж. Нике Боја

1890 - 1941.

 „

јама Развала -

Горњи Рујани

125. Стојанац Нике Даница

1919 - 1941.

 „

 „

126. Стојанац Нике Мара

1921 - 1941.

 „

 „

127. Стојанац Нике Драгиња

1924 - 1941.

 „

 „    

128. Стојанац Нике Јања

1907 - 1941.

 „

 „

129. Стојанац Нике Ружа

1930 - 1941.

 „

 „

130. Стојанац Нике Ката

1933 - 1941.

 „

 „

131. Стојанац Нике Алекса

1936 - 1941.

 „

 „

132. Стојанац Вује Анђа

1898 - 1941.

 „

 „

133. Стојанац Боже Јока

1924 - 1941.

 „

 „

134. Стојанац Боже Ружа

1927 - 1941.

 „

 „

135. Стојанац Боже Љепосава

1930 - 1941.

 „

 „

136. Стојанац Боже Лука

1933 - 1941.

 „

 „

137. Стојанац Боже Јово

1936 - 1941.

 „

 „

138. Стојанац ж. Луке Нада

1895 - 1941.

 „

 „

139. Стојанац Луке Олга

1922 - 1941.

 „

 „

140. Стојанац Луке Анђа

1924 - 1941.

 „

 „

141. Стојанац Луке Андрија

1927 - 1941.

 „

 „

142. Стојанац Луке Јово

1930 - 1941.

 „

 „

143. Стојанац Илије Милица

1923 - 1941.

 „

 „

144. Стојанац Илије Љубиша

1920 -1941

Пролог

 

Миро Куртовић мјери дубину јаме Равни долац

Миро Куртовић мјери дубину јаме Равни долац

 

РУЈАНИ ДОЊИ

 

1. Бачковић Јове Никола

1900 – 1941.

Стратиште

Пролог

2. Бачковић ж. Николе Љуба

1907 – 1941.

 „

јама Равни долац

3. Бачковић Николе Невенка

1928 – 1941.

 „

 „

4. Бачковић Николе Анђа

1928 – 1941.

 „

 „

5. Бачковић Николе Илија

1930 – 1941.

6. Бачковић Николе Сава

1940 – 1941.

7. Бачковић ж. Илије Анђа

1870 – 1941.

 „

 „

8. Бачковић Илије Симо

1898 – 1941.

 „

 Пролог

9. Бачковић ж. Сима Анђа

1905 – 1941.

јама Равни долац

10. Бачковић Симе Божо

1922 – 1941.

 „

 Пролог

11. Бачковић Симе Веселинка

1928 – 1941.

 „

 „

12. Бачковић Симе Млица

1930 – 1941.

 „

 „

13. Бачковић Симе Илинка

1934 -1941.

14. Бачковић Симе Данило

1936 -1941.

15. Бачовић Симе Лазо

1938 -1941.

16. Бачковић Симе Љубица

1940 -1941.

17. Бачковић Нине Саво

1932 – 1941.

 „

 „

18. Бачковић Нине Иле

1935 – 1941.

 „

 „

19. Бачковић ж. Николе Анђа

1900 – 1941.

 „

 „

20. Бачковић Марка Петар

1928 – 1941.

 „

 „

21. Бачковић Марка Мара

1930 – 1941.

 

 

22. Бачковић Раде Миле

. . . . — 1941.

 „

 „

23. Бачковић Цвитка Анђа

. . . . — 1941.

 „

 „

24. Бачковић Миле Илија

. . . . — 1941.

 „

 „

25. Бачковић Јове Лука

1888 – 1941.

 „

 Пролог

26. Бачковић ж. Луке Дева

1896 – 1941.

 „

јама Равни долац

27. Бачковић Луке Боја

. . . . — 1941.

 „

 „

28. Бачковић Луке Богољуб

. . . . — 1941.

 „

 „

29. Бачковић Луке Јово

. . . . — 1941.

 „

 „

30. Бошковић Марка Божидар

1917 – 1941.

 „

Пролог

31. Бошковић Марка Тодор

1921 – 1941.

 „

 „

31. Бошковић Марка Вељко

1923 – 1941.

 „

 „

32. Бошковић ж. Марка Марија

1910 – 1941.

 „

јама Равни долац

33. Бошковић Марка Бранко

1931 – 1941.

 „

 „

34. Бошковић Марка Богољуб

1934 – 1941.

 „

 „

35. Бошковић Марка Славка

1936 – 1941.

 „

 „

36. Бошковић Марка Мирко

1938 – 1941.

 „

 „

37. Бошковић Боже Никола

1892 – 1941.

 „

Пролог

38. Бошковић Боже Илија

1900 – 1941.

 „

 „

39. Бошковић Боже Душан .

1912 – 1941.

 „

 „

40. Бошковић Николе Миле

1917 – 1941.

 „

 „

41. Бошковић Николе Душанка

1928 – 1941.

 „

јама Равни долац

42. Бошковић Душана Рајко

1933 – 1941.

 „

 „

43. Бошковић Душана Славко

1935 – 1941.

 „

 „

44. Бошковић ж. Душана Љуба

1910 – 1941.

 „

 „

45. Бошковић Илије Убавка

1928 – 1941.

 „

 „

46. Бошковић Илије Ристо

1934 – 1941.

 „

 „

47. Бошковић Илије Стана

1937 – 1941.

 „

 „

48. Бошковић Јове Живојин

1937 – 1941.

 „

 „

49. Бошковић Јове Милена

1939 – 1941.

 „

 „

50. Бошковић ж. Јове Љуба

1910 – 1941.

 „

 „

51. Бошковић Симе Милан

1907 – 1941.

 „

Пролог

52. Вулић Ђуре Марко

1894 – 1941.

 „

53. Вулић ж. Марка Марија

1890 – 1941.

 „

јама Равни долац

54. Вулић Марка Сава

1922 – 1941.

 „

 „

55. Вулић Марка Боја

1925 – 1941.

 „

 „

56. Вулић Марка Љуба

1928 – 1941.

 „

 „

57. Вулић Марка Миле

1930 – 1941.

 „

 „

58. Вулић Марка Ђуро

1933 – 1941.

 „

 „

59. Глигић Јове Рајко

1894 – 1941.

 „

Пролог

60. Глигић ж. Рајка Марија

1895 – 1941.

 „

 „

61. Глигић Рајка Живко

1932 – 1941.

 „

 „

62. Глигић Моме Влајко

1930 – 1941.

 „

 „

63. Ерцег Луке Јово

1870 – 1941.

 „

Пролог

64. Ерцег Луке Никола

1887 – 1941.

 „

Струпнић

65. Ерцег Јовин Надеждин

1904 – 1941.

 „

Пролог

66. Ерцег Јове Томо

1921 – 1941.

 „

 „

67. Ерцег Јове Ђорђе

1933 – 1941.

 „

јама Пропунта -

Д. Рујани

68. Ерцег ж. Надеждина Љуба

1902 – 1941.

 „

 јама Равни долац

69. Ерцег Надеждина Радован

1937 – 1941.

 „

 „

70. Ерцег Надеждина Миле

1939 – 1941.

 „

 „

71. Ерцег ж. Николе Стана

1902 – 1941

 „

 „

72. Ерцег Николе Милица

1938 – 1941.

 „

 „

73. Ерцег Николе Мара

1940 – 1941.

 „

 „

74. Ерцег ж. Цвије Анђа

1902 – 1941.

 „

 „

75. Ерцег Цвије Данило

1931 – 1941.

 „

јама Пропунта -

Д. Рујани

76. Ерцег Цвије Влајко

1934 – 1941.

 „

јама Равни долац

77. Ерцег Пере Илија

1932 – 1941.

 „

 „

78. Ерцег ж. Боже Анђа

1893 – 1941.

 „

 „

79. Ерцег Боже Живко

1925 – 1941.

 „

јама Јаворак

Доњи Рујани

80. Ерцег Боже Сава

1926 – 1941.

 „

 јама Равни долац

81. Ерцег Боже Цвита

1928 – 1941.

 „

 „

82. Ерцег Боже Љубица

1936 – 1941.

 „

 „

83. Ерцег Боже Никола

1937 – 1941.

 „

 „

84. Загорац Т. Никола

1897 – 1941

Пролог

85. Загорац ж. Николе Стана

1900 -1941.

јама Равни долац

86. Загорац Николе Неђо

1918 -1941.   

Пролог

87. Загорац Николе Ружа

1921 – 1941.

јама Равни Долац

88. Загорац Николе Зора

1924 – 1941.

89. Загорац Николе Драгица

1927 – 1941.

90. Загорац Николе Бранко

1930 – 1941.

91. Козомара Саве Симо

1887 – 1941.

 „

Пролог

92. Козомара ж. Симе Анђа

1889 – 1941.

 „

 јамаРавни долац

93. Козомара Симе Илија

1911 – 1941.

 „

Пролог

94. Козомара Симе Миле

1922 – 1941.

 „

 јама Равни долац

95. Козомара Симе Миленко

1926 – 1941.

 „

 „

96. Козомара Симе Јово

1927 – 1941.

 „

 „

97. Козомара Симе Милош

1931 – 1941.

 „

 „

98. Козомара Симе Милица

1934 – 1941.

 „

 „

99. Козомара Илије Угљеша

1938 – 1941.

 „

 „

99. Козомара Илије Станко

1926 – 1941.

 „

Пролог

100. Лалић Марка Божо

1902 – 1941.

 „

 „

101. Лалић Боже Никола

1923 – 1941.

 „

 „

102. Лалић Боже Сава

1928 – 1941.

 „

јама Равни долац

103. Лалић Боже Зорка

1932 – 1941.

 „

 „

104. Лалић ж. Боже Јока

1905 – 1941.

 „

 „

105. Лалић Илије Пилип

1917 – 1941.

 „

Пролог

106. Лалић Илије Душан

1930 – 1941.

 „

јама Равни долац

107. Лалић Илије Миле

1928 – 1941.

 „

 „

108. Лалић   Милица

1900 – 1941.

 „

 „

109. Лалић ж. Пилипа Мара

1917 – 1941.

 „

 „

110. Лалић Јове Божо

1900 – 1941.

 „

Пролог

111. Лалић Боже Јово

1928 – 1941.

 „

 јама Равни долац

112. Лалић Боже Душан

1930 – 1941.

 „

 „

113. Лалић Боже Коса

1925 – 1941.

 „

 „

114. Лалић Боже Боја

1933 – 1941.

 „

 „

115. Лалић Илије Драгиња

1914 – 1941.

 „

 „

116. Лалић Јове Раде

1911 – 1941.

 „

Пролог

117. Лалић Симе Анђа

1910 – 1941.

 „

јама Равни долац

118. Лалић Јове Милан

1914 – 1941.

 „

Пролог

119. Лалић Илије Паво

1890 – 1941.

 „

 „

120. Лалић Павла Мирко

1912 – 1941.

 „

 „

121. Лалић Павла Душан

1920 – 1941.

 „

 „

122. Лалић Павла Миле

1923 – 1941.

 „

јама Равни долац

123. Лалић Павла Јово

1926 – 1941.

 „

 „

124. Лалић Павла Стана

1928 – 1941.

 „

 „

125. Лалић Павла Угљеша

1930 – 1941.

 „

 „

126. Лалић р. Марчета Мара

1895 – 1941.

 „

 „

127. Лалић Мирка Сава

1915 – 1941.

 „

 „

128. Лалић Илије Цвијо

1900 – 1941.

 „

Пролог

129. Лалић р. Буловић Милица

1908- 1941.

 „

јама Равни долац

130. Лалић Цвије Мара

1933 – 1941.

 „

 „

131. Лалић Цвије Љуба

1937 – 1941.

 „

 „

132. Лалић Цвије Даница

1939 – 1941.

 „

 „

133. Лалић Јове Милица

1890 – 1941.

 „

 „

134. Лалић Николе Илија

1890 – 1941.

 „

Пролог

135. Симе Мирко

1914 – 1941.

 „

 „

136. Лалић Илије Шпиро

1917 – 1941.

 убијен

у Д. Рујанима

137. Лалић Николе Драгутин

1912 – 1941.

 „

јама Равни долац

138. Лалић Николе Стана

1925 – 1941.

 „

 „

139. Лалић р. Карлић Анђа

1895 – 1941.

 „

 „

140. Лалић Пере Тодор

1927 – 1941.

 „

Пролог

141. Лалић Пере Божо

1929 – 1941.

 „

 „

142. Лалић Тодора Божо

1900 – 1941.

 „

јама Равни долац

143. Лалић ж. Боже Милица

1903 – 1941.

 „

 „

144. Лалић Боже Боја

1930 – 1941.

 „

 „

145. Лалић Боже Данило

1940 – 1941.

 „

 „

146. Лалић Јове Митар

1885 – 1941.

 „

Пролог

147. Лалић Митра Никола

1921 – 1941.

 „

 „

148. Лалић Боже Стеван

1910 – 1941.

 „

 „

149. Лалић Митра Јека

1929 – 1941.

 „

јама Равни долац

150. Лалић Пере Мара

1911 – 1941.

 „

 „

151. Лалић Стева Даница

1929 – 1941.

 „

 „

152. Лалић Стеве Божо

1931 – 1941.

 „

 „

153. Лалић Станка Лука

1895 – 1941.

 „

 „

154. Лалић Луке Војко

1916 – 1941.

 „

 „

155. Лалић Луке Живко

1926 – 1941.

 „

јама Равни долац

156. Лалић Луке Драго

1932 – 1941.

 „

 „

157. Лалић Луке Ђорђе

1922 – 1941.

 „

 „

158. Лалић Луке Зорка

1924 – 1941.

 „

 „

159. Лалић Раде Драгиња

1918 – 1941.

 „

 „

160. Лалић Војке Крстина

1940 – 1941.

 „

 „

161. Лалић ж. Луке Јања

1895 – 1941.

 „

 „

162. Лалић Станка Михајло

1898 – 1941.

 „

Пролог

163. Лалић Јове Боја

1900 – 1941.

 „

јама Равни долац

164. Лалић ж. Томе Стеванија

1910 – 1941.

 „

 „

165. Лалић Томе Илија

1933 – 1941.

 „

 „

166. Лалић Тодора Перо

1885 – 1941.

 „

Пролог

167. Лалић Стевана Свјетлана

1938 – 1941.

 „

јама Равни долац

168. Лалић Луке Ружа

1921 – 1941.

 „

 „

169. Лалић Николе Љуба

1938 – 1941.

 „

 „

170. Лалић Стевана Марко

1898 – 1941.

 „

Пролог

171. Лалић Нике Љуба

1900 – 1941.

 „

јама Равни долац

172. Лалић Марка Љубо

1929 -1941.

 „

 „

173. Лалић Марка Јања

1932 – 1941.

 „

 „

174. Лалић Јове Никола

1860 – 1941.

 „

Пролог

175. Лалић Николе Тодор

1902 – 1941.

 „

 „

176. Лалић Николе Божо

1905 – 1941.

 „

 „

177. Лалић Раде Јока

1905 – 1941.

 „

јама Равни долац

178. Лалић Тодора Марко

1923 – 1941.

 „

 „

179. Лалић Тодора Славко

1929 – 1941.

 „

 „

180. Лалић Тодора Милан

1925 – 1941.

 „

 „

181. Лалић Тодора Савка

1927 – 1941.

 „

 „

182. Лалић Боже Миле

1929 – 1941.

 „

 „

183. Лалић Боже Рајко

1932 – 1941.

 „

 „

184. Лалић Боже Радојка

1935 – 1941.

 „

 „

185. Лалић Боже Влајко

1938 – 1941.

 „

 „

186. Лалић Мије Љуба

1917 – 1941.

 „

 „

187. Лалић Илије Здравко

1938 – 1941.

 „

 „

188. Лалић Васе Драгиња

1916 – 1941.

 „

 „

189. Лалић Павла Ђорђе

1931 – 1941.

 „

 „

190. Лалић Пере Милан

1930 – 1941.

 „

 „

191. Лалић Марка Миле

1925 – 1941.

 „

 „

192. Лалић Илије Стеван

1934 – 1941.

 „

 „

193. Лалић Илије Никола

1937 – 1941.

 „

јама Пропунта

194. Лалић Шпире Милица

1915 – 1941.

 „

јама Равни долац

195. Лалић Шпире Ружа

1935 – 1941.

 „

 „

196. Лалић Раде Божица

1910 – 1941.

 „

 „

197. Лалић Раде Илија

1933 – 1941.

 „

 „

198. Лалић Раде Рајко

1937 – 1941.

 „

 „

199. Лалић Миле Смиљана

1935 – 1941.

 „

 „

200. Лалић ж. Миле Ружа

1906 – 1941.

 „

 „

201. Лалић Пере Милица

1878 – 1941.

 „

 „

202. Лалић Миле Стана

1930 – 1941.

 „

 „

203. Лалић Стевана Илија

1888 – 1941.

 „

Пролог

204. Лалић р. Кашић Боја

1896 – 1941.

 „

јама Равни долац

205. Лалић Митра Перо

19 . . - 1941.

 „

206. Лалић Митра Божо

19.. - 1941.

 „

 „

207. Лалић Митра Миле

1927 -1943.

убијен

изнад Прова

208. Лалић Пере Миле

1911 – 1943.

209. Лалић Нике Илија

1913 – 1943.

210. Стојић Луке Марко

1880 – 1941.

 „

 „

211. Стојић ж. Луке Милица

1880 – 1941.

 „

јама Равни долац

212. Стојић Луке Илија

1902 – 1941.

 „

Пролог

213. Стојић Луке Мирко

. . . . — 1941.

 „

јама Равни долац

214. Стојић Марка Лука

1921 – 1941.

 „

Пролог

215. Стојић ж. Илије Марија

1905 – 1941.

 „

јама Равни долац

216. Стојић Илије Боја

1933 – 1941.

 „

 „

 

САЈКОВИЋ

 

1. Загорац Миле Раде

1905 – 1941.

јама

 Сухача

2. Иветић Илије Саво

1918 – 1941.

убијен

 у Госпићу

3. Јањић Илија

. . . . — 1941.

 јама

 Сухача

3. Јањић Војин

. . . . — 1941.

 „

 „

4. Пајчин Илије Васо

1916 – 1941.

 „

 „

5. Росић Васе Славко

1913 – 1941.

 „

 „

6. Росић Јове Симо

1925 – 1941.

 „

 „

7. Росић Томе Васо

1920 – 1941.

 „

 „

8. Росић Јове Симо

1925 -1941.

9. Ћатић Илије Ристо. Свештеник

1894 – 1941.

10. Шормаз Јове Илија

1910 – 1941.

 „

 „

 

Откопавање костију на губилишту Пролог

Откопавање костију на губилишту Пролог

 

СМРЧАНИ

 

1. Ждеро Петра Илија

1872 – 1941.

Стратиште

Тушница

2. Ждеро Илије Ђорђе

1907 – 1941.

 „

Пролог

3. Ждеро Илије Томо

1909 – 1941.

 „

 „

4. Ждеро Илије Марко

1917 – 1941.

 „

 „

5. Ждеро Ђорђа Крстан

1937 – 1941.

 „

Тушница јама

6. Ждеро Ђорђа Милојко

1935 – 1941.

 „

 „

7. Ждеро ж. Ђорђа Нада

1908 - 1941.

 „

 „

8. Ждеро Томе Радомир

1939 - 1941.

 „

 „

9. Ждеро ж. Томе Милица

1912 - 1941.

 „

 „

10. Ждеро Марка Ружа

1938 - 1941.

 „

 „

11. Ждеро Марка Александар

1936 - 1941.

 „

 „

12. Ждеро Петра Нико

1878 - 1941.

 „

 „

13. Ждеро ж. Марка Ћуба

1918 - 1941.

 „

 „

14. Ждеро Нике Саво

1904 - 1941.

 „

Пролог

15. Ждеро Нике Мирко

1914 - 1941.

 „

 „

16. Ждеро Нике Мара

1928 - 1941.

 „

Тушница

17. Ждеро ж. Нике Цвита

1890 - 1941.

 „

 „

18. Ждеро Саве Милан

1835 - 1941.

 „

 „

19. Ждеро Саве Мила

1941 - 1941.

 „

 „

20. Ждеро ж. Саве Драгиња

1905 - 1941.

 „

 „

21. Ждеро Мирка Момчило

1938 - 1941.

 „

 „

22. Ждеро ж. Мирка Госпава

1915 - 1941.

 „

 „

23. Ждеро ж. Симе Анђа

1871 - 1941.

 „

 „

24. Ждеро Мије Перо

1918 - 1941.

 „

Пролог

 

Повађене кости са губилишта Пролог код Ливна

Повађене кости са губилишта Пролог код Ливна

 

СУХАЧА

 

1. Арнаут Нике Крсто

1884 - 1941.

Страти-ште

Пролог

2. Арнаут Крсте Васо

1907 - 1941.

 „

 „

 

ЧАПРАЗЛИЈЕ

 

1. Бошковић Петра Тодор

1888 – 1941.

Стратиште

 јама Самоград

2. Бошковић Марка Мирко

1920 – 1941.

 „

 „

3. Бошковић Тодора Војко

1913 – 1941.

 „

 „

4. Бошковић Симе Милан

1908 – 1941.

 „

 „

5. Бошковић Илије Душан

1913 – 1941.

 „

 „

6. Бошковић Николе Петар

1891 – 1941.

 „

 „

7. Бошковић Пере Урош

1912 – 1941.

 „

 „

8. Бошковић Симе Симо

1900 – 1941.

 „

 „

9. Бошковић Марк Душан

1914 – 1941.

 „

 „

10. Бошковић Симе Божо

1920 – 1941.

 „

 „

11. Ђуран ж. Душана Милица

1920 – 1941.

 „

 „

12. Ђуран Мије Мирко

1923 – 1941.

 „

 „

13. Ђуран Луке Саво

1895 – 1941.

 „

 „

14. Ђуран Луке Митар

1898 – 1941.

 „

 „

15. Ђуран Марка Томо

1900 – 1941.

 „

 „

16. Гарић Тодора Петар

1913 – 1941.

 „

 „

17. Маљковић Саве Перо

1870 – 1941.

 „

 „

18. Маљковић Раде Мара

1920 – 1941.

 „

 „

19. Михаљица Саве Владо

1894 – 1941.

 „

 „

20. Михаљица Симе Илија

1885 – 1941.

 „

 „

21. Михаљица Луке Митар

1900 – 1941.

 „

 „

22. Михаљица Нике Милан

1892 – 1941.

 „

 „

23. Марчета Николе Цвита

1895 – 1941.

 „

 „

24. Стојић Ђуре Марко

1878 – 1941.

 „

 „

25. Стојић Марка Бранко

1911 – 1941.

 „

 „

26. Стојић Марка Нико

1924 – 1941.

 „

 „

27. Стојић Тодора Петар

1902 – 1941.

 „

 „

28. Стојић Ђуре Владо

1910 – 1941.

 „

 „

 

Остаци школе у Челебићу

Остаци школе у Челебићу

 

ЧЕЛЕБИЋ 

 

1. Бесара Јове Љубо

1890 -1941.

Стратиште

јама Бикуша

2. Бесара ж. Љубе Љубица

1896 – 1941.

 „

школа Челебић

3. Бесара Љубе Савета

1924 – 1941.

 „

 „

4. Бесара Љубе Бошко

1927 – 1941.

 „

 „

5. Бесара Љубе Душко

1931 – 1941.

 „

 „

6. Бесара Љубе Братислав

1928 – 1941.

 „

 „

7. Бесара Љубе Благојка

1938 – 1941.

 „

 „

8. Вујановић Вује Саво

1895 – 1941.

 „

јама Бикуша

9. Вујановић ж. Саве Дева

1895 – 1941.

 „

школа Челебић

10. Вујановић Саве Анђа

1933 – 1941.

 „

 „

11. Вујановић ж. Раде Савка

1904 – 1941.

 „

 „

12. Вујановић Раде Мара

1928 – 1941.

 „

 „

13. Вујановић Раде Боја

1935 – 1941.

 „

 „

14. Вујановић ж. Милана Јока

1919 – 1941.

 „

 „

15. Вујановић Милана Милка

1940 – 1941.

 „

 „

16. Вујановић Пере Лука

1898 – 1941.

 „

јама Бикуша

17. Вујановић ж. Луке Боја

1900 – 1941.

 „

шола Челебић

18. Вујановић Луке Ружа

1928 – 1941.

 „

 „

19. Вујановић Луке Дана

1929 – 1941.

 „

 „

20. Вујановић Луке Љуба

1930 – 1941.

 „

 „

21. Вујановић Луке Душан

1940 – 1941.

 „

 „

22. Вујановић Пере Анђа

1920 – 1941.

 „

 „

23. Вујановић Луке Васо

1885 – 1941.

 „

јама Бикуша

24. Вујановић ж. Васе Стеванија

1887 – 1941.

 „

Школа Челебић

25. Вујановић ж. Јове Боја

1905 – 1941.

 „

 „

26. Вујановић Јове Мара

1923 – 1941.

 „

 „

27. Вујановић Јове Раде

1929 – 1941.

 „

 „

28. Вујановић Јове Бранко

1937 – 1941.

 „

 „

29. Вујановић Јове Коса

1938 – 1941.

 „

 „

30. Вујановић ж. Гаје Крстина

1914 – 1941.

 „

 „

31. Вујановић Гаје Милојко

1931 – 1941.

 „

 „

32. Вујановић Гаје Здравко

1933 – 1941.

 „

 „

33. Вујановић Гаке Веса

1935 – 1941

 „

 „

34. Вујановић Гаје Боја

1939 – 1941.

 „

 „

35. Вујановић ж. Марка Милица

1900 – 1941.

 „

 „

36. Вујановић Марка Боја

1917 – 1941.

 „

 „

37. Вујановић Марка Босиљка

1921 – 1941.

 „

 „

38. Вујановић Марка Јелка

1923 – 1941.

 „

 „

39. Вујановић Марка Милка

1925 – 1941.

 „

 „

40. Вујановић Марка Анђа

1927 – 1941.

 „

 „

41. Вујановић Душана Стоја

1920 – 1941.

 „

 „

42. Вујановић Душана Миле

1941 – 1941.

 „

 „

43. Вујановић Саве Ђурађ

1905 – 1941.

 „

jама Бикуша

44. Вујановић ж. Ђурђа Анђа

1907 – 1941.

 „

школа Челебић

45. Вујановић Ђурђа Милица

1936 – 1941.

 „

 „

46. Вујановић Ђурђа Даница

1938 – 1941.

 „

 „

47. Вујановић Ђурђа Драгиња

1939 – 1941.

 „

 „

48. Вујановић Петра Стоја

1907 – 1941.

 „

 „

49. Вујановић Петра Госпава

1930 – 1941.

 „

 „

50. Вујановић Петра Јока

1932 – 1941.

 „

 „

51. Вујановић Петра Саво

1933 – 1941.

 „

 „

52. Вујановић Петра Ружа

1935 – 1941.

 „

 „

53. Вујановић Петра Сава

1937 – 1941.

 „

 „

54. Вујановић Петра Чеда

1940 – 1941.

 „

 „

55. Вујановић ж. Ставана Јања

1895 – 1941.

 „

 „

56. Вујановић Марка Мара

1924 – 1941.

 „

 „

57. Вујановић Марка Марко

1926 – 1941.

 „

 „

58. Вујановић Марка Љуба

1928 – 1941.

 „

 „

59. Вујановић Марка Бранко

1932 – 1941..

 „

 „

60. Вујановић Марка Невенка

1932 – 1941.

 „

 „

61. Вујановић Марка Милан

1936 – 1941.

 „

 „

62. Вујановић Пере Мијо

1890 – 1941.

 „

јама Бикуша

63. Вујановић ж. Миле Милица

1900 – 1941.

 „

школа Челебић

64. Вујановић Мије Зора

1921 – 1941.

 „

 „

65. Вујановић Мије Владо

1927 – 1941.

 „

 „

66. Вујановић Мије Милка

1934 – 1941.

 „

 „

67. Вујановић Мије Драго

1939 – 1941.

 „

 „

68. Вујановић ж. Гаје Мара

1911 – 1941.

 „

 „

69. Вујановић Гаје Никола

1933 – 1941.

 „

 „

70. Вујановић Гаје Драгиња

1935 – 1941.

 „

 „

71. Вујановић Гаје Љепосава

1937 – 1941.

 „

 „

72. Вујановић Гаје Мијо

1941 – 1941.

 „

 „

73. Вујановић Нике Јока

1912 – 1941.

 „

 „

74. Вујановић ж. Мулана Тодора

1920 – 1941.

 „

 „

75. Вујановић Станка Симо

1870 – 1941.

 „

јама Бикуша

76. Вујановић Симе Јово

1890 – 1941.

 „

 „

77. Вујановић ж. Јове Мара

1895 – 1941.

 „

школа Челебић

78. Вујановић Јове Милка

1919 – 1941.

 „

 „

79. Вујановић Јове Стана

1926 – 1941.

 „

 „

80. Вујановић Јове Перо

1934 – 1941.

 „

 „

81. Вујановић Јове Мара

1937 – 1941.

 „

 „

82. Вујановић ж. Марка Дева

1885 – 1941.

 „

 „

83. Вујановић ж. Симе Илинка

1895 – 1941.

 „

 „

84. Вујановић Симе Сава

1927 – 1941.

 „

 „

85. Вујановић Симе Марко

1928 – 1941.

 „

 „

86. Вујановић Симе Божо

1930 – 1941.

 „

 „

87. Вујановић ж. Иле Ђука

1910 – 1941.

 „

 „

88. Вујановић Иле Владо

1930 – 1941.

 „

 „

89. Вујановић Иле Стана

1933 – 1941.

 „

 „

90. Вујановић Пере Нико

1865 – 1941.

 „

 „

91. Вујановић Нике Стана

1902 – 1941.

 „

 „

92. Вујановић Нике Драго

1936 – 1941.

 „

 „

93. Вујановић Нике Деса

1938 – 1941.

 „

 „

94. Вујановић ж. Шпире Марија

1885 – 1941.

 „

 „

95. Вујановић Шпире Илија

1915 – 1941.

 „

јама Бикуша

96. Вујановић Симе Мара

1910 – 1941.

 „

школа Челебић

97. Вујановић Симе Шпиро

1930 – 1941.

 „

 „

98. Вујановић Симе Сава

1932 – 1941.

 „

 „

99. Вујановић Симе Милица

1934 – 1941.

 „

 „

100. Вујановић Симе Војка

1936  1941.

 „

 „

101. Вујановић Симе Радојка

1938 – 1941.

 „

 „

102. Вујановић ж. Рајка Анђа

1913 – 1941.

 „

 „

103. Вујановић Рајка Славка

1938 – 1941.

 „

 „

104. Ерцег Симе Бојан

1885 – 1941.

 „

 „

105. Ерцег ж. Бојана Љуба

1895 – 1941.

 „

 „

106. Ерцег Бојана Мара

1923 – 1941.

 „

јама Луснић

107. Ерцег Бојана Никола

1933 – 1941.

 „

школа Челебић

108. Ерцег Бојана Раде

1935 – 1941.

 „

 „

109. Ерцег ж. Пере Олга

1910 – 1941.

 „

 „

110. Ерцег Пере Владимир

1929 – 1941.

 „

 „

111. Ерцег Пере Радојка

1935 – 1941.

 „

 „

112. Ерцег Пере Миле

19.. - 1941.

 „

 „

113. Ерцег Пере дијете

19.. - 1941.

 „

 „

114. Ерцег ж. Илије Марија

1910 – 1941.

 „

 „

115. Ерцег Илије Даница

1934 – 1941.

 „

 „

116. Ерцег Илије Драгица

1936 – 1941.

 „

 „

117. Ерцег Илије Бранко

1939 – 1941.

 „

 „

118. Ерцег Симе Боја

1910 – 1941.

 „

 „

119. Ерцег Јове Љепосава

1933 – 1941.

 „

 „

120. Ерцег Луке Стана

1920 – 1941.

 „

 „

121. Ерцег Марка Аница

1923 – 1941.

 „

 „

122. Ерцег Марка Миле

1931 – 1941.

 „

 „

123. Ерцег Симе Лазо

1880 – 1941.

 „

јама Бикуша

124. Ерцег Лазе Симо

1900 – 1941

 „

школа Челебић

125. Ерцег ж. Симе Боја

1900 – 1941.

 „

 „

126. Ерцег Симе Владо

1929 – 1941.

 „

 „

127. Ерцег Лазе Нико

1904 – 1941.

 „

јама Бикуша

128. Ерцег ж. Нике Мара

1904 – 1941.

 „

школа Челебић

129. Ерцег Нике Ружа

1922 – 1941.

 „

 „

130. Ерцег Нике Стана

1924 – 1941.

 „

 „

131. Ерцег Нике Јока

1926 – 1941.

 „

 „

132. Ерцег Р. Јово

19.. - 1941.

 „

јама Бикуша

133. Ерцег И. Марко

19.. — 1941.

 „

 „

134. Ерцег Мијо

1895 – 1941.

 „

 „

135. Ерцег Јове Никола

1895 – 1941.

 „

школа Челебић

136. Ерцег ж. Николе Марија

1895 – 1941.

 „

 „

137. Ерцег Николе Ружа

1923 – 1941.

 „

 „

138. Ерцег Николе Боја

1929 – 1941.

 „

 „

139. Ерцег ж. Мије Љуба

1895 – 1941.

 „

 „

140. Ерцег М. Раде

19.. — 1941.

 „

 „

141. Ерцег М. Никола

19.. — 1941.

 „

 „

142. Ерцег ж. Луке Милица

1914 – 1941.

 „

 „

143. Ерцег ж. Луке Анђа

1… — 1941.

 „

 „

144. Ерцег Луке Боја

19.. — 1941.

 „

 „

145. Ерцег Јове Марко

1926 – 1941.

 „

 „

146. Ерцег Р. Милица

19.. — 1941.

 „

 „

147. Ерцег Р. Илија

1922 – 1941.

 „

 „

148. Ерцег Р. Госпава

1925 – 1941.

 „

 „

149. Ерцег Р. Никола

1933 – 1941.

 „

 „

150. Ерцег Р. Гроздана

1935 – 1941.

 „

 „

151. Ерцег М. Милица

1913 – 1941.

 „

 „

152. Ерцег М. Анђа

1925 – 1941.

 „

 „

153. Ерцег М. Божо

1928 – 1941.

 „

 „

154. Ерцег М. Мирко

1931 – 1941.

 „

 „

155. Ерцег М. Даница

1940 – 1941.

 „

 „

156. Ерцег Н. Стана

1914 – 1941.

 „

 „

157. Ерцег Н. Милојко

1938 – 1941.

 „

 „

158. Ерцег Ш. Раде

18.. — 1941.

 „

 „

159. Ерцег П. Перо

18.. — 1941.

 „

 „

160. Ерцег В. Јока

1… — 1941.

 „

 „

161 Ерцег Марка Боја

1921 -1941.

162. Ерцег Илије Неђо

1938 – 1941.

163. Ерцег Илије Босиљка

1940 – 1941.

164. Краварушић Боже Перо

1890 – 1941.

 „

јама Бикуша

165. Козомара Мирка Шпиро

1885 – 1941.

 „

школа Челебић

166. Козомара ж. Шпире Милица

1890 – 1941.

 „

 „

167. Козомара Шпире Владо

1937 – 1941.

 „

 „

168. Козомара Шпире Радојка

1936 – 1941.

 „

 „

169. Козомара Мије Никола

1903 – 1941.

 „

 „

170. Козомара Николе Љубо

1928 – 1941.

 „

 „

171. Козомара Николе Мијо

1930 – 1941.

 „

 „

172. Козомара Николе Стана

1931 . 1941.

 „

 „

173. Козомара Николе Раде

1938 – 1941.

 „

 „

174. Козомара Илије Михајло

1912 – 1941.

 „

 „

175. Козомара ж. Раде Сава

1907 – 1941.

 „

 „

176. Козомара Раде Нико

1933 – 1941.

 „

 „

177. Козомара Раде Симо

1935 – 1941.

 „

 „

178. Козомара Раде Марко

1938 – 1941.

 „

 „

179. Козомара Раде Владо

1939 – 1941.

 „

 „

180. Козомара ж. Пере Цвита

1890 – 1941.

 „

 „

181. Козомара Пере Никола

1910 – 1941.

 „

 „

182. Козомара ж. Николе Коса

1912 – 1941.

 „

 „

183. Козомара Николе Ђорђе

1935 – 1941.

 „

 „

184. Козомара Николе Љуба

1938 – 1941.

 „

 „

185. Козомара Николе Ружа

1939 – 1941.

 „

 „

186. Козомара ж. Јове Јела

1881 – 1941.

 „

 „

187. Козомара Јове Јока

1925 – 1941.

 „

 „

188. Козомара Јове Мара

1929 – 1941.

 „

 „

189. Козомара Илије Раде

1900 – 1941.

 „

 „

190. Козомара ж. Раде Даринка

1907 – 1941.

 „

 „

191. Козомара Раде Милан

1928 – 1941.

 „

 „

192. Козомара Раде Сава

1929 – 1941.

 „

 „

193. Козомара Раде Милка

1931 – 1941.

 „

 „

194. Козомара Раде Зорка

1939 – 1941.

 „

 „

195. Козомара Раде Марко

1936 – 1941.

 „

 „

196. Милутин ж. Пере Дева

1904 – 1941.

 „

 „

197. Милутин Пере Рајко

1930 – 1941.

 „

 „

198. Милутин Пере Божо

1932 – 1941.

 „

 „

199. Милутин Пере Гвозда

1934 – 1941.

 „

 „

200. Милутин ж. Обрада Милица

1919 – 1941.

 „

 „

201. Милутин Обрада Ангелина

1937 – 1941.

 „

 „

202. Милутин Обрада Јово

1940 – 1941.

 „

 „

203. Милутин Луке Вујо

1885 – 1941.

 „

 „

204. Милутин ж. Вује Јања

1890 – 1941.

 „

 „

205. Милутин Вује Мирко

1910 – 1941.

 „

 „

206. Милутин ж. Мирка Славка

1916 – 1941.

 „

 „

207. Милутин Вује Љуба

1923 – 1941.

 „

 „

208. Милутин Вује Ружа

1925 – 1941.

 „

 „

209. Милутин Мирка Здравко

1937 – 1941.

 „

 „

210. Милутин Мирка Драгица

1940 – 1941.

 „

 „

211. Милутин Мирка Божо

1938 – 1941.

 „

 „

212. Милутин Иле Лука

1911 – 1941.

 „

 „

213. Милутин Луке Мира

1935 – 1941.

 „

 „

214. Милутин Луке Иле

1940 – 1941.

 „

 „

215. Милутин Луке Божо

1938 – 1941.

 „

 „

216. Милутин Луке Анђа

1939 – 1941.

 „

 „

217. Милутин ж. Николе Милка

1906 – 1941.

 „

јама Бикуша

218. Милутин Николе Зорка

1926 – 1941.

 „

 „

219. Милутин Николе Божо

1938 – 1941.

 „

школа Челебић

220. Милутин Николе Здравко

1939 – 1941.

 „

 „

221. Милутин Иле Савка

1919 – 1941.

 „

 „

222. Милутин Станка Мијо

1904 – 1941.

 „

 „

223. Милутин ж. Мије Госпава

1908 – 1941.

 „

 „

224. Милутин ж. Марка Анђа

1895 – 1941.

 „

 „

225. Милутин Марка Станко

1925 – 1941.

 „

 „

226. Милутин Марка Никола

1927 – 1941.

 „

 „

227. Милутин Марка Стеван

1931 – 1941.

 „

 „

228. Милутин Марка Ружица

1930 – 1941.

 „

 „

229. Милутин Марка Госпава

1934 – 1941.

 „

 „

230. Милутин Марка Божица

1935 – 1941.

 „

 „

231. Петровић Ђуре Перо

1875 – 1941.

 „

 „

232. Петровић ж. Пере Бојана

1883 – 1941.

 „

школа Челебић

233. Петровић Пере Божо

1907 – 1941.

 „

 „

234. Петровић Пере Урош

1910 – 1941.

 „

јама Бикуша

235.Петровић Пере Јања

1919 – 1941.

 „

школа Челебић

236. Петровић Пере Драгиња

1923 – 1941.

 „

 „

237. Петровић ж. Уроша Марија

1914 – 1941.

 „

 „

238. Петровић Боже Миле

19.. - 1941.

 „

 „

239. Радић Јове Симо

1900 – 1941.

 „

јама Бикуша

240. Радић Симе Стана

1927 – 1941.

 „

школа Челебић

241. Радић Симе Јово

1934 – 1941.

 „

 „

242. Радић Симе Анђа

1930 – 1941.

 „

 „

243. Радић Симе Милица

1933 – 1941.

 „

 „

244. Радић Јове Марко

1904 – 1941.

 „

јама Бикуша

245. Радић ж. Марка Милица

1904 – 1941.

 „

школа Челебић

246. Радић Марка Невенка

1935 – 1941.

 „

 „

247. Радић Марка Марко

1938 – 1941.

 „

 „

248. Радић Марка Неђо

1939 – 1941.

 „

 „

249. Радић Пере Васо

1875 – 1941.

 „

 „

250. Радић Пере Лука

1889 – 1941.

 „

јама Бикуша

251. Радић ж. Луке Јока

1894 – 1941.

 „

школа Челебић

252. Радић Луке Ђорђа

1914 – 1941.

 „

 „

253. Радић Луке Илија

1924 – 1941.

 „

 „

254. Радић Луке Раде

1927 – 1941.

 „

 „

555. Радић Луке Стана

1929 – 1941.

 „

 „

256. Радић Луке Боја

1930 – 1941.

 „

 „

257. Радић Луке Јовица

1932 – 1941.

 „

 „

258. Радић ж. Ђорђе Анђа

1914 – 1941.

 „

 „

259. Радић Ђорђе Владо

1940 – 1941.

 „

 „

260. Радић Илије Божо

1906 – 1941.

 „

јама Бикуша

261. Радић Илије Нико

1908 – 1941.

 „

 „

262. Радић Илије Перо

1911 – 1941.

 „

 „

263. Радић Нике Даница

1936 – 1941.

 „

школа Челебић

264. Радић Нике Милојко

1938 – 1941.

 „

 „

265. Радић ж. Јове Марта

1890 – 1041.

 „

 „

266. Радић Јове Стана

1910 – 1941.

 „

 „

267. Радић ж. Мије Јока

1898 – 1941.

 „

 „

268. Радић Мије Анђа

1926 – 1941.

 „

 „

269. Радић Мије Божо

1930 – 1941.

 „

 „

270. Радић Мије Марко

1933 – 1941.

 „

 „

271. Радић ж. Раде Милица

1897 – 1941.

 „

 „

272. Радић Раде Илија

1922 – 1941.

 „

јама Бикуша

273. Радић Раде Госпава

1924 – 1941.

 „

школа Челебић

274. Радић Раде Васо

1927 – 1941.

 „

 „

275. Радић Раде Боја

1930 – 1941.

 „

 „

276. Радоја ж. Јове Мара

1870 – 1941.

 „

 „

277. Радоја ж. Милана Боја

1913 – 1941.

 „

 „

278. Радоја Милана Илија

1930 – 1941.

 „

 „

279. Радоја Милана Драгиња

1936 – 1941.

 „

 „

280. Радоја Милана Милка

1940 – 1941.

 „

 „

281. Радоја Илије Раде

1890 – 1941.

 „

 „

282. Радоја ж. Раде Илинка

1890 – 1941.

 „

 „

283. Радоја Раде Ружица

1923 – 1941.

 „

јама Луснић

284. Радоја Раде Љуба

1930 – 1941.

 „

школа Челебић

285. Радоја Раде Душанка

1933 – 1941.

 „

 „

286. Радоја Раде Рушка

1935 – 1941.

 „

 „

287. Радоја Раде Ратка

1938 – 1941.

 „

 „

288. Росић Петра Тодор

1877 – 1941.

 „

 „

289. Росић ж. Тодора Милица

1895 – 1941.

 „

 „

290. Росић Тодора Љубица

1917 – 1941.

 „

 „

291. Росић Тодора Марија

1918 – 1941.

 „

 „

292. Росић Тодора Марко

1922 – 1941.

 „

 „

293. Росић Тодора Момчило

1925 – 1941.

јама Бикуша

294. Росић Јове Митар

1905 – 1941.

 „

295. Росић ж. Митра Аница

1904 – 1941.

 „

школа Челебић

296. Росић Митра Рајко

1933 – 1941.

 „

 „

297. Росић Митра Мара

1938 – 1941.

 „

 „

298. Росић Митра Славко

1941 – 1941.

 „

 „

299. Росић Јобе Божо

1903 – 1941.

 „

јама Бикуш

300. Росић ж. Боже Боја

1910 – 1941.

 „

школа Челебић

301. Росић Боже Рајко

1934 – 1941.

 „

 „

302. Росић Боже Мара

1936 – 1941.

 „

 „

303. Росић Боже Владо

1939 – 1941.

 „

 „

304. Росић Анте Петар

1888 – 1941.

 „

 „

305. Росић Петра Анте

1910 – 1941.

 „

 „

306. Црногорац Лазе Илија

1901- 1941.

 „

јикуша

307. Црногорац ж. Илије Цвита

1907 – 1941.

 „

школа Челебић

308. Црногорац Илије Божо

1926 – 1941.

 „

 „

309. Црногорац Илије Веселинка

1926 – 1941.

 „

јама Бикуша

310. Црногорац Симе Лазо

1919 – 1941.

 „

 „

311. Црногорац Симе Боја

1925 – 1941.

 „

јама у Луснићу

312. Црногорац ж. Мије Тона

1885 1941.

 „

школа Челебић

313. Црногорац Боже Никола

1885 – 1941.

 „

јама Бикуша

314. Црногорац ж. Николе Марта

1885 – 1941.

 „

школа Челебић

315. Црногорац ж. Илије Вукосава

1913 – 1941.

 „

 „

316. Црногорац Илије Зорка

1932 – 1941.

 „

 „

317. Црногорац Илије Ђорђа

1933 – 1941.

 „

 „

318. Црногорац Илије Ружица

1935 – 1941.

 „

 „

319. Црногорац Раде Божо

1881 – 1941.

 „

 „

320. Црногорац ж. Боже Анђа

1881 – 1941.

 „

 „

321. Црногорац Боже Илија

1919 – 1941.

 „

 „

322. Црногорац Боже Милка

1918 – 1941.

 „

 „

323. Црногорац Боже Душанка

1925 – 1941.

 „

 „

324. Црногорац Боже Мара

1913 – 1941.

 „

 „

325. Црногорац Боже Божо

1937 – 1941.

 „

 „

326. Црногорац Мије Перо

1878 – 1941.

 „

јама Бикуша

327. Црногорац ж. Пере Јока

1885 – 1941.

 „

школа Челебић

328. Црногорац Пере Никола

1920 – 1941.

 „

 „

329. Црногорац Пере Раде

1923 – 1941.

 „

јама Бикуша

330. Црногорац Пере Стана

1925 – 1941.

 „

школа Челебић

331. Црногорац Пере Анђа

1927 – 1941.

 „

 „

332. Црногорац Пер Владимир

1928 – 1941.

 „

 „

333. Црногорац Николе Јово

1885 – 1941.

 „

 „

334. Црногорац Јове ж. Сава

1885 – 1941.

 „

 „

335. Црногорац Јове Анђа

19.. - 1941.

 „

 „

336. Црногорац Мије Душан

1912 – 1941.

 „

 „

337. Црногорац Мије Драго

1920 – 1941.

 „

 „

338. Црногорац Мије Аница

1933 – 1941.

 „

 „

339. Црногорац Мије Мирко

1935 – 1041.

 „

 „

340. Црногорац Саве Стеван

1883 – 1941.

 „

 „

341. Црногорац ж. Ђорђе Милка

1917 – 1941.

 „

 „

342. Црногорац Ђорђе Војко

1938 – 1941.

 „

 „

343. Црногорац Ђорђе Љубо

1937 – 1941.

 „

 „

344. Црногорац Ђорђе Милојко

1940 – 1941.

 „

 „

345. Црногорац Саве Илија

1885 – 1941.

 „

јама Бикуша

346. Црногорац ж. Илије Боја

1890 – 1941.

 „

школа Челебић

347. Црногорац Илије Милка

1918 – 1941.

 „

јама Бикуша

348. Црногорац Илије Дана

1932 – 1941.

 „

 „

349. Црногорац Илије Роса

1934 – 1941.

 „

 „

350. Црногорац ж. Душана Зорка

1913 – 1941.

 „

 „

351. Црногорац Душана Владо

1935 – 1941.

 „

 „

352. Црногорац Душана Ружа

1937 – 1941.

 „

школа Челебић

353. Црногорац Душана Драгица

1938 – 1941.

 „

 „

354. Црногорац Душана Јованка

1941 – 1941.

 „

 „

355. Црногорац Боже Стана

1850 – 1941.

 „

 „

356. Црногорац Саве Анђа

1901 – 1941.

 „

 „

357. Црногорац Саве Милан

1927 – 1941.

 „

 „

358. Црногорац Васе Цура

1915 – 1941.

 „

јама Бикуша

359. Црногорац Васе Јадранка

1935 – 1941.

 „

 „

360. Црногорац Васе Боја

1941 – 1941.

361. Шуњка Симе Божо

1890 – 1941.

 „

 „

362. Шуњка ж. Боже Јакица

1890 – 1941.

 „

 „

363. Шуњка Боже Душан

1910 – 1941.

 „

 „

364. Шуњка Боже Даница

1925 – 1941.

 „

јама Луснић

365. Шуњка ж. Душана Анђа

1913 – 1941.

 „

школа Челебић

366. Шуњка Илије Илија

1880 – 1941.

 „

 „

367. Шуњка ж. Илије Милица

1890 – 1941.

 „

 „

368. Шуњка Илије Мара

1919 – 1941.

 „

 „

369. Шуњка Илије Анђа

1921 – 1941.

 „

 „

370. Шуњка Илије Јово

1925 – 1941.

 „

 „

371. Шуњка Илије Дева

1926 – 1941

 „

 „

372. Шуњка Илије Божо

1931 – 1941.

 „

 „

373. Шуњка ж. Илије Јока

1895 – 1941.

 „

 „

374. Шуњка Илије Зорка

1931 – 1941.

 „

 „

375. Шуњка Илије Симо

1933 – 1941.

 „

 „

376. Шуњка Илије Владо

1935 – 1941.

 „

 „

377. Шуњка Илије Љепосава

1937 – 1942.

 „

 „

378. Шуњка Илије Васо

1939 – 1941.

 „

 „

379. Шуњка ж. Марка Даница

1910 – 1941.

 „

 „

380. Шуњка Марка Душан

1933  1941.

 „

 „

381. Шуњка Марка Мирко

1934 – 1941.

 „

 „

382. Шуњка Марка Илија

1936 – 1941.

 „

 „

383. Шуњка Марка Веса

1939 – 1941.

 „

 „

384. Шуњка ж. Јове Јака

1885 – 1941.

 „

 „

385. Шуњка Јове Недељко

1912 – 1941.

 „

 „

386. Шуњка ж. Недељка Ивана

1916 – 1941.

 „

 „

387. Шуњка Јове Милан

1913 – 1941.

 „

 „

388. Шуњка ж. Милана Ива

1918 – 1941.

 „

 „

389. Шуњка ж. Ђорђе Сава

1909 – 1941.

 „

 „

390. Шуњка Ђорђе Владо

1926 – 1941.

 „

 „

391. Шуњка Ђорђе Даница

1928 – 1941.

 „

 „

392. Шуњка Ђорђе Угљеша

1930 – 1941.

 „

 „

393. Шуњка Ђорђе Драго

1933 – 1941.

 „

 „

394. Шуњка Ђорђе Томо

1937 -  1941.

 „

 „

395. Шуњка Васе Јока

1910 – 1941.

 „

 „

396. Шуњка Раде Боја

1922 – 1941.

 „

 „

 

Група преживјелих из јаме Бикуше

Група преживјелих из јаме Бикуше

 

         - Рад на прикупљању података о жртвама усташког геноцида на подручју Ливна и околине започео је  у јануару 1990. године – каже Мићо Радета - и интензивно трајао до јула 1991. када су  прикупљени подаци  уписани на плоче унутар спомен-костурнице подигнуте код цркве Успења пресвете Богородице у Ливну. Тај списак је иновиран и у њему су на примједбе потомака погинулих и накнадних сазнања о погинулима, дописивани  подаци све до марта 1992.

         Када су у априлу те 1992. почели прогони и нови погроми Срба у овом крају, ја сам један велики дио те грађе  тајним  каналом пребацио у Берлин у нади да ће одатле некако доспјети до др Милана Булајића, једног од водећих историчара и истраживача усташких злочина над Србима.  У Њемачку, гдје сам се  нешто касније и сам са породицом  склонио и у мају 1993. године завршио рад на списковима, нијесам успио из Ливна пребацити појединачне већ попуњене обрасце свих жртава јер се радило о обимном материјалу  који је било ризично носити. Но, то је  посао који се, на основу пречишћених спискова, може и накнадно урадити.

 

Мићо Радета над јамм у Тушници у љето 1991. године

 

 

Мићо Радета над јамм у Тушници у љето 1991. године

 

         Мићо Радета је, ианче, „за своју душу“ направио један  специфични  извјештај  о раду на прикупљању  имена жртава и неку врсту  фото-елабората о вађењу  костију из јама и са појединих губилишта.  У тој необичној „књизи“ једну страницу је посветио и најближим из своје и породице своје супруге Драгице, рођене Ждеро, такође страдалим  у усташком геноциду 1941. Пошто је то упечатљива слика трагичности судбине не само њихових породица и родбине  него и свих српских породица из ових крајева, ту Радетину „посвету“ преносим  у цјелини:

         „У знак сјећања и захвалности ову страницу посвећујем својој породици страдалој у злогласном усташком геноциду:

-      оцу МИХАЈЛУ (49 година), солунском добровољцу,

-      стричевима ТОМИ (53) и РАДИ (43)

-      стринама ТАРСИ (46) и ВЕСЕЛИНКИ (41)

-      браћи од стрица РАДОМИРУ (21), МИЛОШУ (15), ДЕЈАНУ (12) и НИКОЛИ (9)

-      сестрама од стрица  БОГДАНИ (18) и СОФИЈИ - СОЊИ (16)

-      и још 44 ближа и даља рођака  из породице Радета

-      дједу по мајци РАДИ ПАЖИНУ (70) и његовој фамилији

-      баки СТАНИ (60)

-      ујацима УРОШУ (28) и ЂОРЂУ (21)

-      тетки АНЂИ (14)

-      ујни РУЖИ (21)

-      браћи од ујака  РАЈКУ (7) и БОРИВОЈУ (5)

-      и још 153 жртве из мајчиног рода Пажин

-      оцу моје  супруге Драгице МИЛОШУ ЖДЕРИ (28) и његовом брати МИЛАНУ (40)

-      дједу по мајци моје супруге ИЛИ МИТРВИЋУ (61) и његовој фамилији

-      баки МИЛИЦИ (57)

-      ујацима ПАВИ (31), ПЕРИ (26) и РАДИ (16)

-      ујнама ДРАГИЊИ (31) и ЈАЊИ (23)

-      браћи иод ујака ДУШАНУ (10) и МИРКУ (3)

-      сестрама од ујака ЗОРИ (9), ЉУБИЦИ (4), РУЖИ (3) и ЉУБИНЦИ(1)“

 

Захваљујући доброти аутора, пренесено из књиге:
Будо Симоновић: „Огњена Марија Ливањска“

ognjena_marija_livanjska.jpg Књига је посвећена усташким покољима над Србима у Ливну и околини, односно у селима на рубу Ливањског поља, почињеним у прољеће и љето 1941. године, а поновљеним и у најновијим ратним сукобима на том подручју, посебно током 1992. и 1993. године. То је прича о 1587 жртава, претежно дјеце и нејачи, мучених и на најзверскији начин побијених на губилиштима у околини Ливна. О томе говоре преживјели са тих губилишта, посебно преживјели из неколико јама, чије је казивање својевремено инспирисало и Ивана Горана Ковачића да напише своју гласовиту поему „Јама“. О томе говоре не само Срби, жртве усташког геноцида, него и бројни иновјерци – Хрвати и Муслимани, часни и честити људи који у тим љутим временима, како 1941. тако и деведесетих година прошлог вијека, нису гледали ко се како крсти и шта је коме на глави. Књига је стога страшно свједочанство о злу, оптужба за сва времена, али и трајни документ о величајним примјерима добротворства и жртвовања човјека за човјека. Издавач књиге „Огњена Марија Ливањска“ (четврто допуњено и проширено издање) је компанија „Nidda Verlag GmbH“, односно „Вести“, најтиражнија дневна новина у дијаспори.


Биографски подаци о аутору:

Рођен у селу  Осреци – Манастир Морача, 15. октобра 1945. године. Завршио Филолошки факултет у Београду, групу за српскохрватски језик и југословенску књижевност. Три године потом радио као професор у гимназији „Слободан Принцип – Сељо у Сокоцу на Романији, а онда се посветио новинарству (почео у сарајевском „Ослобођењу“, затим у ТАНЈУГ-у, „Политици Експрес“, „Илустрованој Политици“, „Политици“ и сада у Франкфуртским „Вестима“).


До сада објављене књиге:
- „МИЈАТ И МОЈСИЈЕ“ (1988).
- „ДО СМРТИ И НАТРАГ“ (1988),
- „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ (три издања од 1991. до 1997),
- „НЕДОХОДУ У ПОХОДЕ“ (1994),
- „ЗЕКО МАЛИ“ (три издања од 1997. до 2001),
- „ЖИВОТ НА СЕДАМ ЖИЦА“  (1998),
- „НИКАД КРАЈА ТАМНИЦАМА“ (2002),
- „ЗАДУЖБИНА ПАТРИЈАРХА И ВЕЗИРА“ (2006),
- „РИЈЕЧ СКУПЉА ОД ЖИВОТА“ (2006).
Приредио и зборник „125 ГОДИНА НОВИНАРСТВА И 50 ГОДИНА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ“ (1996. године).

 

Везане вијести:

Промоција књиге „Огњена Марија Ливањска" у Храму Светог Трифуна у Београду

 

РТРС - НАСЛОВИ - 25. октобар 2010. – ПАКАО У РАВНОМ ДОЦУ

 

РТРС - ПЕЧАТ - 20. октобар 2011. - Репортажа о страдању Срба 1941. у јами Равни Долац, Ливањско поље

 

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

 

Промоција књиге "ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА" у Светосавском културном клубу у Бања Луци