Ексхумирано 18 лица убијених у "Олуји"

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/oluja-ekshumacija.jpgПосмртни остаци 18 особа, од којих двије жене, који су убијени у акцији хрватских оружаних снага "Олуја", ексхумирани су из заједничке гробнице са локације "Гробље" у Слуњу, саопштено је данас из Документационо-информационог центра "Веритас".

Ексхумацију је од 16. до 18. јуна ове године обављала Управа за заточене и нестале при Министарству боираца Хрватске, а у својству посматрача присуствовали су представници Комисије за нестала лица Србије.

Према "Попису погинулих лица у акцији `Олуја` са мјестом покопа посмртних остатака", који је хрватска страна предала српској страни у марту 1996. године, једно тијело закопано је под именом Милорад Сикирица, рођен 1939. године из села Понорац, а остали под ознаком НН.

На основу прегледа протокола које породице жртава нису идентификовале, прелиминарно је идентификовао још једно лице - Божо Трбојевић, рођен 1936. године из Слуња.

Према "Веритасовим" подацима, на подручју сектора "Сјевер" у акцији "Олуја", смртно је страдало 710 лица српске националности, од којих 452 или 64 одсто цивила, а међу њима је било 30 одсто жена.

Од тих 710 лица још се као нестало води 477 или 67 одсто.

На подручју сектора "Сјевер", почев од 2001. године, до сада су ексхумирани посмртни остаци 241 особе.

Из "Веритаса" истичу да још неколико заједничких гробишта и више појединачних на том простору из времена "Олује" већ 19 година чека повољну "политичку климу" да буду ексхумирани и идентификовани.

"Изгледа да је та повољна `политичка клима` стигла тек са окончањем парничног поступка пред Међународним судом правде по узајамним тужбама Хрватске и Србије о геноциду", закључује се у саопштењу.

Како се наводи, у задњих 13 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине ексхумирано је укупно 1.281 тијело српских жртава и идентификовано 858 посмртних остатака.

На "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.929 лица српске националности, од којих 1.338 цивила, који су нестали у периоду 1991-1995. година на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине. Међу њима је и 517 жена.

"Веритас" располаже поузданим подацима за још око 380 регистрованих гробних мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на поменутом подручју и у истом периоду, који и 19 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације, наводи се у саопштењу.

 

Извор: РТРС