НЕМА ПОЗИТИВНИХ ПРОМЈЕНА ПРЕМА СРПСКИМ ИЗБЈЕГЛИЦАМА

БЕОГРАД, 31. АВГУСТА /СРНА/ - У Хрватској није дошло до очекиваних фундаменталних позитивних промјена када је ријеч о повратку српских избјеглица, саопштено је данас из Комесаријата за избјеглице Србије поводом 19. годишњице погрома српског народа у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Комесаријат је навео да је у хрватској акцији, која је започела 4. августа 1995. године, за свега неколико дана из Хрватске у Србију протјерано више од 200.000 Срба, а убијено их је око 2.500, док се још око 2.000 Срба води као нестало.

У саопштењу се истиче да чињенице и даље демантују тврдње из препоруке високог комесара УН за избјеглице из априла ове године, да избјеглицама из Хрватске престане избјеглички статус због "суштинских промјена" у тој земљи.

Комесаријат истиче да је у Хрватској и даље присутна друштвена дискриминација и насиље према мањинама, посебно према Србима и Ромима, што обесхрабрује повратак.

У саопштењу се додаје да неколико десетина хиљада избјеглица није повратило своје станарско право, да Хрватска није обновила више од 10.000 срушених српских кућа у подручјима гдје није било ратних дејстава и око 8.000 кућа на подручјима захваћеним ратом, те да Србима није враћено одузето пољопривредно земљиште.

Хрватска није провела Уставни закон о правима националних мањина, којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у органима државне управе, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама, наводи се у саопштењу.

Комесаријат истиче да надлежене институције у Хрватској не процесуирају појединце и групе, које шире говор мржње, воде кампању против српског језика и писма, подстичу насиље према Србима или их физички нападају.

Хрватска није исплатила ни заостале, а неисплаћене пензије, динарску и девизну штедњу, у застоју су поступци у вези са обновом имовине и стамбеним збрињавањем бивших носилаца одузетих станарских права у Хрватској, а забиљежени су и случајеви одузимања личних карата избјеглицама.

Позивајући се на резултате студије "Мањински повратак у Републику Хрватску", која је израђена на иницијативу УНХЦР-а, Комесаријат је навео да од 130.000 регистрованих повратника српске националности у Хрватској остаје да живи само 38 одсто, у Србију се враћа око 45 одсто, док их је око 17 одсто умрло.

"Из оваквих поступака се јасно види да су избјеглице усмјерене искључиво на интеграцију у Србији, јер је процес повратка у Хрватску скоро заустављен", закључује се у саопштењу.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ДО 2018. ТАЧКА НА ИЗБЈЕГЛИЧКО ПИТАЊЕ У БиХ

САВО ШТРБАЦ: Нова “Олуја” се догодила Србима, овај пут у Стразбуру

Ексхумирано 18 лица убијених у "Олуји"

ПОДМУКЛА ХРВАТСКА – Хрвати су у Хагу тврдили да су Срби бомбардовали колону избеглица из Хрватске