ОДЛУКЕ ХРВАТСКОГ ПРАВОСУЂА ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНЕ

БЕОГРАД, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је да су одлуке хрватског правосуђа етнички мотивисане и да би таква могла бити и данашња пресуда којом су тројица Срба осуђена на по пет и по година затвора због убиства Хрвата током акције "Олуја".


"Мислим да свијет не познаје шта ради хрватско правосуђе и зато ме не чуди никаква њихова одлука коју доносе кад је ријеч о Србима", рекао је Будимир Срни.

Он је истакао да би могао поздравити рад суда уколико је доказана кривица тројице Срба и ако би то представљало почетак суђења и свима онима који су за вријеме "Олује" убили Србе.

Према његовим ријечима, уколико је хрватски суд одлуку о кривици тројице Срба донио само на основу исказа свједока, онда се и пресуда може довести у питање.
"Више пута се показало да те изјаве биле лажне. Ако они само вјерују свједоцима, а немају друге доказе, онда се заиста и пресуда може довести у питање", истакао је Будимир.

Он је нагласио да Срби из Хрватске стално потенцирају да постоје конкретне докази за почињене злочине над Србима у "Олуји", али да ти људи нису процесуирани.

"То је најтрагичније и изазива осуду, не само нашу, него би требало да изазове осуду и међународне заједнице. Имате апсурдних случајева да је држава платила одштету, а да су ослобођени они који су те злочине извршили", рекао је Будимир.

Напомињући да су стална очекивања Срба, послије пресуда хрватским генералима у Хагу, била да ће правосуђе почети да процесуира све оне Хрвате који су починили злочине над Србима, Будимир је истакао да се то, нажалост, није и десило.

Он је рекао да то у многоме ремети односе између Србије и Хрватске и да не даје знак да је дошло вријеме за повратак Срба у Хрватску.

"Ми сматрамо да Хрватска није испоштовала преузете обавезе и није процесуирала све оне који су починили ратне злочине. Само у акцији 'Олуја' је око 2.000 убијених и несталих", закључио је Будимир.

Хрватски медији данас су јавили да су тројица Срба - Мирко Корелија, Мирослав Пешкир и Ранко Шимунлија у одсуству неправоснажно осуђени за убиство Хрвата Младена Брлековића 1995. године током акције "Олуја".

Уколико данашња пресуда постане правоснажна осуђени, због суђења у одсуству, неће моћи да издржавају казну у Србији гдје сада живе, а ако дођу у Хрватску имају право на нови поступак, навели су хрватски медији.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

PRENOSIMO: PETNAEST GODINA OD EGZODUSA SRBA IZ HRVATSKE - Piše: Milojko Budimir, prof.

БУДИМИР: ЗА УХАПШЕНЕ СРБЕ НЕМА КО ДА ИНТЕРВЕНИШЕ

БУДИМИР: ПОКУШАВАЈУ ДА ПРИСВОЈЕ ТЕСЛУ

Будимир: Срби се одричу вјере и националног идентитета