ПАРАСТОС У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋИМА

Вариводе

БЕОГРАД, 29. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У селима Вариводе и Гошићи код Книна данас је одржана комеморација и парастос за 16 српских цивила убијених 1995. године након акције хрватске војске и полиције "Олуја".У селу Гошић 27. септембра 1995. године убијено је седморо Срба, док се злочин у Вариводама догодио 28. септембра 1995. године и тада је убијено деветоро старијих Срба, који су остали у својим кућама након "Олује". 

Комеморацију и парастос су организовали Српско народно вијећа и општина Кистање. 

Директор Информационо–документационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да данашњи помен у Вариводама и Гошићима код Книна охрабрује да ће Срби убудуће моћи да обиљежавају мјеста и годишњице страдања својих сународника. 

"У недостатку српских институција у Хрватској, обиљежавање оваквих догађаја може се назвати сензацијом, јер се у другим дијеловима те државе тамошње организације ветерана и удружења проистекла из рата противе помињању српских жртава, а поготово обиљежавању дана њиховог страдање", рекао је Штрбац. 

Он каже да охрабрује и то што спомен-обиљежје у Вариводама, које је постављено прије двије године још није оскрнављено. То би могло да значи, истиче Штрбац, да би и убуће Срби у Хрватској могли да одржавају парастосе својим жртвама. 

"У Вариводама и Гошићима убијени су Срби у подмаклој животној доби и њихов једини `гријех` је био то што су Срби и што су живјели на територији Републике Српске Крајине", рекао је Штрбац. 

Он истиче да не доноси спокој чињеница да за злочине у Вариводама и Гошићима још нико није одговарао, поготово што није ријеч о жртвама акције "Олуја", него о цивилима који су убијени много касније. 

"Исти људи, припадници Војске Републике Хрватске, за које се сумњало да су починили оба злодјела били су оптужени, али их је Жупанијски суд у Задру ослободио због недостатка доказа", рекао је Штрбац. 

Он је напоменуо да су оптужени током истраге, чак и признали злочине, али их је суд, без обзира на то, ослободио када су на главном претресу одустали од признања кривице. 

"Забрињава то што су у Вариводе одмах послије злочина, буквално док је крв жртава још била топла, дошли припадници Унпрофора и других међународних организација, да су све снимили, а да до данас није нико оптужен", рекао је Штрбац. 

У Гошићима су, истиче Штрбац, постојали свједоци који су описали возило којим су убице стигле на мјесто злочина, на основу чега су и пронађени осумњичени. 

"Међутим, лошом истрагом и ослобађајућом пресудом дошло се у ситуацију да ни данас нико није нити осумњичен, нити осуђен", рекао је Штрбац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Хрватска одговорна за злочин у Вариводама

Бајићеви приоритети: Вуковар, Сисак, Вариводе и Ново Село Глинско