ПРЕСУДА У КОРИСТ ВЕЛИКИХ СИЛА, ПОДЈЕЛЕ И СУКОБИ ЋЕ ОСТАТИ

Чедомир Антић
Чедомир Антић

Организација "Напредни клуб" оцијенила је да је пресуда Међународног суда правде донесена у интересу потврђивања политике "великих сила", а не суочавања са истином, и да неће допринијети помирењу, него ће подјеле и сукоби остати закопани.

"Пресуда Међународног суда правде по тужбама за геноцид између Хрватске и Србије представља окончање процеса отпочетог стварањем Хашког тирбунала, а чији је циљ да се да правна утемељење политици великих сила каква је вођена на простору бивше Југославије", наводи се у саопштењу овог клуба, чији је предсједник Чедомир Антић. 

У саопштењу се истиче да ова пресуда, као и многе које су донесене пред ад хок Трибуналом у Хагу, неће допринијети помирењу у региону отвореним суочавањем са чињеницама и одговорношћу. 

"Напротив, сукоби и поделе остаће закопани, постављени у оквир у коме преовладава претежна кривица једног сувереног народа", истиче се у саопштењу. 

Иако су судије Међународног суда правде установиле да је прогон Срба из Хрватске био жељени исход акције "Олуја", те да то потврђују транскрипти разговора на Брионима, и даље остаје питање, наводи "Напредни клуб", ко је, именом и презименом, одговоран за прогон стотина хиљада Срба из Крајине и чињеницу да је њихов број у Хрватској сведен на занемарљиву мањину? 

У саопштењу се подсјећа да за овај акт нико до сада није осуђен пред и једним судом. 

Из "Напредног клуба" истичу да је пред властима и институцијама Србије изазов да се коначно заузме активан став према истраживању и изношењу чињеница у вези са развијањем СФР Југославије и да се развија стратегија спречавања даљег наметања и развијања неистините интерпретације, према којој су Срби главни или једини кривци и заговорници рата. 

Напредни клуб подсјећа јавност да је Србија једина земља бивше Југославије у којој је постојала организована опозиција рату, да су два српска предсједника јавно упутила извињења жртвама, те да је српски парламент једини у региону који је усвојио осуђујућу резолуцију о злочинима у рату. 

"Ниједна институција народа који су учествовали у сукобу то до сада није учинила, нити је икакво извињење упућено Србима", додаје се у саопштењу. 

Упозорава се да "уколико јавност, институције и највиши српски званичници пропусте неопходност развијања планског и чињеничко утемељеног приступа с циљем спречавања потпуног преовладавања једностране интерпретације ратних дешавања, одговорност ће бити на њој, а посљедице искривљене слике осјећаће будуће генерације свих народа у региону, а прије свега српског". 

Међународни суд правде данас је у цијелости одбио међусобне тужбе и Србије и Хрватске за геноцид.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

Напредни клуб: Срамота за Холанђане и њихову ... - Jadovno 1941.

Саопштење: Одлучно одговорити на ... - Jadovno 1941.

Саопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве ...

Теорија завере - Jadovno 1941.