Сјећање на највећи покољ Срба у Славонији

Приближава се годишњица још једног великог злочина над Србима. 14. јануара 1942. године усташе су злостављале и побиле око 350 мјештана  славонских села Јоргића, Зубића, Добрића, Кометника и Секулинаца. Ријеч је о покољу недужних цивила српске националности почињеном као одмазда за партизанске акције на Папуку. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/papuk-spomenik.jpg

Фотографија са обиљежавања 70-те годишњице злочина

14. јануара 2012. године


Наиме, два дана раније у борби између партизанске чете и усташких јединица погинула су петорица усташа, а двојица су рањена, од којих је један накнадно умро. Партизани су се повукли према Папуку, а усташе су се вратили у Воћин и сачекале појачање из Осијека, Белишћа и Вировитице. Тристотињак усташа и домобрана 13. јануара почело је пљачкати и палити куће. Они који су покушали побјећи или су пружали отпор на лицу мјеста су убијени, а сви остали су ухапшени и одведени у Воћин. 


- Утјерали су нас у мали подрум, а како није било мјеста за све, оне прве натјерали су да легну. Мене је из групе издвојио жандарски наредник Лука Мустафић, јер је примијетио да сам дјечак од 15 година. Узео ме за руку, извукао из подрума, одвео у просторије опћине и пустио кад је све било готово, послије стријељања. Успио је спасити још деветеро особа које су добиле задатак покопати убијене. Због тога што је помагао Србима и антифашистима имао је проблема, почели су му пријетити, па је побјегао у Славонски Брод - присјетио се тих догађаја Саво Бојчић, данас једини живи свједок тог времена. 

Историчари су забиљежили  и податак да су усташе сљедећег дана користиле 34 саонице за пријевоз мртвих сељака у заједничку гробницу, која је ископана источно од Воћина, уз корито ријеке Воћинке. Побијени су готово сви мушкарци тих села. Био је то до тада највећи покољ невиног становништва у Славонији. 

 

Протекле  2012. године је у Кометнику, општина Воћин, поред спомен-костурнице која је срушена у рату 91-95, а обновљена 2010. године, обиљежена је 70-та годшњица од овог ужасног злочина. Парастос у воћинској цркви Недјеље светих отаца служио је протојереј Српске православне цркве парохије Слатина, Драган Гаћеша

 

 

Извор: СНВ