АДЕКВАТНО РЕАГОВАТИ У ВЕЗИ СА ХАПШЕЊЕМ СЛОБОДАНА МАТИЋА

janko

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић очекује да ће, након сагледавања укупне ситуације у вези са хапшењем Слободана Матића из Градишке због сумње да је починио ратни злочин, адекватно реаговати све институције Републике Српске и БиХ.

"Осим постојања релевантне документације која доказује да је ријеч о замјени идентитета на сцени је игнорисање институција БиХ да заштити људска права Слободана Матића који је незаконито ухапшен", рекао је Велимировић Срни.

Он је навео да га чуди изјава амбасадора БиХ у Хрватској да је о хапшењу Матића сазнао из медија иако је његова дужност да штити грађане БиХ било гдје и у каквој позицији да се нађу.

Велимировић је подсјетио на реаговање власти Хрватске у случају "Пурда", протесте великог броја невладиних организација и писања хрватских медија о том случају.

"Недопустиво је понашање истражних органа Хрватске у Матићевом случају, који и поред свих доказа које је понудила породица и адвокат о замјени идентитета не реагују, већ Матића неправедно и даље држе у притвору", закључио је Велимировић.

Хрватска полиција ухапсила је Слободана Матића /50/ из Градишке 3. марта на граничном прелазу Стара Градишка под сумњом да је починио ратни злочин у Окучанима.

Матић се и даље налази у затвору у Пожеги, иако подаци које је прикупила породица недвосмислено указују да Матић током рата није ни био у Хрватској.

 

 

Извор: срна