АНДРИЋ: БИЛО ЈЕ УПАДА У КУЋЕ И ОДВОЂЕЊА СРПСКИХ ЦИВИЛА

mercep_u_sudu

ЗАГРЕБ, /СРНА/ - Бивши командант одбране Пакраца Драгутин Андрић изјавио је данас у наставку суђења Томиславу Мерчепу да у Пакрачкој Пољани није видио заробљенике, али је чуо за упаде у куће, одвођења и нестанке српских цивила, те за пљачку имовине. Свједок Андрић је командовање одбраном Пакраца преузео крајем септембра 1991. године када је на том подручју "владало безвлашће".

 

Почетком октобра командант зборног подручја Бјеловар Мирослав Јерзечић јавио му је да у Пакрачку Пољану долази специјална јединица МУП-а над којом неће имати никакве надлежности, те му је изричито забрањено мијешати се у њихов рад.

 

По доласку јединице упознао је Мерчепа који му је рекао да је његова јединица под командом МУП-а и да је добио задатке "од врха".

 

Њени припадници имали су нове маскирне униФорме с полицијским ознакама, аутоматско оружје и лаке минобацаче, те су на свједока оставили утисак да је ријеч о модерно опремљеној јединици која може врхунски одрадити војне задатке.

 

"На мене су оставили позитиван утисак и на неки начин су ме импресионирали", рекао је Андрић, који је одмах на почетку Домовинског рата као пуковник ЈНА прешао на хрватску страну.

 

Он је потврдио да са оптуженим Мерчепом није имао отворених сукоба, али да су му неки припадници његове јединице вербално пријетили, а једном приликом чак и оружјем.

 

Присјетио се да му је у једној акцији припадник Мерчепове јединице по надимку Поп, који се "наметао као први до Мерчепа", запријетио оружјем да мора из тенка гађати торањ православне цркве, али није му познато да ли је Мерчеп за тај инцидент знао.

 

Андрић је посвједочио да је Поп једном приликом дошао у Јању Липу и на наговор новинарке ХТВ-а из Бјеловара Ане Мудрић минобацачима гађао двор православног свештеника.

 

"Новинарка ми је касније испричала да је то тражила како би се видјело да су наше јединице еФикасне", рекао је свједок.

 

Ана Мудрић је као новинарка ХТВ-а у октобру и новембру 1991. често разговарала с Мерчепом, а на суђењу је у два наврата посвједочила да се у Пакрачкој Пољани знало да је Мерчеп "главни човјек".

 

Мерчепу је замјерио јер му је једном приликом рекао да "постоје меки Хрвати који се боје направити неке ствари", а у које је убројао и њега, те "тврди Хрвати који ће добити рат".

 

Свједок тврди да се њему лично нико није пожалио на Мерчепа и његову јединицу, али чуо је приче о одвођењу људи и претрагама кућа о чему је извијестио команду из које му је речено да су све примили к знању, након чега он више није могао провјеравати шта је с тим.

 

Суђење ће бити настављено 30. августа извођењем доказа који до сада нису били проведени, а потом је за 11, 12. и 13. септембар предвиђено свједочење Јосипа Манолића, Живка Јузбашића, бивших "мерчеповаца" Синише Римца, Игора Миколе, Мирослава Бајрамовића те бившег заточеника у Пакрачкој Пољани Бранка Велагића.

 

Он је с бившим кутинским таксистом Николом Пелешом био присиљен да копа јаму у коју је бачен пред њима ликвидирани Александар Антић. Убице нису видјели јер је, како су раније свједочили, била ноћ и били су у страху.

 

Мерчеп се на данашње рочиште први пут појавио са слободе јер му је крајем прошле седмице због његовог здравственог стања и немогућности затворске болнице да му пружи примјерену љексрку бригу укинут притвор у којем је, како је данас навео, "ни крив ни дужан" био протеклих седам мјесеци.

 

 

Извор: срна