Биста мале Милице Ракић опет на Ташмајдану

На иницијативу премијера Вучића, у Београду се обнавља споменик деци жртвама НАТО агресије. На мермерно обележје у парку, који су подигле "Новости", биће враћена скулптура Милице Ракић. Биста из 2000. године нетрагом нестала

Првобитни изглед споменика са бронзаном Миличином бистом

Првобитни изглед споменика са бронзаном Миличином бистом

СПОМЕНИКУ деци жртвама НАТО агресије, који су подигле "Новости" са читаоцима у Ташмајданском парку у Београду - у најкраћем могућем року биће враћен првобитни изглед. Онакав какав је био пре деценију и по, када је 24. марта 2000. године и постављен. Са скулптуром девојчице која је имала лик малене Милице Ракић, једне од болних, невиних жртава.

Споменик ће бити обезбеђен, осветљен. Убележен у регистар споменика Завода за заштиту, као културно добро. О њему ће се старати Градско зеленило, а Скупштина града ће издвојити новац за нову скулптуру.

Ово је најкраћи одговор на иницијативу председника Владе Александра Вучића за обнову споменика која се подударила са намером "Новости" и Скупштине града да се трајном белегу бола и опомене врати достојан изглед и заштита.

У том смислу у среду је у Градској кући постигнут и конкретан договор - потребним радовима ће се приступити већ наредних дана. С тиме су се сагласили представници града и наше редакције.

- То је наш дуг страдалој деци, опомена ратном бесмислу и лекција за поколења, да је људски живот непоновљив, а страдања невине деце најболнија рана - казао је градски менаџер Горан Весић и најавио да ће у посао обнове споменика бити укључене све надлежне градске службе.

Споменик је, подсетимо, подигнут 24. марта 2000, на прву годишњицу НАТО агресије на СРЈ. Симболизовао је, у лику малене Милице, страдање 79 деце. Идејно решење дао је вајар Остоја Балкански (преминуо у јануару 2013). Бронзана скулптура девојчице, по решењу Балканског, урађена је у ливници добротвора браће Јеремић. Финалну обраду урадили су вајари, браћа Радовић, из Београда.

Мермерна крила лептира која су обгрлила скулптуру рад су мајстора камена, Живана Јездимировића из Аранђеловца. А епитаф на споменику "Били су само деца", по конкурсу који су расписале "Новости", срочила је девојчица Ана Голубовић из Костолца. Читава армија поштовалаца "Новости" била је укључена у то да споменик "Незаборавник", како су му читаоци дали име, рашири крила у Ташмајданском парку, на месту дечјег састајалишта.
Исте године, само неколико месеци после постављања, међутим, вандали су са споменика однели бронзану скулптуру девојчице. Нико никада није успео да открије ко је то учинио и где је она завршила. Претпоставља се да је била плен крадљиваца бронзе. Спекулисало се да је засметала новим, демократским властима, па су је уклонили. Ове спекулације потире чињеница да је мермерни споменик, са посветом, свих ових година на месту на коме је и био. У прилог томе иде и то што су га, сваке године, на дан обележавања годишњице НАТО агресије, посећивали и полагали венце и цвеће представници градске управе, као и државе.

Како год, споменику ће бити враћен изглед какав је био оног дана када је и постављен. Достојан симболу. Невиним дечјим жртвама, без обзира на то којој нацији и вери припадали.

МАЈКА ДУШИЦА: ЛАКШЕ МИ ЈЕ

- СПОКОЈНИЈА сам и, некако, лакше ми је, одавно сам прижељкивала да се споменик обнови и скулптура, која је имала лик нашег детета, врати тамо где је била - казала је "Новостима" Душица Ракић, мајка малене Милице. - Када је скулптура постављена, нисам имала снаге да је видим. Када су је однели, чини ми се, било ми је још теже. Захвална сам свима који ће помоћи да буде враћена. Волела бих да лик нашег детета не симболизује само нашу Милицу, већ сву страдалу децу.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО ...

НИКОЛИЋ: НАТО АГРЕСИЈА НАНИЈЕЛА ВЕЛИКО ЗЛО - Jadovno ...

Да се не заборави! - Jadovno 1941.