БИВШИ ЗВАНИЧНИК МУП-а ОДБАЦИО ОПТУЖНИЦУ

mercep2.jpg

ЗАГРЕБ, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп изјаснио се данас у загребачком Жупанијском суду да се не осјећа кривим ни по једној тачки оптужнице, која га терети за ратни злочин против цивила српске националности на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991. године.

Он је оптужен за убиство 43 људи, међу којима су и три члана породице Зец из Загреба - Михајло, Марија и њихова 12-годишња кћерка Александра, који су убијени у ноћи 7. на 8. децембар 1991, као и за нестанак још три особе.

Према оптужници, Мерчеп је од 8. октобра до средине децембра 1991, као командант резервне јединице МУП-а смјештене у Пакрачкој пољани и у павиљону на Загребачком велесајму те као савјетник у МУП-у, лично наређивао незаконита хапшења, мучења и убиства цивила.

Иако су пред истражним судијом петорица припадника његове јединице признала злочин и против њих је подигнута оптужница, због процедуралне грешке - испитивања без бранилаца, никада нису кривично одговарали за тај злочин.

Због можданог удара који је имао прије неколико година, 60-годишњи Мерчеп одмах по хапшењу крајем 2010. смјештен је у затворску болницу, а подизање оптужнице средином прошле године дочекао је у бањи.

Вјештачењем је утврђено да је он способан за суђење, уз напомену да током процеса мора бити под љекарским надзором.

 

 

Извор: срна