Бошко Антић: Ђукић, талац Хрватске

Генерал Ђукић је частан човек који је више од месец дана талац у Црној Гори. Хрватска Црној Гори није доставила документацију за изручење, јер је још увек пише

Адмирал Бошко Антић

Адмирал Бошко Антић

ПОСЛЕ више од месец дана "посматарања" шта се догађа са ухапшеним генералом Бориславом Ђукићем у затвору у Спужу наша земља је најзад реаговала - затражила је да се изручи Србији која би му, ако за то има разлога, судила пред нашим судовима.

Ово је добар потез иако је утисак да су у Хрватској, Босни и на Косову далеко ажурнији и гласнији када треба заштитити њихове официре.

Хрвати тек пишу оптужницу против Ђукића, будући да су свесни да га не могу "добити" због рушења бране која није срушена и због инцидента у којем нико није настрадао. Према новој оптужници, он је био на челу осмочлане групе официра који су одговорни за смрт 117 цивила у гранатирању. Реч је о хрватској перфидији која игнорише низ чињеница, посебно напад ЗХГ на касарне у Шибенику и околним местима.

У овом граду јесте било најгоре. Касарне, ратна лука и станови породица војних лица били су под опсадом. Јединицама хрватских гардиста, груписаним за удар на Крајину, после пораза од Книнског корпуса и одсеченим од мора, био је потребан било какав успех.Притисци на официре ЈНА и њихове породице у септембру кулминирали су 1991. Искључени су им струја, вода, телефони... Животи су били у питању.

Припадници хрватског МУП-а, ЗНГ и наоружани мештани 18. септембра напали су касарне и све друге објекте у Шибенику. Председник општине од команданта Војнопоморског сектора захтевао је предају. Затражена је, зато, помоћ авиона ЈНА. Кнински корпус, упркос бројним снажним јуришима хрватских гардиста, успео је да очисти шибенско залеђе.

Генерал Ђукић је частан човек који је више од месец дана талац у Црној Гори. Хрватска Црној Гори није доставила документацију за изручење, јер је још увек пише. Наша држава мора оштрије да брани његове интересе и част српског официра.

Не дозоли, Србијо, да генерал Ђукић буде тачно 50. Србин изручен Загребу, ако ни због чега другог, оно због тога што Хрватска није ниједног свог грађанина изручила Србији да му суди за злочине према њеним грађанима.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Ухапшен српски генерал у пензији Борислав Ђукић - Jadovno 1941.

Хапшење Борислава Ђукића: О генералу нема ко да пише ...

ЦРНА ГОРА ДА ИЗРУЧИ СРБИЈИ ГЕНЕРАЛА ЂУКИЋА - Jadovno ...

Отаџбински рат остало - Јадовно 1941