БРЧКО МОЖЕ БИТИ СРЕДСТВО ПРИТИСКА НА СРПСКУ

radojcic

БАЊАЛУКА, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да међународна заједница по питању затварања супервизије за Брчко дистрикт подијељена, али да Брчко кроз Арбитражни трибунал може у будућности искористити као средство притиска против Републике Српске.

"Арбитражни трибунал по арбитражној одлуци у сваком тренутку може промијенити арбитражну одлуку уколико оцијени да је неки од ентитета угрожава и да Брчко чак додијели једном од ентитета", рекао је Радојичић.

Он је појаснио да је Република Српска у позицији да као учесник арбитраже и као ентитет мора да спроведе одлуку зато да њена позиција не би била још више угрожена и да арбитража не би поново била отворена.

"Тај мач нам стоји изнад главе као нека политичка одлука да се у неком моменту Република Српска поново може пришарафити у случају да се деси неки други расплет или да се искористи као политички притисак на Српску", оцијенио је Радојичић и додао да се Федерација БиХ у принципу уопште не интересује за Брчко, осим у смислу да нашкоди Републици Српској.
       
Он је рекао и да Арбитражни трибунал не постоји као посебна институција. "Он нема буџет, нема секретаријат. Постојали су правни представник Српске, правни представник Федерације и страни судија господин (Робертс) Овен, који је Американац. У Трибуналу је представник Српске изузео своје мишљење. Тако да фактички, ако ћемо поједноставити, Арбитражни трибунал је један човјек, тај амерички судија", рекао је Радојичић за "Независне новине".

На питање да ли ће имплементацијом одлуке у случају "Сејдић и Финци" бити затворено питање промјене Устава, Радојичић је рекао да ће се у БиХ стално разговарати о уставним питањима, јер је БиХ веома комплексна земља, унутар које нема сагласности о уставним питањима.

"Врло је реално да ће бити постављани нови услови кроз европска питања. Оно што ће у процесу европских интеграција бити сљедећи важан корак, и ако не буде у Уставу, имати неки уставни карактер, јесте утврђивање механизама унутрашњег договарања. То ће бити сљедећа врло крупна препрека", закључио је Радојичић.

 

 

Извор: срна