БУДИМИР: НАУКА ДА СПРИЈЕЧИ ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ

Милојко Будимир
Милојко Будимир

У Београду ће сутра, у организацији Удружења Срба из Хрватске, бити одржан научни скуп "Срби у Хрватској од конститутивног народа до националне мањине" на коме ће академици, историчари и учесници рата деведесетих анализирати узроке и мотиве коју су довели да Срби као народ готово нестану у Хрватској.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир појаснио је да ће током научног скупа бити поново отворена нека питања јер постоји потреба да наука о њима да интензивнији допринос да истина не би била фалсификована, саопштено је из Удружења. 

"То је потребно урадити, да би се могли правилније одређивати за будућност. Без таквог приступа нема ваљаног рјешења проблема српског, али и осталих народа на овим просторима. Између осталог, и због непознавања историјске истине, појединци па и институције међународне заједнице се саплићу или у најмању руку упадају у одређене контрадикције", оцијенио је Будимир. 

Он је указао да је управо 20. вијек, а посебно посљедњи рат увелико разорио темеље сношљивог и цивилизацијског међунационалног односа и да би управо те разлике наука требала премостити истином и без политичке идеологије. 

"Треба низ питања научно обликовати и јавности презентовати и тако се организованије супротставити све жешћем насртају разних фалсификата који се намећу преко моћних медијских средстава и опасно угрожавају српски национални идентитет", нагласио је Будимир. 

Научни скуп се организује у сарадњи са Српским културним центром "Зора" и Институтом за политичке студије, уз помоћ Управе за дијаспору и Срба у региону, а биће одржан у свечаној дворани Управе за дијаспору од 10.00 до 15.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Будимир: Срби се одричу вјере и националног ... - Jadovno 1941.

Будимир: Обновљени говор мржње нова невоља ... - Jadovno 1941.

БУДИМИР: ПОКУШАВАЈУ ДА ПРИСВОЈЕ ТЕСЛУ - Jadovno 1941.

КУЛТУРА У ИЗБЈЕГЛИШТВУ - Jadovno 1941.