Будимир помиловао осуђеника за ратни злочин

Живко будимир

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир, прошлогодишњим потписивањем одлука о помиловању 96 осуђеника, за које у чак 85 случајева сагласност нису дали првостепени судови и федерално Министарство правде прекршио је Закон о помиловањима


Будимир је, наиме, супротно Закону о помиловању ФБиХ, који забрањује помиловање ратних злочинаца, одлучио ослободити неиздржаног дијела казне Меху Ибришевића, осуђеног на 15 година затвора за ратне злочине који је иза решетака зеничког затвора требао бити до 27. децембра 2014. године.

Исти извор наводи да је индикативан и случај помиловања извјесног Мате Булића, за којег у евиденцијама о помиловању нема никаквих података осим да је осуђен на 15 година затвора, што према висини казне, открива да је у питању теже кривично дјело. У његовом случају, Будимир је наложио брисање пресуде.

Будимир је помиловао и Ратка Пантоша, осуђеника на пет година затвора познатог по бројним инцидентима у зеничком завору те бијегу из Казненопоправног завода у Бихаћу. Пантошу је Будимир скратио казне затвора за шест мјесеци, и то док је овај био у бијегу.

Међу осуђеницима који су стекли Будимирову наклоност, чак је 35 убица, петорица нападача на полицајце, десет разбојника, пет особа које су починиле тешку крађу, деветорица возача који су тешко угрозили сигурност јавног саобраћаја, по један отимач и пироман те једна особа која је проузроковала смрт из нехата.

На слободу су пуштена и четворица шумокрадица, по један напасник и насилник, двојица превараната, те петорица осуђеника за неовлаштену производњу и стављање у промет опојних дрога.

 

Извор: БИГ