БУДУЋА ВЛАДА ДА ПОМОГНЕ ИЗБЈЕГЛИМА

koalicija-izbjeglica.jpg

БЕОГРАД, 19. ЈУНА /СРНА/ - Коалиција удружења избјеглица затражила је од будуће владе Србије да остваривање људских права избјеглих и других оштећених грађана буде један од њених приоритета, као и оснивање фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима. Коалиција је, поводом Свјетског дана избјеглица, саопштила да у Србији живи око 500.000 избјеглих и прогнаних лица.

 

Велика већина њих и даље тражи остваривање људских права у БиХ, Хрватској и Словенији, као што су рјешавање питања несталих, повратак одузете имовине и стечених права, новчана накнада за уништену и несталу имовину и успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине, наведено је у саопштењу.

 

Велики број избјеглих и прогнаних лица живе као подстанари или у колективним центрима, очекујући готово двије деценије да им се помогне да ријеше стамбено питање у Србији.

 

У Коалицији наводе да ће упутити молбу свим посланичким групама да подрже њихову иницијативу да Скупштина Србије усвоји резолуцију о поштовању људских права избјеглих и проганих лица и других оштећених грађана из бивших југословенских република.

 

Резолуција би обавезала Владу да активно ради на проналажењу свеобухватног, правичног и трајног рјешења стотина хиљада оштећених грађана, што је предуслов помирења на западном Балкану, истичу у Коалицији.

 

 

Извор: срна