БУЈАЊЕ НАЦИОНАЛИЗМА

srna2.jpg

ЗАГРЕБ, 30. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Управног одбора Српског демократског форума из Загреба Вељко Џакула упозорио је да у Хрватској и даље буја национализам умјесто окретања европским вриједностима и токовима.

"Чини ми се да је мало потребно па да национализам букне и да појединци злоупотријебе спорт и да се иживљавају над онима који су другачији", рекао је Џакула поводом посљедњих напада на српске објекте у Хрватској након пораза хрватске рукометне репрезентације од Србије у оквиру Европског првенства, пише "Фокус".

Саво Штрбац, предсједник Документационо информативног центра "Веритас", изјавио је да су се и раније дешавали напади на Србе, не само поводом утакмица, него и током туристичке сезоне, додајући да је највише штете нанесено Србима зато што многи још нису остварили своја права у Хрватској.

"Није само ријеч о материјалној штети, него и о далекосежним посљедицама које се могу огледати и у немогућности повратка. Због свега овога увлачи се страх међу повратнике и шаље јасна порука Србима шта их чека у Хрватској", рекао је Штрбац.

Он сматра да је инцидент у Вуковару полиција могла предвидјети и спријечити зато што су тамо пренос утакмице гледали навијачи из разних дијелова Хрватске који су враћени са граничног прелаза са Србијом, јер су били у алкохолисаном стању.

Група разочараних навијача хрватске рукометне репрезентације напала је 27. јаунара у Сплиту Србе који су у просторији српске заједнице на Мажурановићевом шеталишту прослављали Дан Светог Саве, као и угоститељске објекте и просторије СДСС-а у Вуковару.

Вандали су полупали и два стакла на православној цркви у историјском језгу Дубровника.

 

Извор: срна