ЦЕНТАР РАДИО У СКЛАДУ СА МОГУЋНОСТИМА

janko

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Директор Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић изјавио је да је Центар урадио све што је било у његовој моћи да се предмети ратних злочина што квалитетније припреме и прослиједе надлежним правосудним органима, те истакао да је чињеница да се могло више, али да расположива финансијска средства то нису дозвољавала.

Он је напоменуо да би се овом, прилично осјетљивом проблематиком требало бавити много више извршилаца у односу на број службеника који се тренутно налазе на евиденцији Центра. "У ситуацији смо да по систематизацији имамо много већи број извршилаца, али се због немогућности запошљавања налазимо у оваквој позицији. Дајемо максимум, али је то недовољно да парирамо федералним институцијама", рекао је Велимировић.

Велимировић каже да је Центар, захваљујући ангажману МУП-а Српске, доставио квалитетну документацију и доказе. "Прихватање те документације још је веома спорно, јер посебно заказује Тужилаштво БиХ. У бољим околностима могли би и више", истакао је Велимировић за бањалучки "Фокус".

Говорећи о Фондацији "Помоћ" и да ли породице оптужених за ратне злочине пред Хашким трибуналом и домаћим правосудним органима добијају неопходну помоћ из ове фондације, Велимировић је навео да су до сада помоћ добијали чланови породица како би могли посјетити сроднике у затворима.

"Центар може помоћи само логистички, што је и радио до сада. Центар је пружао помоћ тимовима одбране углавном при набавци одређене документације, а није било финансијске помоћи за породице, осим у дијелу када је била интезивирана акција око предаје и стимулације за предају", напоменуо је Велимировић.

На питање да ли је Центар тражио више новца од Владе да би активније био укључен у процес подршке тимовима одбране хашких оптуженика, Велимировић је одговорио да су тимови одбране "покривени" из средстава Хашког трибунала, који би реаговао ако би Српска ушла у њихово финансирање, што би створило нове проблеме.

Велимировић је најавио да Центар поново креће у опсежну акцију прикупљања података о жртвама свих врста, убијених, погинулих, цивила, војника и логораша, рањених, размијењених, несталих, како би се кроз разумно вријеме изашло са статистичком сликом губитака у прошлом рату.

 

Извор: срна