ДАЧИЋ ДА ПОДСТАКНЕ РАЗГОВОРЕ О НЕРИЈЕШЕНИМ ПИТАЊИМА ИЗ ПРОШЛОСТИ

Уклањање минираних српских кућа у Задру

Уклањање минираних српских кућа у Задру

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта очекује да ће сутрашња посјета министра спољних послова Србије Ивице Дачића Хрватској, гдје ће се састати са највишим хрватским званичницима, подстаћи разговоре о бројним неријешеним питањима из прошлости.

"Нажалост, у претходне двије деценије од завршетка рата у Хрватској није било политичке воље да се пронађе правично и трајно рјешење имовинских и бројних других проблема прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватској", саопштио је Линта. 

Он је оцијенио да без рјешавања отворених питања из прошлости неће бити могуће успоставити односе међусобног поштивања и повјерења, а камоли говорити о искреном помирењу између два народа. 

Линта сматра да је потребно активирати постојеће међудржавне српско-хрватске комисије и радне групе, као и основати комисију за провођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији, чији циљ би био да у одређеном временском периоду предложе двјема владама рјешења за отворена питања. 

"Број проблема са којима се суочавају преостали Срби у Хрватској и протјерани Срби је огроман - одузета станарска права, висока откупна цијена станова које је дио прогнаних Срба добио кроз такозвани Програм стамбеног збрињавања", напомиње Линта. 

Он подсјећа да није исплаћена накнада штете за несталу, уништену и оштећену српску имовину, није враћено узурпирано и отето пољопривредно и шумско земљиште, нису поништени уговори о размјени кућа под притисцима и пријетњама за вријеме рата. 

Линта наводи да Србима нису исплаћене заостале, а неисплаћене пензије, и девизна штедња, као и да великом броју прогнаних Срба није признат дио радног стажа који је остварен прије и током рата. 

Осим тога, подсјећа Линта, у Хрватској се не поштује Уставни закон о правима националних мањина који гарантује Србима очување националног идентитета и запошљавање у државним и јавним институцијама. 

"Нема воље да се казне починиоци и налогодавци ратних злочина над Србима и ексхумирају и идентификују посмртни остатци Срба који се налазе на познатим гробним мјестима и друго", додао је Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Линта: Усташка идеологија – узрок рата - Jadovno 1941.

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА - ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ ... - Jadovno 1941.

Линта тражи да се поштује закон о правима мањина - Jadovno ...