ДАН КАДА ЈЕ И КРВ ГОРЈЕЛА

Породице побијених војника, као и преживјели учесници колоне, очекују да ће Апелациони суд у Београду за Илију Јуришића, наредбодавца напада на колону, донијети ваљану одлуку, односно да ће потврдити казну од 12 година.

Уништена колона возила ЈНА

Уништена колона возила ЈНА

Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ 

Прошле су 23 године од злочина муслиманских паравојних формација над припадницима ЈНА, који су 15. маја 1992. у колони напуштали Тузлу. 

Војници су се, према ранијем договору са тузланским властима, повлачили из касарне "Хусинска буна", и требало је да из БиХ, преко Бијељине, крену за Србију. 

За овај злочин, у којем је убијено 59 војника, а 44 су рањена, до данас нико није одговарао. 

Преживјели учесници колоне, која је нападнута и запаљена, и данас тешко о томе причају, јер их боли сјећање на погинуле и рањене другове - на дан када је "и крв горјела". 

Славко Новаковић, преживјели учесник колоне, данас ратни војни инвалид, каже за Срну да је команда ЈНА постигла споразум са општинским властима у Тузли о мирном и безбједном напуштању града у правцу Бијељине. 

Међутим, колону, која је у мирнодопској формацији напуштала град, из засједе су напале паравојне формације "патриотске лиге", "зелених беретки" и јединица територијалне одбране БиХ. 

"Одговорност за овај напад сносе тадашње власти општине Тузла, које су гарантовале безбједан излазак ЈНА из града", истиче Новаковић. 

Када је ријеч о овом злочину, истиче он, судови и тужилаштва у БиХ не постоје 23 године. "Тамо не постоји нико ко би могао или желио да процесуира злочин над недужним војницима", констатује Новаковић. 

Породице побијених војника, као и преживјели учесници колоне, очекују да ће Апелациони суд у Београду за Илију Јуришића, наредбодавца напада на колону, донијети ваљану одлуку, односно да ће потврдити казну од 12 година. 

"Оптимиста сам у том погледу, јер Апелациони суд не би требало да буде ни под чијим притиском", каже Новаковић и напомиње да би пресуда требало да буде позната ових дана. 

Он је огорчен (не)радом судова и тужилаштава у БиХ када је ријеч о овом, али и свим другим злочинима почињеним над Србима. 

Најбоља потврда чињенице да је напад на колону ЈНА био организован јесте податак да је тузланска регија, одмах послије овог напада, "очишћена" од Срба и да их је више од 120.000 напустило то подручје да би спасили своје животе. 

Преживјели учесници колоне и породице страдалих војника имају огромно повјерење у Владу Српске, јер, наводи Новаковић, захваљујући њој имају прилику да већ неколико година на Брчанској малти, на мјесту страдања, одају пошту погинулим друговима. 

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић најавио је да ће 15. маја у Тузли, на Брчанској малти, бити обиљежено 23 године од страдања припадника ЈНА, а потом и у Бијељини на градском гробљу у Пучилама. 

Након окупљања грађана у 8.00 часова испред Градске управе у Бијељини, у 8.30 планирано је да аутобусима и возилима колона организовано крене за Тузлу, у 10.00 часова предвиђена је мирна шетња Брчанском малтом, мјестом гдје је и почињен злочин 15. маја 1992. године. 

Дуњић је навео да је у Тузли планиран и кратак вјерски помен, а након тога биће положене руже и прислужене свијеће. 

У Бијељини у 12.00 часова биће служен парастос и положени вијенци, а потом ће услиједити обраћање званичника.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СПАЉИВАЊЕ ВОЈНИКА СЛАВЕ КАО "ДАН ПОБЈЕДЕ" - Jadovno ...

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА ВОЈНИКА ЈНА У ТУЗЛИ ...

СЛУЖЕН ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ ВОЈНИЦИМА ЈНА - Jadovno ...