ДАН КОЈИ СРБИ ПАМТЕ ПО ЗЛУ

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је Срни да је 1. март дан сјећања на прегласавање српског народа у БиХ и почетак грађанског рата, чије су посљедице хиљаде убијених, несталих и расељених, као и хиљаде разрушених домова и огњишта.

Митровић је нагласио да 1. март 1992. године српски народ и Република Српска памте по злу, јер је то дан грубог гажења људских права, уставног насиља и прегласавања једног конститутивног народа у БиХ. 

Он је нагласио да је за породице српских жртава рата и Републику Српску неприхватљиво да се 1. март у Федерацији БиХ прославља као "дан независности БиХ". 

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ. 

У ФБиХ тај дан се обиљежава као "дан независности", док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса. 

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: УСКОРО ИДЕНТИФИКАЦИЈА ... - Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА ...

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а - Jadovno ...

МИТРОВИЋ: ЏАФЕРОВИЋ НЕ МОЖЕ ВОДИТИ ... - Jadovno 1941.