Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића

У Козарској Дубици ће полагањем вијенаца и паљењем свијећа на мјесном гробљу у Комленцу бити обиљежен Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића.

 Народни херој Милан Тепић

Народни херој Милан Тепић

У присуству чланова породице, вијенце ће на породичну гробницу Тепића положити начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, предсједник Скупштине општине Милован Баришић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и представници Општинске борачке организације.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

За тај јуначки чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

Њему у част, Република Српска је установила орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста с његовим ликом.

Његово име носи и улица у Београду /општина Савски венац/, Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду /три улице/, Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци и у више других српских градова.

Мајор Тепић остаће упамћен по ријечима: "Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко".

Полагање вијенаца на породичну гробницу Тепића у Комленцу планирано је за 10.00 часова.

Тим комеморативним догађајем, у Козарској Дубици завршава се овогодишњи програм обиљежавања "Септембарских дана одбране".

 

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

СУТРА ДАН СЈЕЋАЊА НА НАРОДНОГ ХЕРОЈА МИЛАНА ТЕПИЋА

ГОДИШЊИЦА СЈЕЋАЊА НА МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА ...

У име части – говор мајора Милана Тепића - Jadovno 1941.

Одржан помен Народном хероју, мајору Милану Тепићу ...

Годишњица страдања припадника ЈНА у Бјеловару (29.09.1991 ...