ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА МЕРЧЕПУ

mercep

ЗАГРЕБ, 26. МАРТА (СРНА) - Пред загребачким Жупанијским судом за данас је најављен наставак суђења бившем помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу, који је оптужен за ратни злочин против српских цивила на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991. године.

Расправа од 19. марта одгођена је за данас, јер је утврђено да је члан судског вијећа Јадранка Мандушић у истрази испитивала једног од свједока. Законом је забрањено да судије које су водиле или на неки други начин учествовале у истражном поступку буду чланови вијећа које води главну расправу.

Именовањем новог члана трочланог судског вијећа суђење би опет требало формално започети, јављају хрватски медији.

Мерчеп је раније, након читања оптужнице, изјавио да се не осјећа кривим.

Он је оптужен за убиство 43 људи, међу којима су и три члана српске породице Зец из Загреба - Михајло, Марија и њихова дванаестогодишња кћерка Александра, који су убијени у ноћи 7. на 8. децембар 1991, као и за нестанак још три особе.

Према оптужници, Мерчеп је од 8. октобра до средине децембра 1991. године, као командант резервне јединице МУП-а смјештене у Пакрачкој пољани и у павиљону на Загребачком велесајму, те као савјетник у МУП-у, лично наређивао незаконита хапшења, мучења и убиства цивила.

Иако су пред истражним судијом петорица припадника његове јединице признала злочин и против њих је подигнута оптужница, због процедуралне грешке /испитивања без бранилаца/, никада нису кривично одговарали за тај злочин.

Због можданог удара који је имао прије неколико година, Мерчеп је одмах по хапшењу крајем 2010. године смјештен у затворску болницу, а подизање оптужнице средином прошле године дочекао је у бањи. Вјештачењем је утврђено да је он способан за суђење, уз напомену да током процеса мора да буде под љекарским надзором.

Хашко тужилаштво је прије неколико година доставило Хрватској доказе против Мерчепа за злочине у источној Славонији, укључујући злочине у Вуковару и у Пакрачкој пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.

 

 

Извор: срна