ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА ВОЈНИКА ЈНА У ТУЗЛИ

Tuzlanska kolona

БАЊАЛУКА, 15. МАЈА /СРНА/ - У Тузли и Бијељини данас ће бити обиљежено 20. година од страдања војника ЈНА у "тузланској колони" у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.
        
Програмом је предвиђено да се грађани окупе испред зграде општине Бијељина у 8.00 часова, одакле ће кренути за Тузлу, саопштено је из Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС.

Од 10.00 до 10.30 часова предвиђена је мирна шетња на Брчанској малти у Тузли, паљење свијећа и помен страдалим војницима.

Програм обиљежавања страдања војника наставља се у 12.15 часова служењем парастоса на бијељинском гробљу Пучиле, гдје ће на спомен костурницу бити положено цвијеће, након чега је најављено обраћање званичника.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић присутвоваће обиљежавању страдања војника у "тузланској колони".

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе преко Бијељине у Србију. Том приликом страдало је око 200 војника, од којих најмање 50 смртно, док су остали били рањени или заробљени.

Напад, који су извршили припадници екстремне организације "Патриотска лига", уз помоћ локалних власти, директно је преносила локална телевизија, на чијим снимцима се видјело да се на колону пуца.

Због злочина над припадницима ЈНА у Тузли, у Специјалном суду за ратне злочине у Београду траје поновљено суђење ратном челнику општине Тузла Илији Јуришићу.

Према оптужници, у нападу на војну колону убијен је најмање 51 војник, најмање 50 их је рањено, а уништен је и већи број санитетских возила.

Јуришић је оптужен за напад на колону војника ЈНА у Тузли, односно да је као старјешина оперативне групе при Центру јавне безбједности у Тузли издао наредбу за отварање ватре на колону ЈНА која се повлачила мирно и по постигнутом договору.

Он је првостепено био осуђен на 12 година затвора, али је Апелациони суд у Београду 11. октобра 2010. године укинуо ту пресуду и предмет вратило на почетак. Јуришићу је тада укинут притвор у којем се налазио од 11. маја 2007. године.        

Тужилаштво БиХ објавило је у децембру 2009. године да је прекинуло истрагу против ратног градоначелника Тузле Селима Бешлагића и других у случају "тузланска колона".

Хашки истражитељи, који су 2003. године предмет "тузланска колона" уступили Суду БиХ, закључили су да има довољно доказа за покретање истраге против девет особа, а за четири особе дали су ознаку "А", што значи да је на основу достављених доказа утврђено да постоји кривично дјело ратног злочина и довољно доказа да се те особе процесуирају.

 

Извор: срна