ДЕКЛАРАЦИЈА О СРПСКИМ ЖРТВАМА

Засједање Скупштине за дијаспору и Србе у региону

Засједање Скупштине за дијаспору и Србе у региону

Скупштина дијаспоре и Срба у региону издала је декларацију којом даје подршку Влади Србије да се обиљежи дан сјећања на српске жртве у 20. вијеку са посебним освртом на деведесете године прошлог вијека, рекао је данас предсједник ове скупштине Драган Станојевић.

Он је упознао чланове Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону са садржином декларације, која је, како каже, предложена са циљем да се помогне напорима Владе Србије на заштити пијетета према српским жртвама.

"То је стратешки пут који српска дијаспора може да искористи због покушаја класификација историјских чињеница које угрожавају наш национални индентитет и државу", рекао је Станојевић.

Он каже да се, осим увођења националног дана сјећања на све српске жртве, у декларацији наводи да се Скупштина дијаспоре и Срба у региону залаже за успостављање меморијалног центра српских жртава у Београду.

У декларацији се подсјећа да је српски народ кроз историју дао немјерљиве жртве за одбрану цивилизацијских вриједности и слободе човјечанства.

Истичући да у свјетској јавности и даље постоји непознаница о броју жртава и начину страдања српског народа, Станојевић је рекао да декларација има за циљ да се кроз културу сјећања обезбиједи тачна слика о српским жртвама и спријечи даља маргинализација.

"На тај начин би се уједно предупредиле и активности усмјерене на порицање злочина који су учињени над Србима. Страдалаштво у свим историјски релевантним епохама по српски народ, треба памтити да се оно не би понављало", наводи се у декларацији.

На сједници скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону закључено је да је неопходно именовати директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону да би се помогло Србима у региону, али и искористио капацитет оних који живе ван граница матице.

Предсједник Одбора Јанко Веселиновић рекао је да Министарство спољних послова и Влада Србије треба да се уозбиље и именује директор Управе да би у пуном капацитету држава могла да одговори на обавезе које има према Уставу.

Према његовим речима, неопходно је именовати директора Управе да би се заштитили Срби у региону који имају бројне проблеме, али и искористили капацитети четири милиона Срба који живе ван граница земље.

Он је навео да је договорено да се интензивирају активности на изради измјена и допуна Закона о дијаспори и Србима у региону да би се попуниле одређене правне празнине, односно да би Скупштина дијаспоре и Срба у региону, која је сада у техничком, а не у пуном капацитету, могла да настави са радом.

Веселиновић је најавио да ће скупштински Одбор на наредној сједници формирати посебан пододбор за израду базе података дијаспоре и Срба у региону.

Чланови Одбора су подржали декларацију и идеју о базама података и вођењу евиденција о дијаспори и Србима у региону.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЗАЈЕДНИЧКИ ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ СРБЕ - 5. АВГУСТ ...

конкурс за споменик србима страдалим у сукобима од 1990.

Подигнути споменик Србима погинулима у рату деведесетих ...