ЂОКИЋ: ЈЕДАН ОД НАЈТЕЖИХ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/djokic.jpgБИЈЕЉИНА, 15. МАЈА /СРНА/ - Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да је страдање припадника ЈНА у "Тузланској колони" на данашњи дан 1992. године један од најтежих ратних злочина у БиХ за који још нико није одговарао.

"Било је одређених процеса, ниједан од њих није завршен пресудом за оне који су тај злочин планирали, организовали и извршили", рекао је Ђокић. 

Он је изразио жаљење што данас због лоших временских услова није могло бити обиљежено страдање припадника ЈНА у Тузли, напоменувши да је то прилика да се још једном захтијева правда. 

"Правда је да за злочине над припадницима ЈНА, за тако мучки злочин, морају одговарати они који су тај злочин починили", истакао је Ђокић. 

Он је додао да одгађање обиљежавања страдања припадника ЈНА у "Тузланској колони" не умањује сјећање на тај тежак ратни злочин и на чињеницу да је тог дана убијено 59 припадника ЈНА и да их је најмање 44 рањено. 

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске навео је да је Тузла мјесто гдје се догодио страшан злочин 15. маја 1992. године када су из засједе нападнути војници ЈНА који су се у колони мирно повлачили из овог града на основу претходно постигнутог политичког договора и са властима Тузле и са властима у Сарајеву. 

"Али, и на основу раније донесене наредбе Предсједништва СФРЈ 4. маја 1992. године када је одлучено да се до 19. маја сви састави ЈНА повуку са територија у БиХ", подсјетио је Ђокић. 

Он је нагласио да ће у наредним данима бити одлучено који ће дан бити посвећен овогодишњем сјећању на страдање војника ЈНА. 

"У Тузлу одлазимо да уприличимо достојанствену шетњу до мјеста злочина, до мјеста гдје је највећим дијелом и изведен тај напад и гдје је највише људи погинуло. Након тога се програм обиљежавања наставља у Бијељини код Спомен-костурнице на гробљу у Пучилама", рекао је Ђокић. 

Он је закључио да ће нови термин обиљежавања бити одлучен ускоро када временске прилике буду нормализоване.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png