ЂОКИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА СЕ У ТУЗЛИ НЕ ПОНОВИ ДОБРОВОЉАЧКА

Petar Djokic

БАЊАЛУКА, 8. МАЈА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић очекује да ће обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА у Тузли 15. маја протећи без вријеђања учесника скупа, као што се то недавно десило у Добровољачкој улици у Сарајеву.

"Апелујемо на власти у Тузли да предстојећи скуп буде другачији у односу на Добровољачку, јер ако не би било другачије онда би то био велики проблем", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Наводећи да је више представника разних организација упозоравало да ће се, ако се у Тузли "понови Добровољачка", супротставити обиљежавању страдања припадника других народа у РС, Ђокић је рекао да Српској није потребна таква спирала догађаја, јер је познато шта из ње произилази.

"Ако је Тузла оно што себе сматра да јесте, каже Ђокић треба да поправи оно што није учинило Сарајево", поручио је Ђокић.

Он је напоменуо да ће, без обзира на то, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова 15. маја у Тузли, према утврђеном програму, бити обиљежено 20 година од страдања припадника ЈНА у "тузланској колони".

"Тренутно имамо процјене да је безбједносна ситуација повољна за одржавање скупа у Тузли и немамо ниједну индицију да се планира било шта што би нас спријечило да одржимо овај јавни скуп", истакао је Ђокић.

Он је поновио да је запрепаштен силином и бруталним вријеђањем приликом обиљежавања 20 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, као и чињеницом да од званичних институција из Федерације БиХ није услиједила осуда овог ругања жртвама.

Ђокић очекује да ће полиција Кантона Сарајево или Федерације БиХ поднијети пријаве и процесуирати учеснике групе која је ненајављено дошла у Добровољачку улицу и брутално извријеђала породице жртава и учеснике обиљежавања 20 година страдања припадника ЈНА.

"Ако је БиХ још увијек једна држава, онда је недопустиво да немамо приступ у свој дио државе како бисмо обиљежили страдање невиних људи", закључио је Ђокић.

 

 

Извор: срна