ДО КРАЈА ГОДИНЕ БАЗА ПОДАТАКА О СРПСКИМ ЖРТВАМА

Милорад Којић
Милорад Којић

БАЊАЛУКА, 31. ЈАНУАРА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да су до сада у електронску базу унесени подаци за 20.424 српске жртве из протеклог рата са више од 50.000 докумената, а база података требало би да буде утврђена до краја године.

Он је нагласио да је за сваку жртву отворен картон у писаном и електронском облику, додајући да ће се након завршетка уношења података добити до сада најпотпунија слика о броју страдалих српских цивила и припадника Војске 
Републике Српске. 

"Биће омогућен приступ информацијама и документима које се односе на жртве, а манипулације ће бити онемогућене", рекао је Којић за "Глас Српске". 

Он је нагласио да је према мјесту страдања утврђено да је на подручју шест општина сребреничке регије убијено 2.370 лица српске националности, од чега је 180 жена и 30 дјеце, а да је, узимајући у обзир остале параметре, на подрињском подручју страдало више од 3.500 Срба. 

"Нажалост злочини у Подрињу су злочини без казне, као што је случај и за друге бројне злочине у којима су Срби били жртве. Насер Орић и његови сарадници слободно шетају по БиХ, чак су и на функцијама. Очигледан је утицај бошњачке политике на Тужилаштво БиХ", истакао је Којић. 

Према његовим ријечима, у Институту за нестала лица БиХ влада анархија и тај Институту приватизовали бошњачки представници, као и да су прошли сви рокови за успостављање Централне евиденције несталих, а извјештаје о раду тог Института надлежни органи још нису усвојили. 

Којић је нагласио да су Тужилаштво БиХ и бошњачка компонента у Институту за нестала лица пројектовали систем по којем су институције Српске - Министарство унутрашњих послова, овај центар и Завод за судску медицину, искључени из процеса ексхумација, обдукција и идентификација. 

Он је рекао да је након разговора са новоизабраним предсједником Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Миланом Тегелтијом и представницима Тужилаштва БиХ договорено да, када се претпоставља да је ријеч о посмртним остацима Срба, тијела одвозе у намјенски изграђене костурнице у Српској, а да у ексхумацијама, идентификацијама и обдукцијама учествују представници Српске. 

Којић је нагласио да је тиме, на неким начин, враћен дио надлежности у процесу тражења несталих лица

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ... - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ... - Jadovno 1941.

Којић: Попис српских жртва рата - Jadovno 1941.

УБРЗАВАЊЕ ПРОЦЕСА ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ - Jadovno 1941.

САРАЈЕВО - ВЕЛИКА ГРОБНИЦА СРБА - Jadovno 1941.