ДОБРО ОДБАЦИВАЊЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ "ГЕНОЦИД"

goran_petronijevic

БЕОГРАД, 15. ЈУНА /СРНА/ - Горан Петронијевић, члан Правног тима Радована Караџића, оцијенио је да ће пресуда Суда БиХ у случају „Кос“ и одбацивање квалификације геноцида оптуженима за Сребреницу утицати на све, јер једна правна квалификација у судској пракси за собом повлачи и друге.Он је у изјави за Срну рекао да, уколико се покаже да је квалификација "злочин против човјечности" резултат правне оцјене догађаја, то је веома добро не само за суђење Караџићу већ и генералу Ратку Младић, као и за Републику Српску.

 

„У случају да је то правна оцена чињеничног стања и квалификација до које је суд дошао оценом читавог догађаја да се ради о ратном злочину, а не о геноциду, онда је то јако добро“, оцијенио је Петронијевић.

 

Он сматра да пресуда може да има и другу позадину, а то је да се до ње дошло понудом Тужилаштва оптуженом да му се смањи квалификација, односно одбаци геноцид, а остане ратни злочин.Он је додао да је, можда, његовим признањем фиктивног броја жртава догађаја, таква цифра уписана као доказана и узета као утврђена чињеница.

 

„Онда само сабирају те бројеве. Читава Сребреница и та прича о више од 7.000 стрељаних људи тако је створена“, истакао је Петронијевић.

 

Он је додао да ни у једном поступку до сада није доказано колико је тачно људи тамо страдало и на који начин, да ли је то била ликвидација ратних заробљеника, или су у питању борбена дејства или погибија у пробојима.

 

„Мора да се дође до истине у једном од поступака и ми смо убеђени да ћемо отворити питање колико је људи страдало по имену и матичном броју“, рекао је Петронијевић.

 

Према његовим ријечима, правилна квалификација догађаја у Сребреници је "злочин против ратних заробљеника" јер, како каже, тамо није било цивила, а наводи „мушкарци и дечаци“ су дискутабилни с обзиром да је свима познато да су младићи од 16 или 17 година били у војним формацијама.

 

Судско вијеће Суда БиХ оцијенило је да Тужилаштво БиХ није доказало да су Франц Кос, Станко Којић, Властимир Голијан и Зоран Гороња имали геноцидну намјеру, већ их је осудило за злочин против човјечности на подручју Сребренице у јулу 1995. године.

 

Правну квалификацију геноцид, коју је Тужилаштво БиХ на терет ставило Косу, Којићу, Голијану и Гороњи, судско вијеће није прихватило, јер је оцијенило да тужилаштво није доказало да су они имали геноцидну намјеру.

 

 

Извор: срна