ДОДИК: ГЕНЕРАЛ СИМИЋ ДАО ПЕЧАТ ВРС

dodik_mile.jpg

БАЊАЛУКА, 5. МАРТА (СРНА) - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да је покојни генерал-пуковник Војске Републике Српске /ВРС/ Новица Симић дао печат ВРС и симболизовао њене изворне вриједности.

Додик је на комеморацији у Бањалуци рекао да је генерал Симић био човјек који је на најбољи начин обиљежио ратно и послијератно вријеме на овим просторима, дајући печат ВРС као војничкој, часној организацији српског народа.

Предсједник Српске напоменуо је да се ВРС борила за Републику Српску и истакао да је генерал Симић био посвећен народу и Српској.

"Морамо се вратити изворним вриједностима ВРС које је најбоље исписао генерал Новица Симић", поручио је Додик и додао да је "Српска данас свјесна себе и својих вриједности".

Према његовим ријечима, Српска данас свима мора да буде изнад свега, јер је резултат праведне борбе српског народа.

"Српска је резултат праведне борбе и војничких побједа генерала, војника и народа, због тога се мора бранити, чувати и вољети", рекао је Додик и истакао да је Српска данас стабилна и да је нико не може урушити.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић истакао је да ће генерал Симић остати у срцима грађана Српске као легендарни командант, побједник великих битака, међу којима је и она за Коридор живота.

"Република Српска с тугом испраћа свог генерала Новицу Симића. Наш генерал је дао немјерљив допринос организовању и дјеловању ВРС, чувајући њен ауторитет и углед на најбољи могући начин", оцијенио је Ђокић.

Он је навео да је генерал Симић био велики човјек којег су вољели и поштовали борци и грађани Српске и који је цијенио моралне вриједности.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз нагласио је да је генерал Симић био војничина, друг, учитељ.
       
"Цијенио сам код нашег генерала што је и друге подстицао на врлине и да буду ведрог духа и у најтежим тренуцима, када су многи посустајали", рекао је Ћургуз, опраштајући се од генерала Симића.

Он је истакао да је генерал Симић био увјерен да је српски народ способан за највиша достигнућа и да заслужује бољу судбину.

"Наш генерал у себи је сјединио најбоље људске и војничке особине. Био је прибран, проницљив и одлучан", додао је Ћургуз.

У књигу жалости у Банском двору у Бањалуци данас су се уписали Додик, Ђокић, Ћургуз, други представници иниституција Српске, Срба у органима БиХ, као и јавног и политичког живота, те бројни грађани.

У Храму Христа Спаситеља у 12.30 биће служено опијело, а у 13.00 часова генерал Симић биће сахрањен на гробљу Свети Пантелија.

Генерал-пуковник Војске Републике Српске у пензији Новица Симић преминуо је 2. марта на Војно-медицинској академији у Београду након тешке болести.

 

Извор: срна