ДРЖАВА БЕЗ СРБА

Savo Strbac

БЕОГРАД, 25. ЈУНА /СРНА/ - На 21. годину хрватске независности директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац оцјењује да је Хрватска данас држава готово без Срба.„Хрвати су остварили свој сан. Добили су државу без Срба или са једним подношљивим бројем, како су они рекли. План /Фрање/Туђмана је да ће проблем Срба, као реметилачког фактора, за сва времена бити ријешен када их буде мање од три одсто", рекао је Штрбац Срни.

 

Он је навео да, с једне стране, разумије Хрвате, али да не разумије то што им је благослов дала и сад им даје међународна заједница, која их прима у све евроатлантске институције.

 

Штрбац напомиње да ће Хрватска бити примљена и у ЕУ, без ријешених српских питања.

 

Он каже да Хрвати сада предлажу да њихов модел рјешавања положаја мањина буде огледни примјер за цијели регион, па и свијет.

 

"Слушам да је хрватски модел трагања за несталим примјер за цијели свијет и да по том њиховом моделу раде и остали. То је болесно кад гледамо положај српске мањине који је далеко од нормалног, а камоли да буде неком за углед“, истакао је Штрбац.

 

Штрбац каже да Хрвати заборављају да су извршили етничко чишћење и да са "остацима остатака" праве неки свјетски модел.

 

Он је подсјетио да су Хрвати обновили куће Србима, те да је против оних који се нису вратили у року од мјесец дана од када су примили обавјештење, већ пале и пресуде.

 

Према његовим ријечима, око 150 тужби отишло је на суд против оних који се нису вратили да им се одузму станови,а биће и кривичних гоњења против Срба зато што су преварили државу Хрватску да ће се вратити, а нису то учинили.

 

У Хрватској се данас обиљежава Дан државности поводом 21 године од одлуке Сабора да покрене поступак раздруживања од осталих југословенских република.Такву одлуку Сабор је донио на основу референдума, који су Срби из Хрватске већином бојкотовали.

 

 

Извор: срна