ДУКИЋ: ПРВЕ ПРЕСУДЕ У КОРИСТ СРПСКИХ ЛОГОРАША

Дукић

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић потврдио је Срни да су судови у Федерацији БиХ већ донијели неколико пресуда у корист српских логораша који су боравили у логорима које је регистровао Међународни комитет Црвеног крста /МКЦК/. 

 

Дукић је подсјетио да је Савез логораша раније поднио тужбу против Федерације БиХ за 536 логора у Федерацији БиХ кроз које је у рату прошло око 50.000 Срба, од чега их је било само 126 у тзв. мултиетничком Сарајеву. 


Коментаришући пресуде према којима би Влада Републике Српске требало да исплати одштету за становнике Сарајева који су током рата изгубили најближе чланове породице, Дукић је рекао да су такве пресуде неосноване, јер су дио политичке харанге из Сарајева и свеопште мржње према Србима и Републици Српској.

"Република Српска ни у којем случају не треба да плаћа такве неосноване пресуде које су у Сарајеву унапријед срачунате с циљем политичког и финансијског урушавања Српске", каже Дукић.

Адвокат Есад Хрвачић, који заступа грађане Сарајева, у тужбама се стално позива на чињеницу да је Хашки трибунал изрекао правоснажне пресуде бившим командантима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Станиславу Галићу, односно Драгомиру Милошевићу, који су осуђени на доживотни затвор, односно казну од 29 година затвора због "терора над цивилним становништвом Сарајева".

Према мишљењу Хрвачића, пресуда Галићу и Милошевићу подразумијева да сваки грађанин Сарајева који је провео рат у опкољеном граду има право да тужи Републику Српску, јер је "прошао кроз тротуру".

 

Извор: срна