ЏУД РОМАНО ОПСТРУИСАО ПОДИЗАЊЕ ОПТУЖНИЦЕ

srna2.jpg

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Међународни тужилац Џуд Романо опструисао је подизање оптужнице против одговорних за злочине почињене над српским цивилима у логору "Дретељ" код Чапљине 1992. године упркос бројним доказима, изјавио је Срни шеф Тима МУП-а РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак.

Тушевљак је рекао да постоје јасни докази ко су извршиоци и наредбодавци свих кривичних дјела почињених у Дретељу кроз који су прошле стотине логораша српске националности, а више од 70 жена је силовано.

"Евидентно је да је поступајући тужилац у предмету `Дретељ` Џуд Романо вршио опструкцију, јер никада није подигао оптужницу нити притворио лица осумњичена за злочине над Србима у том логору", каже Тушевљак.

Тушевљак је подсјетио да су Мирсад Репак и Ахмет Макитан правоснажно осуђени у Норвешкој и Шведској због злочина над Србима у Дретељу и налазе се на издржавању затворске казне.

Он је рекао да поступајући тужилац никада није подигао оптужницу нити притворио осумњичене за злочине упркос чињеници да је правосуђе Норвешке и Шведске уступило све доказе до којих је дошло у овом предмету, док је МУП РС, осим извјештаја поднесеном надлежном Тужилаштву, доставио низ нових допуна и доказа и пружио услуге тужиоцу и Тужилаштву БиХ у овом предмету.

Према Тушевљаковим ријечима, не чуди да Романо, који је обуставио истрагу у предмету "Добровољачка", није завршио ни друге истраге у предметима ратног злочина у којима су оштећени Срби.

"Нама је познато да је један од Романових сарадника још прије годину дана направио приједлог оптужнице за предмет `Дретељ` и одредио која су лица одговорна и треба да заврше у притвору јер је ријеч о удруженом злочиначком подухвату почињеном од припадника муслиманско-хрватског народа са тог подручја, а који су били задужени за тај логор", закључио је Тушевљак.

Врховни суд Норвешке прошле године осудио је Мирсада Репака, поријеклом из БиХ, на осам година затвора због злочина над Србима у логору "Дретељ" код Чапљине, које је починио 1992. године као припадник ХОС-а.

Прошле године суд у Шведској осудио је Ахмета Макитана на пет година затвора због ратних злочина над српским цивилима у затвору "Дретељ", где је био чувар током рата у БиХ.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело је Тужилаштву 2005. године извјештај за почињене ратне злочине над Србима у логору "Дретељ" против 42 лица, који је исте године допуњен против још 27 лица.

За злочине над Србима на подручју Дретеља, Имотског и Љубушког, МУП Српске је крајем 2005. године поднио два извјештаја - један против 47, а други против 43 лица.

Јединице ХОС-а користиле су 1992. године бившу касарну ЈНА "Дретељ" као своју касарну и затвор за српске ратне заробљенике. Послије убиства команданта ХОС-а Херцеговине Блажа Краљевића, српски заробљеници из Дретеља предати су ХВО-у.

Дретељ су након распада ХОС у Херцеговини крајем 1992. године преузеле власти ХВО-а.

 

 

Извор: срна