ЕМИТОВАТИ ФИЛМОВЕ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ

savez_logorasa

БИЈЕЉИНА, 24. ФЕБРУАРА (СРНА) - Савез логораша Републике Српске позвао је електронске медије да прикажу документарне филмове о страдању српског народа у БиХ током протеклог рата.

Секретар Савеза Обрад Бубић рекао је Срни да Савез има 17 снимљених документарних филмова о томе како су Срби мучени и убијани у Херцеговини, Подрињу, Посавини, централној БиХ и крајишким општинама.

"Било би нам драго да сви електронски медији прикажу наше докуменатрне филмове о страдању Срба у току минулог рата. Нека ово буде јавни позив, нека нам се јаве, а ми ћемо им послати нашу сагласност за приказивање", каже Бубић.

Он је додао да су они подједнако тешки и важни, али да јавност са тим није упозната због тога што их нико неће да емитује.

Према Бубићевим ријечима, иако сви ти филмови обилују изворним документационим материјалима никада нико од истражних органа није захтијевао да их види.

Предсједник Удружења логораша "Оџак 92" Милан Милетић рекао је Срни да је филм "Побиј, покрсти, протерај" први који је обухватио страдање Срба у цијелој БиХ од 1992. до 1996. године и гдје је у једном дијелу приказано како су страдали Срби у Посавини.

Централни дио приче је општина Оџак. Милетић истиче да су жртве, које су прошле кроз логоре у Оџаку, говориле каквим су мучењима и тортурама биле изложене током тамновања.
       
Аутор и копроцудент филма је Светлана Петрушић. Она је у својим ранијим изјавама истицала да је тај филм документ и свједочанство о српским жртвама заточеним у хрватско-муслиманским логорима у БиХ од 1992. до 1996. године.       

Осим основне теме филма, страдања српских логораша, филм се бави узроцима рата, континуитетом страдања Срба, улогом политичког и војног врха НАТО-а, ратом муџахедина против Срба у БиХ, агресијом Хрватске на БиХ, као и етничким чишћењем српске територије и антисрпском пропагандом.

Кроз 500 логора на територији БиХ од 1992. до 1996. прошло је више од 55.000 Срба, забиљежене су 133 метода мучења Срба, од којих многи нису преживјели најсуровију тортуру.

 

 

Извор: срна