ГЛАВАШ ИПАК НА СЛОБОДИ

Бранимир Главаш
Бранимир Главаш

Врховни суд Хрватске одбацио је жалбу Жупанијског тужилаштва у Загребу на одлуку Жупанијског суда у овом граду о пуштању Бранимира Главаша на слободу, па ће он окончање суђења за ратне злочине над Србима у Осијеку дочекати на слободи.

Судско вијеће Врховног суда још 17. априла је одбацило жалбу тужилаштва на одлуку Жупанијског суда у Загребу о пуштању Главаша на слободу, пренијели су хрватски медији. 

Од тада је одлука била, према уобичајеној процедури, у служби евиденције Врховног суда, коју је ипак прошла без сједнице Кривичног одјељења. 

Врховни суд је Главашу, након изласка из мостарског затвора гдје је служио казну због пресуде у случајевима "Гаража" и "Селотејп", почетком марта одредио истражни затвор закључивши да је, према Закону о кривичном поступку, таква мјера обавезна за све окривљене којима је изречена казна већа од пет година. 

У међувремену ту је одлуку дјелимично укинуо Уставни суд, наводећи да Врховни суд мора навести крајњи рок до којег Главаш може бити лишен слободе. 

Потом је Врховни суд одредио да истражни затвор може трајати најдуже до 5. маја наредне идуће године, али је Главашева одбрана истог дана поново затражила његово пуштање на слободу. 

Сада се чека правоснажна одлука у случајевима "Гаража" и "Селотејп", чију је правоснажну пресуду, на основу које је Главаш служио казну у Мостару, укинуо Уставни суд. 

Главаш је за случај "Селотејп" (убиства и бацање цивила у ријеку) добио осам година, док је за случај "гаража" (затварања и мучења Срба) осуђен на пет година, односно на јединствену казну од десет година затвора.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Загреб: Главаш се враћа у затвор - Jadovno 1941.

Главаш остаје на слободи - Jadovno 1941.

ГЛАВАШУ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ДО МАЈА 2016. ГОДИНЕ ...

ГЛАВАШ УСКОРО НА РАДНОМ МЈЕСТУ!? - Jadovno 1941.